Beursupdate: Damrak op lichte winst

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 11:08

Maandag-impuls moet uit Verenigde Staten komen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index won 0,2 procent op 517,53 punten, terwijl de AMX een plus van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,8 procent.

De stemming in Amsterdam is volgens vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management afwachtend. "De macrocijfers van vanochtend waren niet al te wild, met wel een beter dan verwacht cijfer uit Duitsland. Ik verwacht de belangrijkste impuls uit de Verenigde Staten met bouwuitgaven en twee inkoopmanagersindexen van de Amerikaanse industrie", aldus de vermogensbeheerder.

Uit Japan kwam vanochtend vroeg al een lagere groei van de industrie over maart uit.

Frankrijk liet in maart een sterkere groei van zijn industrie zien. Dat gold zeker ook voor de Duitse industrie en die van de eurozone, terwijl de Britten een vertraging in de groei meldden.

De werkloosheid in de eurozone daalde van 9,6 procent in januari naar 9,5 procent en de producentenprijzen namen in februari op jaarbasis met 4,5 procent toe. Op maandbasis was sprake van nulgroei. Vanmiddag worden in de Verenigde Staten twee inkoopmanagersgegeven over maart verwacht en om staan bovendien de bouwuitgaven over februari geagendeerd.

Olie noteerde maandag licht lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent lager op 50,55 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,2 procent zakte naar 53,40 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0671. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0671 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0664 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was Wolters Kluwer gevraagd met een winst van 1,4 procent, terwijl ING Groep met een verlies van 0,5 procent tot het beperkte aantal verliezers behoorde.

Philips is een strategische samenwerking aangegaan met B. Braun Melsungen, dat gespecialiseerd is in regionale anesthesie en pijnbestrijding. De samenwerking is er onder meer op gericht om echografische regionale anesthesie, hetgeen volgens Philips een groeiend alternatief is op de gebruikelijke anesthesie, verder te ontwikkelen. Er werden geen financiële details vrijgegeven. Philips steeg 0,6 procent.

NN Group wil een achtergestelde obligatie van ruim 476 miljoen euro vervroegd aflossen. NN haalde in januari dit jaar 500 miljoen euro op met de uitgifte van schuldpapier en gebruikt de opbrengst hiervan om de achtergesteld obligatie af te lossen. De rentevergoeding op de obligatie bedraag 6,375 procent. NN noteerde maandag onveranderd.

Boskalis haalde met een joint venture met Jan De Nul een contract binnen van havenexploitant Jawaharlal Nehru Port Trust voor baggerwerkzaamheden voor de haven in Mumbai. Het contract heeft een waarde van circa 250 miljoen euro, waarvan de helft naar Boskalis gaat. In de komende weken gaan de werkzaamheden van start en het project zal binnen twee jaar afgerond zijn. Boskalis won 1,5 procent.

Randstad noteerde maandag 1,89 euro ex-dividend en noteerde 3,1 procent lager.

ASML wil een nieuw logistiek centrum realiseren in Veldhoven, de thuisbasis van de toeleverancier van de halfgeleidersector. Dit schreef Het Financieele Dagblad na een bevestiging van een woordvoerder van het bedrijf. De nieuwe hal, met een grootte van 30.000 tot 40.000 vierkante meter, is noodzakelijk gelet op de groeiende omvang van de chipmachines. In de hal wil ASML onderdelen van leveranciers ontvangen en machinedelen verzendklaar maken. ASML zakte 0,3 procent.

PPG verwacht niet dat mededingingsautoriteiten een eventuele overname van AkzoNobel uiteindelijk zullen tegenhouden. Dit liet het Amerikaanse bedrijf vrijdagmiddag weten in reactie op een interview van president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel eerder vandaag. Commissaris Burgmans zei vrijdag tegen De Telegraaf dat PPG een slecht bod heeft uitgebracht. Niet alleen omdat de prijs te laag is, maar ook omdat er zorgen zijn op de andere vlakken, waaronder mededinging. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,5 procent hoger.

Bij de Midkapfondsen was het aandeel van fondsen met een min een stukje groter dan bij de AEX, waarvan Aperam opviel met een verlies van 1,0 procent en Vastned 0,8 procent inleverde. Winst was er voor Arcadis dat 1,9 procent bijschreef.

Bij de AScX-fondsen was Amsterdam Commodities met een verlies van 0,9 procent de opvallendste daler, overigens zonder nieuws. Winst was er voor Brunel International dat 2 procent won. Priobiodrug won 2,6 procent en Wessanen presenteerde een winst van 1,3 procent.

Basic-Fit wil Kees van der Graaf en Rob van der Heijden voor een periode van vier jaar aanstellen als commissaris en moet afscheid nemen van voorzitter van de raad van commissarissen Ronald van der Vis. Het aandeel steeg 0,3 procent.

AMG Advanced Metallurgical Group verhoogde zijn ramingen voor de reserves voor zijn Braziliaanse Mibra mijn met 38 procent. De mijn bevat volgens AMG nu voor 20,3 miljoen ton aan lithium, tantalum, niobium en tin. De opwaartse bijstelling met 5,5 miljoen ton is conform wettelijke bepalingen. De vorige schattingen stammen uit 2013. AMG liep 7.3 procent op en was daarmee veruit de sterkste stijger.

De aandeelhouders van derivatenbeurs The Order Machine (TOM) hebben geen strategische partner gevonden om een volgende stap in de ontwikkeling van het beursplatform te kunnen inzetten, waarna is besloten de activiteiten langzaam af te bouwen. Dit maakte TOM Group vrijdag nabeurs bekend. De aandeelhouders van TOM, ABN AMRO, Optiver, Binck en IMC zullen het beursplatform blijven gebruiken. De aandeelhouders vertegenwoordigen de meerderheid van de dagelijkse omzet. BinckBank noteerde een verlies van 1,3 procent.

Van de lokale fondsen kreeg Kiadis Pharma goedkeuring voor de start van een tweetal nieuwe onderzoeken. Kiadis kreeg goedkeuring van de Belgische autoriteiten voor een begin van een Fase III studie met ATIR101 en toestemming van de Duitse autoriteiten voor het starten van een Fase I/II studie met ATIR201. Eerder al gaf de Canadese toezichthouder goedkeuring voor de Fase III met ATIR101 en deden de Britse autoriteiten hetzelfde voor de Fase I/II studie met ATIR201. Het aandeel Kiadis noteerde een plus van 2,5 procent.

Euronext sloot een bindende overeenkomst gesloten met ICE Clear Netherlands, een onderdeel van Intercontinental Exchange, om clearingdiensten voor de financiële derivaten en grondstoffenmarkten te leveren. Met de overeenkomst, die naar verwachting in het tweede kwartaal formeel wordt afgerond, stelt Euronext de clearingdiensten voor zijn klanten veilig, nadat het contract met het huidige clearingbedrijf, LCH.Clearnet SA, afloopt per eind 2018. Euronext investeert 10 miljoen euro in de nieuwe samenwerking. Euronext zegt nog steeds Clearnet te willen overnemen van de Britse rivaal London Stock Exchange. Die overname, voor 510 miljoen euro, werd begin dit jaar overeengekomen, op voorwaarde dat de fusie van LSE met Deutsche Börse zou doorgaan. Die fusie is nu afgeblazen door de Europese mededingingsinstanties, waardoor ook de overname vermoedelijk van de baan is. Het aandeel Euronext noteerde 0,1 procent lager.

Verenigde Nederlandse Compagnie had in 2016 geen activiteiten, maar maakte wel kosten waardoor een verlies resteerde. Het verlies kwam uit op 233.000 euro. Het eigen vermogen was eind 2016 549.000 euro. Het aandeel VNC noteerde maandag vlak.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alle agendapunten VNC goedgekeurd

Komende Bava stemt over one tier board.

12 minuten geleden - Lees verder

Wall Street klaar voor lagere opening

Markten zien macrocijfers tegemoet.

52 minuten geleden - Lees verder

VDL Nedcar start assemblage van BMW X1

Nederlands bedrijf bouwt weer model voor Duitse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

2 uren geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94