Nederlandse consument geeft weer meer uit

Redactie ABM Financial News - 20 april 2017, 06:47

Consumenten geven 0,8 procent meer uit in februari.

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse consumenten hebben in februari van dit jaar meer besteed dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dit bleek donderdag uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Consumenten gaven in februari 0,8 procent meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consumenten gaven aan voedings- en genotmiddelen 1,5 procent meer uit dan in februari 2016. Verder besteedden ze iets meer uit aan duurzame goederen. Consumenten hebben vooral meer besteed aan woninginrichting. Daarentegen gaven ze minder uit aan voertuigen en huishoudelijke apparaten.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in februari 4 procent meer heeft omgezet dan in februari 2016. De verkopen (volume) waren 1,5 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Consumenten hebben in februari nauwelijks meer uitgegeven aan overige goederen. Ze hebben minder gas verbruikt dan een jaar eerder.

Ten slotte gaven consumenten aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 0,9 procent meer uit dan in februari 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in april gunstiger dan in februari. Dat komt vooral doordat het oordeel van ondernemers in de industrie over de toekomstige werkgelegenheid een stuk positiever was. Ook de stijging van de aandelenkoersen ten opzichte van een jaar eerder was groter en consumenten waren positiever over hun toekomstige financiële situatie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Zomerse temperaturen tijdens rustige beursweek

Inkoopmanagersindexen op vrijdag meest richtinggevend.

4 uren geleden - Lees verder

Marcel Keizer nieuwe trainer Ajax

Opvolger Peter Bosz bekend.

4 uren geleden - Lees verder

Beleggersvertrouwen blijft op peil - Binck

Binck Beleggersbarometer nipt gestegen.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: Deutsche Bank verhoogt koersdoel ASR

Koersdoel naar 31,70 euro.

Gisteren - Lees verder

Darlin vergroot belang in Besi licht

Belang van ruim 5 procent.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.