Damrak eindigt met kleine winsten

Redactie ABM Financial News - 20 april 2017, 17:57

OCI en ForFarmers blinken uit op rustige beursdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met kleine winsten gesloten. De AEX index steeg 0,09 procent tot 511,72 punten, terwijl ook de AMX een winst van 0,09 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,48 procent.

"Het is uiteindelijk een heel rustige beursdag geworden", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management, die eigenlijk meer vuurwerk had verwacht, gezien de grote hoeveelheid bedrijfsresultaten en macro-economische cijfers. "Maar dat is uitgebleven", aldus de vermogensbeheerder, die sprak van lage omzettenin vergelijking tot eerder in de week.

Montfrooij noemde het merkwaardig dat de euro is opgelopen, ondanks alle speculatie over de risico's dat in Frankrijk een presidentskandidaat kan winnen die het land de EU uit wil loodsen. "Die angst zie je niet terug in de koers". 

De duurdere euro zette druk op de koersen, terwijl de recente daling van de olieprijs ook niet hielp. Toch wezen de licht hogere aandelenmarkten op een positief onderliggend sentiment, volgens Montfrooij. 

Een rol speelde mogelijk ook dat het Beige Book van de Federal Reserve woensdagavond liet zien dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten achterblijven, hoewel de toenemende krapte op de arbeidsmarkt wel steeds meer stijgende lonen tot gevolg heeft.

De olieprijzen noteerden donderdag licht in het rood. Een mei-future op een vat West Texas Intermediate ging 0,4 procent lager tot 50,23 dollar en een juni-future op een vat Brent olie daalde 0,2 procent naar 52,81 dollar.

De olieminister van Saoedi-Arabië wil de overeenkomst van oliekartel OEPC over een tijdelijke productieverlaging verlengen, maar met minder dan zes maanden, zei de bewindsman donderdag. De minister meldde dat een voorlopige overeenkomst is bereikt, maar dat nog niet alle OPEC-ministers het akkoord hebben ondertekend.

De euro/dollar noteerde op 1,0770, waar dit woensdag nabeurs nog 1,0714 was.

Op macro-economisch vlak bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone verder te zijn verbeterd in april, hoewel het indexcijfer nog steeds negatief is. Ook de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie lieten 's middags een verdere verbetering zien. 

Eerder op donderdag bleken de wekelijkse steunaanvragen in Amerika te zijn gestegen, hoewel het niveau laag bleef, met 244.000 stuks.

's Ochtends bleek al dat Nederlandse consumenten in april iets meer vertrouwen kregen in de economie, terwijl zij in februari meer uitgaven dan een jaar eerder. De werkloosheid in Nederland daalde bovendien verder. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal, dat 2 procent hoger sloot.

RELX kreeg een koersdoelverhoging van KBC Securities terwijl NIBC het advies verlaagde naar Neutraal. Het aandeel sloot 0,5 procent hoger.

Unilever kon 0,1 procent bijschrijven. Het margarine- en zeepconcern boekte in het eerste kwartaal een iets hoger dan verwachte onderliggende omzet, exclusief acquisities, desinvesteringen en valutaschommelingen. Ook kocht het bedrijf sauzenmaker Sir Kensington voor circa 140 miljoen dollar. Een minpunt was volgens analisten van Davy Research dat de volumes zich nog wel negatief ontwikkelden.

AkzoNobel eindigde 0,2 procent lager. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel van 87,00 naar 89,00 euro. Volgens analist Martin Dunwoodie kan het aandeel stijgen naar 100 euro, als de nieuwe financiële doelen gehaald worden en de divisie Specialty Chemicals goed verkocht kan worden. Met deze stappen hoopt Akzo een overname door het Amerikaanse PPG af te wenden. 

Heineken won 0,2 procent, na koersdoelverhogingen door JPMorgan Cazenove en Société Générale.  

In de Midkap was OCI de sterkste stijger met een winst van 3,9 procent. De kunstmestproducent nam een nieuwe fabriek in het Amerikaanse Iowa in gebruik en verhoogde daarmee zijn capaciteit flink, op een moment dat de kunstmestprijzen aan het herstellen zijn. De fabriek zal jaarlijks ongeveer 1,5 tot 2 miljoen ton meststoffen op basis van stikstof produceren.

ASMI won 2,0 procent. Aandeelhouder Eminence Capital voerde donderdag de druk op om het belang in ASM Pacific Technology te verkopen. Eminence wil de risico's en voordelen van de volledige verkoop van ASMI's belang in ASM Pacific Technology op de agenda zetten van de algemene vergadering op 22 mei. Nabeurs komt ASMI nog met cijfers over het eerste kwartaal.

Sectorgenoot BE Semiconductor Industries steeg 1,8 procent.

Midkap-fonds Arcadis leverde 1,4 procent in. De netto-omzet van het advies- en ingenieursconcern daalde afgelopen kwartaal op jaarbasis van 634 miljoen naar 628 miljoen euro. De onderneming kampt nog met verliezen in Brazilië, maar voorziet een ruimere kaspositie door verwachte inkomsten uit het Midden-Oosten. Analist Edwin de Jong van NIBC noemde vooral de ontwikkeling van het werkkapitaal een minpunt.

Sligro Food Group won 0,8 procent. Het bedrijf boekte een omzetgroei van bijna 6 procent in het eerste kwartaal, van 633 miljoen naar 669 miljoen euro, terwijl het paasweekeinde buiten het kwartaal viel, anders dan vorig jaar. Afgezien van overnames nam de omzet met 2,5 procent toe. "De winkels onder EMTÉ 3.0 tonen een betere omzetontwikkeling dan de winkels onder het 2.0 format, maar komen nog niet uit op onze verwachtingen. In het tweede kwartaal zullen wij de ontwikkelingen bij Food Retail evalueren en daar bij de halfjaarrapportage nader over berichten", meldde CFO Van der Sluijs.

Onder de Smallcaps was ForFarmers in trek, na de recente resultaten. Het aandeel is een van de verrassingen op de beurs dit jaar, volgens Montfrooij. Het aandeel won 4 procent. 

Telegraaf Media Groep verloor 0,7 procent en sloot op 6,25 euro, nadat het Belgische Mediahuis en VP Exploitatie, die samen reeds een meerderheidsbelang hebben, hun overnamebod van 6,00 euro woensdagavond lanceerden. Beleggers kunnen hun aandelen vanaf donderdag 20 april tot 15 juni aanmelden. 

Vastgoedfonds NSI verloor 1,5 procent. De bruto huurinkomsten uit voortgezette activiteiten stegen in het eerste kwartaal van 15,1 miljoen naar 15,8 miljoen euro, terwijl de bezettingsgraad van 78,6 procent eind vorig jaar daalde tot 78,1 procent.

Op de lokale markt won Kardan bijna 15 procent. Het Israëlische investeringsvehikel, dat kampt met hoge schulden, kreeg biedingen van 100 tot 14 miljoen euro op zijn bedrijfsonderdeel Tahal van verschillende partijen, aldus Israëlische media.

De analist van oliereserves Core Laboraties meldde woensdag na het slot van Wall Street een winststijging van 17 procent tot bijna 18 miljoen euro. De omzet steeg met 3 procent 158 miljoen dollar. Het aandeel eindigde ongewijzigd.

DPA verloor 2 procent. De detacheerder voldeed met een autonome omzetgroei van 4 procent in het eerste kwartaal aan de verwachtingen volgens NIBC, maar de analist moet mogelijk zijn verwachtingen voor de rest van het jaar neerwaarts bijstellen omdat DPA last blijft houden van de Wet DBA.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.343 punten. De Dow Jones index daalde juist met 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

30 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

36 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94