Update: Aandeelhouder ASMI voert druk op rondom verkoop belang ASM PT

Redactie ABM Financial News - 20 april 2017, 09:33

Eminence denkt dat ASMI sterker wordt met verkoop.

(ABM FN-Dow Jones) Eminence Capital is van mening dat ASMI sterker wordt als het belang in ASM Pacific Technology wordt verkocht. Dit maakte de vermogensbeheerder en aandeelhouder van de Nederlandse toeleverancier van de halfgeleider industrie donderdag bekend.

Eminence heeft een verzoek ingediend om de risico's en voordelen van de volledige verkoop van ASMI's belang in ASM Pacific Technology op de agenda te zetten van de algemene vergadering die op 22 mei plaatsvindt.

De vermogensbeheerder lichtte donderdag toe waarom. "We zijn ervan overtuigd dat ASMI sterker en waardevoller zou zijn zonder ASM PT, en we zijn niet de enige die dit geloven. Veel van onze mede-aandeelhouders hebben vele jaren voor deze desinvestering gepleit en het management heeft nooit een redelijke verdediging verschaft waarom dit financiële belang moet worden behouden", zei CEO Ricky Sandler van Eminence donderdag.

Volgens Sandler is ASMI aanzienlijk ondergewaardeerd door de complexe holding structuur, ondanks een gunstige concurrentiepositie en de vooruitzichten. Eminence berekende dat indien het belang in ASM PT geheel of grotendeels verkocht wordt, aandeelhouders een opwaarts potentieel van 40 procent kunnen verwachten. De precieze hoogte is volgens de Amerikaanse investeerder wel afhankelijk van belastingen en hoe groot de korting is die moet worden verstrekt als het belang in Pacific Technology in zijn geheel wordt verkocht. Bij de verkoop van een groot belang wordt vaak een korting bedongen door de kopende partij, afhankelijk van de grootte en de marktliquiditeit.

Indien het belang in ASM PT wordt verminderd tot onder de 30 procent, dan zou ASMI bovendien strategische interesse kunnen uitlokken, hetgeen ook positief is voor het opwaarts potentieel. Hierbij merkt de vermogensbeheerder op dat een beschermingsconstructie nog steeds van kracht is tegen een vijandige overname. Ook zouden beleggers in ASMI niet langer blootstaan aan het "aanzienlijke" koersrisico van ASM PT wanneer het belang wordt afgebouwd.

Sandler is van plan om in de komende weken contact op te nemen met andere aandeelhouders en wil zijn volledige analyse presenteren op de aanstaande jaarvergadering van ASMI.

Eminence Capital bezit 9,6 procent van het stemrecht in ASMI en is daarmee naar eigen zeggen de op één na grootste belegger in het fonds. Het belang is ongeveer 300 miljoen dollar waard. De vermogensbeheerder, die wereldwijd 6,5 miljard dollar beheert, is ongeveer 3,5 jaar aandeelhouder van ASMI.

Ultimo december 2016 had ASMI een belang van 39,19 procent in ASM Pacific Technology. Het belang is volgens Eminence goed voor circa 2,2 miljard dollar en representeert ongeveer 70 procent van de marktkapitalisatie van ASMI.

Het aandeel ASMI noteerde donderdag 1,4 procent hoger op 50,85 euro op een groen Damrak.

Update: om extra informatie toe te voegen.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

1 uur geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ASM INTE... toevoegen aan uw watchlist 49,21 0,04% 0,02 49,19