Update: herstel staalmarkten zet door ondanks geopolitieke onzekerheden

Redactie ABM Financial News - 21 april 2017, 14:49

Wereldwijde vraag neemt dit jaar toe.

(ABM FN-Dow Jones) Het vorig jaar ingezette herstel voor de staalmarkten zal dit jaar en volgend jaar doorzetten zij het in bescheiden mate. Dit bleek vrijdag uit een vooruitblik van brancheorganisatie World Steel Association.

Nadat de mondiale vraag naar staal in 2016 met 1,0 procent steeg, verwacht World Steel dit jaar een groei van 1,3 procent. In 2018 neemt de groei weer af tot 0,9 procent.

"In 2016 was het herstel van de vraag sterker dan verwacht vooral vanwege China. We denken dat we in 2017 en 2018 een conjuncturele opleving van de vraag naar staal zullen zien, met een aanhoudend herstel in opkomende en ontwikkelde economieën", zei voorzitter T.V. Narendran van de brancheorganisatie.

World Steel denkt dat de economieën van Rusland en Brazilië eindelijk uit hun recessie zullen komen. Aan de andere kant zal China, goed voor 45 procent van de wereldwijde vraag, op een gematigder groeipad terechtkomen. Dit is dan ook de reden voor de bescheiden groei.  

China

Wat betreft de vraag vanuit China rekent World Steel erop dat de vraag dit jaar vlak zal blijven en volgend jaar met 2 procent zal afnemen. In 2016 was nog sprake van een groeiende vraag met 1,3 procent.

De Chinese outlook lijkt volgens de onderzoekers stabiel en in het begin van dit jaar bleef de staalconsumptie sterk, maar dit zal vervolgens naar verwachting geleidelijk afnemen omdat de Chinese regering wijzigingen zal aanbrengen in zijn vastgoedbeleid. 

Onzekerheden

De organisatie sprak ook over onzekerheden voor de staalmarkten, met name op geopolitiek gebied. Hierbij moet gedacht worden aan onzekerheid over het Amerikaanse beleid onder leiding van president Donald Trump, de ontwikkeling van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en de opkomst van populisme die we momenteel zien in Europese verkiezingen.

Daar staat tegenover dat de risico's van conflicten in het Midden-Oosten en in het oosten van Oekraïne volgens World Steel lijken te zijn afgenomen.

Update: om extra informatie over China toe te voegen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Dalers hebben overhand.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Wall Street

Nauwelijks richtinggevend nieuws.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vlak slot

Nauwelijks richtinggevend nieuws.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

2 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.