Update: BinckBank boekt meer omzet op minder transacties

Redactie ABM Financial News - 24 april 2017, 11:46

Onlinebroker voorziet hogere belastingdruk.

(ABM FN-Dow Jones) BinckBank heeft over het eerste kwartaal van 2017 meer omzet geboekt op minder transacties, terwijl de winst daalde door een verlies op handelsplatform TOM, waarvan de activiteiten worden afgebouwd. Dit maakte de onlinebroker en vermogensbeheerder maandag voorbeurs bekend.

Een afwaardering op immateriële activa betekent daarnaast dat de belastingdruk zal toenemen, waarschuwde de onlinebroker in zijn kwartaalupdate. Dit kan de winstramingen van analisten onder druk zetten, verwacht analist Matthias de Wit van KBC Securities. De bank hanteert een Houden advies.

De portefeuille deelnemingen, waarin het belang in TOM zit, boekte een verlies van 1,5 miljoen euro, door kosten voor het afbouwen van de activiteiten van het handelsplatform. De belastingdruk steeg hierdoor van 832.000 euro een jaar eerder tot 947.000 euro. De participatie in TOM valt onder de belastingvrijstelling voor deelnemingen.

In het eerste kwartaal was het nettoresultaat een winst van 1,3 miljoen euro, terwijl de aangepaste nettowinst uitkwam op 7,8 miljoen euro. Het fiscale verschil van 6,5 miljoen euro zal vanaf volgend jaar vrijwel geheel verdwijnen. De goodwill op de overname van vermogensbeheerbedrijf Alex is niet meegenomen in de afwaardering.

Afgezien van het verlies op TOM waren de cijfers onderliggend iets beter dan verwacht, stelde Kepler Cheuvreux maandag in een rapport. De broker, die een Reduceren advies hanteert, verwacht dat analisten hun winstramingen voor dit jaar met gemiddeld 2 tot 5 procent zullen verlagen. De omzettrend blijft neerwaarts gericht, onder andere door dalende inkomsten uit vermogensbeheer.\

Beheerd vermogen

Alex zag het beheerd vermogen het afgelopen kwartaal verder afnemen, tot 1,17 miljard euro, van 1,28 miljard eind 2016, na negatieve beeldvorming over de resultaten van het geautomatiseerde beleggingssysteem van AEX. Ten opzichte van een jaar eerder daalde het beheerd vermogen met 26 procent. 

BinckBank kampt al geruime tijd met uitstroom van beheerd vermogen bij zijn geautomatiseerde vermogensbeheerdienst en heeft erkend dat de groeidoelstellingen voor dit onderdeel niet meer aannemelijk zijn. 

Omzetgroei

BinckBank boekte over het eerste kwartaal een omzet van 39,9 miljoen euro, tegen 36,7 miljoen euro een jaar eerder. Het omzetcijfer was ongeveer 1 miljoen euro hoger dan analisten gemiddeld verwachtten. 

De inkomsten uit fees en commissies stegen met eenzelfde bedrag tot 28,8 miljoen euro, waar analisten rekenden op 28,3 miljoen euro. Door lagere fees bij de vermogensbeheerder waren de fee-inkomsten lager dan in het vierde kwartaal.

De aangepaste nettowinst daalde van 8,5 miljoen naar 7,8 miljoen euro, waar analisten rekenden op 8,8 miljoen euro. 

Aantal transacties

Het aantal transacties kwam in het vierde kwartaal uit op 2,08 miljoen, wat overeenkwam met de analistenverwachtingen. Het aantal transacties was lager dan de 2,12 miljoen van een jaar eerder, maar wel 5 procent hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De stijging op kwartaalbasis was vooral te danken aan de afschaffing van de speculatietaks in België. Ook werd er in Italië, waar BinckBank nog niet zo lang actief is, een recordaantal transacties gedaan.  

Concurrent DeGiro kwam vrijdag reeds met eerstekwartaalcijfers. De Nederlandse prijsvechter die in veel Europese landen actief is, zag het aantal transacties stijgen van 3,1 miljoen naar 3,6 miljoen. De omzet op jaarbasis steeg met 69 procent naar 9,6 miljoen euro.

Het aandeel BinckBank noteerde maandag op een groene beurs 2,4 procent hoger op 4,72 euro.

Update: om informatie en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BINCK toevoegen aan uw watchlist 4,33 0,23% 0,01 4,32