Damrak start lager aan handelsdag

Redactie ABM Financial News - 20 april 2017, 08:20

Cijfers Unilever voorbeurs.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot woensdag licht lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend hoger koersen. Voorbeurs rapporteerde levensmiddelenconcern Unilever kwartaalcijfers. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Woensdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,3 procent.

Wall Street staat deze weken in het teken van de kwartaalcijfers. Woensdag stelde techreus IBM teleur en het fonds verloor 5 procent van zijn beurswaarde. 'Big Blue' woog daarmee met name op de koersvorming van de Dow Jones index, waar het een zware weging heeft. 

Analist Wayne Kaufman van Phoenix Financial Services constateerde evenwel "een goede start van het cijferseizoen, met driekwart van de bedrijven die de verwachtingen overtreffen, hoewel er nog maar een klein aantal bedrijven hebben gerapporteerd. Financials waren goed, met Goldman als enige landmijn. Maar we moeten ook goede winstcijfers zien om vraag te blijven creëren voor beleggers", aldus Kaufman. 

Naast IBM wogen ook de oliegiganten Chevron en ExxonMobil op de indices, nadat de mei-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie bijna vier procent lager sloot op 50,44 dollar. Een onverwachte stijging van de wekelijkse benzinevoorraden in de Verenigde Staten veroorzaakte eerder op de dag een prijsdaling, die verder toenam na de publicatie van het Beige Book van de Fed. "Daarin stond in algemene zin niets dat de Fed ervan zou weerhouden om de rente in juni te verhogen, zodat de dollar steeg, wat bijdroeg aan de daling van de olieprijs", aldus analist Phil Flynn van Price Futures Group met een verklaring voor het koersverloop. 

In Azië bleven de beurzen vanochtend dicht bij huis. De beurzen in Japan en Australië klommen enkele tienden van een procent, terwijl de Shanghai Composite vlak noteerde.

Het cijferseizoen in Amerika blijft vol op stoom, maar ook in Europa staan vandaag grote bedrijven geagendeerd. Naast Unilever rapporteren vanochtend ook sectorgenoten Nestlé en Danone kwartaalcijfers. Ook cijfers van Publicis Groupe, Schneider Electric en Pernod-Ricard kunnen op extra aandacht rekenen.

In Nederland was er vanochtend op het macro-economische vlak sprake van een goed nieuws show. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte onder meer bekend dat de werkloosheid daalde van 5,3 procent in februari naar 5,1 procent in maart, het consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen in de lift zitten, terwijl de investeringen opnieuw zijn gestegen.

Bedrijfsnieuws

Unilever heeft in de eerste drie maanden van 2017 een iets hogere omzet behaald dan verwacht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, terwijl ook onderliggend de verkopen hoger lagen. De onderliggende kwartaalomzet, dat wil zeggen exclusief eenmalige effecten van acquisities, desinvesteringen en valutaschommelingen, steeg met 2,9 procent, waar analisten mikten op 2,0 procent.

De netto-omzet van het internationale advies- en ingenieursconcern Arcadis daalde afgelopen kwartaal op jaarbasis van 634 miljoen naar 628 miljoen euro. Autonoom was sprake van een daling met 1 procent. De omzet was hoger dan verwacht. Arcadis handhaafde de eerder afgegeven outlook, die geen concrete voorspellingen bevat. 

De totale omzet van Sligro Food Group steeg in het eerste kwartaal met 5,8 procent van 633 miljoen naar 669 miljoen euro. Zonder de bijdragen van overnames nam de omzet met 2,5 procent toe. Sligro wees erop dat vorig jaar het paasweekeinde in het eerste kwartaal viel en dit jaar in het tweede kwartaal.

Mediahuis en VP Exploitatie hebben hun bod op Telegraaf Media Groep (TMG) gelanceerd met de publicatie van een biedingsbericht. Beleggers kunnen hun aandelen vanaf donderdag 20 april aanmelden onder het bod. De aanmeldingsperiode loopt tot 15 juni, tenzij deze wordt verlengd. Het bod wordt gestand gedaan als 70 procent van de aandelen is aangemeld. Het bod van Mediahuis en VP Exploitatie van 6,00 euro per aandeel biedt een premie van 73 procent op de slotkoers van het aandeel op 13 december, voordat er sprake was van een mogelijke overname.

De bruto huurinkomsten van vastgoedfonds NSI uit voortgezette activiteiten bedroegen in het eerste kwartaal 15,8 miljoen euro, versus 15,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De bezettingsgraad kwam ultimo maart 2017 uit op 78,1 procent, versus 78,6 procent eind 2016.

De nettowinst van de Nederlandse analist van oliereserves Core Laboraties bedroeg afgelopen kwartaal 17,7 miljoen euro, wat 17 procent meer was dan een jaar eerder en 15 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 158 miljoen dollar, wat 3 procent meer was dan een jaar eerder en 5 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2016.

Societe Generale verhoogde het koersdoel voor Heineken van 87,20 naar 94,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Heineken blijft favoriet van de Franse bank onder de brouwers, vanwege zijn aanwezigheid in veel verschillende landen, hetgeen voor een stabiele omzet- en margegroei zorgt. Daarbij realiseren de twee grootste markten voor Heineken, te weten Mexico en Vietnam, bovengemiddelde marges en omzetten, aldus de marktvorsers. 

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 87,00 naar 89,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Martin Dunwoodie merkte op dat bij het bereiken van de nieuwe financiële doelstellingen en een succesvolle verkoop van Specialty Chemicals het aandeel mogelijk een waarde van circa 100 euro kan bereiken.

OCI nam een meststoffenfabriek in het Amerikaanse Iowa in gebruik. De nieuwe fabriek zal jaarlijks ongeveer 1,5 tot 2 miljoen ton meststoffen op basis van stikstof produceren, afhankelijk van de vraag.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,3 procent lager op 2.342,19 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 20.404,49 punten. De Nasdaq perste er een kleine winst uit van 0,2 procent, tot 5.863,03 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

32 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

1 uur geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

2 uren geleden - Lees verder

Uitgelicht: TKH verrast met hoge kosten

Aandeel omlaag na sterke koersstijging dit jaar.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71