Uitgelicht: olie-gerelateerde fondsen mee in neerwaartse spiraal olieprijs

Redactie ABM Financial News - 21 april 2017, 19:27

Analisten niet erg positief over vooruitzichten oliemarkt.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs zat afgelopen handelsweek vast in een neerwaartse trend. Dientengevolge stonden ook de aan olie-gerelateerde fondsen onder druk, waardoor zij de week afsloten als voornaamste dalers van de week. 

Met name woensdag daalde de olieprijs fors, vanwege de aanhoudende groei van de Amerikaanse productie en een onverwachte stijging van de Amerikaanse benzinevoorraden, terwijl de markt in afwachting is van een antwoord op de vraag of de OPEC zijn productie-overeenkomst over een tijdelijke verlaging van de productie zal verlengen.

De groep kwam in november 2016 overeen om voor een periode van zes maanden vanaf 1 januari 2017 de productie te verlagen met circa 1,2 miljoen vaten per dag, in een poging het wereldwijde overaanbod terug te dringen. 

Sommige analisten stellen echter dat de vooruitzichten niet goed zijn en dat de neerwaartse trend zal voortduren zolang er geen duidelijkheid is over de mogelijke voortzetting van de OPEC-productie-deal. De Saoedische minister van Energie Khalid Al-Falih meldde donderdag een akkoord tijdens de volgende vergadering van het oliekartel op 25 mei in Wenen om de productiebeperking te verlengen te willen steunen, maar met minder dan zes maanden.

Aanvankelijk bewoog de olieprijs hoger na de opmerking, maar nadat analisten concludeerden dat de opmerkingen de onzekerheid alleen maar versterkten sloeg het sentiment om. "Onduidelijkheid over de duur van de extensie, het aantal deelnemers en de omvang van de productieverlaging duurt voort", aldus strateeg Vivek Dhar van Commonwealth Bank of Australia. 

Analist Michael McCarthy van CMC Markets wees er tevens op dat onduidelijk is welke producenten een verlenging van de productieverlaging ondersteunen. "Als het Venezuela is, boeit het niet, maar als Rusland aan boord is dan doet dat er wel degelijk toe", aldus McCarthy. Als onderdeel van de overeenkomt met OPEC stemde Rusland in met een verlaging van de productie met 300.000 vaten per dag per april 2017, circa 17 procent van het volume dat OPEC en 11 niet-kartelproducenten overeenkwamen.

Analisten van BNP Paribas meldden er van uit te gaan dat de naleving van de opgelegde productieverlagingen door de OPEC in de tweede fase van de overeengekomen zes maanden in eerste instantie hoog zal zijn, maar waarschijnlijk zal verslechteren naarmate de olieprijzen stijgen. Daarnaast oordeelden de analisten dat de veronderstelde voorraaddaling in 2017 waarschijnlijk niet voldoende zal zijn om de opbouw van de voorraden in de periode 2014 tot en met 2016 te doen keren. Het is één van de redenen waarom de analisten een conservatieve opwaartse trend voor de olieprijs voorzien. Hoe snel en hoe ver de olieprijzen kunnen stijgen hangt volgens de analisten onder andere af van de omvang van de stijgende Amerikaanse productie.

Goldman Sachs concludeerde echter technische in plaats van fundamentele redenen te zien voor de recente daling van de olieprijs, aangezien het Amerikaans olievoorradenrapport grotendeels conform de verwachting was en de verkoopgolf versnelde op de momenten dat de olieprijs door het 50- en 100-daagse voortschrijdend gemiddelde bewoog. 

Energiereus Royal Dutch Shell sloot op weekbasis 3,7 procent lager, SBM Offshore daalde 0,6 procent en bodemonderzoeker Fugro leverde 3,3 procent in. Vopak sloot op weekbasis, ondanks positief ontvangen kwartaalresultaten op woensdag, 2,9 procent lager. SBM Offshore en Vopak noteerden afgelopen week tevens ex-dividend.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

11 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 23,20 -0,77% -0,18 23,38
SBM OFFS... toevoegen aan uw watchlist 13,60 -0,44% -0,06 13,66
VOPAK toevoegen aan uw watchlist 37,60 -9,07% -3,75 41,35