Europese beurzen openen verdeeld

Redactie ABM Financial News - 21 april 2017, 07:24

Bedrijfsresultaten en Franse verkiezingen in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 8 punten voor de Duitse DAX, een verlies van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 5 punten voor de Britse FTSE 100.

Aan de orde zijn vandaag bedrijfsresultaten, een reeks voorlopige inkoopmanagersindexen uit diverse windstreken en de aanloop naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, die werden opgeschrikt door een schietpartij in Parijs waarbij een agent om het leven kwam. De autoriteiten houden rekening met een terroristische aanslag. De polls duiden een overwinning voor Emmanuel Macron.

Verder was de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin duidelijk over de timing van het belastingplan van de Amerikaanse regering: die komt zeer snel.

Tot slot is het vandaag optie-expiratie.

Europese aandelenmarkten sloten donderdag hoger, aangevoerd door de Franse beurs, waar beleggers hun ongerustheid over de naderende verkiezingen opzij zetten.

De stijging van de Franse index CAC40 was de sterkste in zeven weken en de tweede winstdag op rij na vijf verliesdagen. Koerswinsten voor Publicis en Pernod Ricard verdreven de zorgen over de uitkomst van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen aanstaande zondag.

In de rest van Europa waren de stijgingen minder sterk. Koersdalingen bij energie- en nutsbedrijven boden tegenwicht voor winsten bij industriële, financiële en technologieconcerns.

De peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen wijzen op een spannende strijd tussen de vier belangrijkste kandidaten. Beleggers zijn bang dat in de tweede ronde de twee euroskeptische kandidaten kunnen overblijven, namelijk de extreem-linkse Jean-Luc Melenchon en de extreem-rechtse Marine Le Pen.

"Er is alle reden voor voorzichtigheid, met vier kandidaten die rond 20 procent gepeild worden", stelde analist Neil Wilson van ETX Capital in een rapport. "We kijken naar alternatieve plannen voor als het neerkomt op een confrontatie tussen Le Pen en Melenchon, omdat dit zou leiden tot een grote verkoopgolf in de euro, Franse staatsleningen en aandelen van banken."

Bedrijfsnieuws

Reclamebedrijf Publicis sloot 2,8 procent hoger in Parijs, na een zwakker dan verwachte omzetdaling in het eerste kwartaal.

Pernod Ricard kon 1,1 procent bijschrijven. De maker van Absolut wodka en Martell cognac boekte het afgelopen kwartaal iets meer onderliggende winst dan een jaar eerder.

Elders in Europa steeg Unilever aanvankelijk op een stijgende onderliggende kwartaalomzet, maar het levensmiddelenconcern leverde die winst grotendeels in en sloot 0,3 procent hoger.

Sectorgenoot Nestlé, maker van Kit Kit-repen, won 0,5 procent, hoewel de kwartaalomzet van de Zwitserse voedingsreus nauwelijks steeg.

Een sterke stijger was hedgefondsbeheerder Man Group, dat 4,4 procent hoger sloot, dankzij een toename van het beheerde vermogen met 10 procent.

BMW maakte weinig indruk met zijn winstgroei van 27 procent, in het afgelopen kwartaal. Dit was dan ook vooral te danken aan valuta-effecten, zei de Duitse autofabrikant. Het aandeel won 0,4 procent.

Euro STOXX 50          3.443,13 (+0,7%)

STOXX Europe 600         378,06 (+0,2%)

DAX                   12.027,32 (+0,1%)

CAC 40                 5.077,91 (+1,5%)

FTSE 100               7.118,54 (+0,1%)

SMI                    8.557,87 (+0,3%)

AEX                      511,72 (+0,1%)

BEL 20                 3.770,28 (+0,0%)

FTSE MIB              19.849,44 (+0,1%)

IBEX 35               10.372,50 (+0,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag vrijwel onveranderd.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag hoger, na een reeks positieve bedrijfsresultaten, aangevoerd door financiële waarden en industriële bedrijven. Dit betekende een nieuw record voor de Nasdaq, nadat beleggers een stortvloed van sterker dan verwachte bedrijfsresultaten en economische cijfers verwelkomden.

De Dow Jones index won met de stijging van meer dan 200 punten het verlies van de vorige dag terug. American Express presteerde het best in deze index, met een winststijging van 6 procent, na sterke kwartaalcijfers woensdagavond.

"Er is veel goed nieuws over bedrijfsresultaten een economische cijfers en niet alleen in de VS maar ook aan de andere kant van de oceaan", zei analist Karyn Cavanaugh van Voya Financial.

"Het lijkt haast alsof beleggers zich realiseren dat een verkoopgolf gisteren vanwege een daling van de olieprijs niet gerechtvaardigd was", aldus Cavanaugh.

De koerswinsten van aandelen liepen sneller op nadat minister van Financiën Steven Mnuchin zei dat een belastingplan een "algemene significante topprioriteit" was voor president Donald Trump.

Hoop op belastingverlagingen, die volgens veel beleggers kunnen leiden tot meer winst voor bedrijven, hielpen aandelenbeurzen omhoog in de eerste maanden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Berichten dat Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden dichtbij een deal zijn om het Obamacare-zorgstelsel te vervangen, waren ook goed voor het sentiment, zeiden analisten. "De markt werd een beetje agressief over het nieuws over Obamacare, omdat een nieuwe zorgwet een domino-effect zou opleveren", zei handelaar Mark Kenper van Themis Trading.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de steunaanvragen vorige week met 10.000 stegen tot een nog altijd laag niveau van 244.000.

De Philadelphia Fed-index liet een daling zien in april, maar van hoge niveaus, wat wijst op een groeivertraging in de maakindustrie na een sterke stijging na de presidentsverkiezingen.

Bedrijfsnieuws

Philip Morris verloor 3,4 procent nadat de sigarettenfabrikant teleurstelde met zijn winst en winstverwachtingen.

Foot Locker won 5,4 procent, na een aanvankelijke koersdaling, ondanks dat de sportschoenenretailer een winstwaarschuwing gaf.

Blackstone Group eindigde 0,3 procent hoger. De vermogensbeheerder meldde een bijna drie keer zo hoge winst, maar kon toch niet voldoen aan de verwachtingen.

Verizon Communications verloor 1,1 procent, na een tegenvallende kwartaalwinst. Voor het eerste daalde het aantal mobiele abonnees van het telecombedrijf.

Internetveilinghuis eBay verloor 3,9 procent na de publicatie van kwartaalcijfers woensdagavond.

Qualcomm eindigde nagenoeg vlak na hoger dan verwachte winst bij de kwartaalcijfers woensdagavond.

United States Steel won 8,5 procent op het bericht dat president Trump een onderzoek heeft ingesteld, om te bepalen of buitenlandse staalproducten de nationale veiligheid bedreigen.

Creditcardbedrijf Visa won 1,6 procent, vooruitlopend op de publicatie van kwartaalcijfers donderdag nabeurs. Nabeurs steeg het aandeel met nog eens 3 procent na sterker dan verwachte omzet- en winstcijfers. Speelgoedfabrikant Mattel leverde nabeurs juist 5 procent in op tegenvallende omzet- en verliescijfers over het kwartaal.

S&P 500 index               2.355,84 (+0,8%)

Dow Jones index            20.578,71 (+0,9%)

Nasdaq Composite            5.916,78 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger, met een winst van 0,8 procent voor de Japanse Nikkei en een plusje van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië noteerden de toonaangevende indexen hoger na de plussen op Wall Street van donderdag. Ook in deze regio wordt reikhalzend uitgekeken naar de Franse verkiezingen.

Nikkei 225                   18.581,64 (+0,8%)

Shanghai Composite            3.174,40 (+0,1%)

Hang Seng                    24.075,16 (+0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0716. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0720 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0749 op de borden.

De euro schommelde vrijdag rond de 1,0720 dollar. De fiscale agenda die Mnuchin de markt meegaf zorgde even voor de nodige druk op de Europese munt. Technisch is het niet waarschijnlijk dat de euro door de 1,06 dollar heen breekt.

USD/JPY Yen   109,25

EUR/USD Euro  1,0716

EUR/JPY Yen   117,07

MACRO-AGENDA:

02:30 Inkoopmanagersindex industrie - April vlp. (Jap)

08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Maart (NL)

09:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlp. (Fra)

09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlp. (Dld)

10:00 Industriële orders - Februari (Ita)

10:00 Lopende rekening - Februari (eur)

10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlp. (eur)

10:30 Detailhandelsverkopen - Maart (VK)

15:45 Inkoopmanagersindex industrie - April vlp. (VS)

16:00 Bestaande woningverkopen - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Reckitt Benckiser - Cijfers eerste kwartaal (VK)

12:00 Charles Schwab - Cijfers eerste kwartaal (VS)

12:00 General Electric - Cijfers eerste kwartaal (VS)

12:00 Honeywell - Cijfers eerste kwartaal (VS)

12:00 ManpowerGroup - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Schlumberger - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

25 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

31 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

37 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77