Damrak sluit lager

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 17:54

Markt maakt pas op de plaats na rally eerste kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 513,45 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep maakte de markt maandag een pas op de plaats na de winsten in het eerste kwartaal. Een vertraging van de groei van de industrie in 's werelds grootste economie, de Verenigde Staten, leidde volgens hem tevens tot enige druk. De markt richt zijn vizier deze week volgens Smit met name op het Amerikaans banenrapport, dat op vrijdag staat geagendeerd. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt is mede bepalend hoe vaak de Federal Reserve dit jaar de rente zal verhogen.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs reeds bekend dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in maart in een lager tempo is gestegen, nadat dit weekend al een zelfde conclusie kon worden getrokken voor de ontwikkelingen in China.

Europa liet een verdeeld beeld zien. Frankrijk liet in maart een sterkere groei van zijn industrie zien. Dat gold zeker ook voor de Duitse en Italiaanse industrie en die van de eurozone, terwijl de Britten een vertraging van de groei meldden. Ook de Nederlandse industrie groeide in maart in een iets lager tempo, evenals de Spaanse industrie. Algeheel nam de groei in de eurozone evenwel toe.

De werkloosheid in de eurozone daalde daarnaast van 9,6 procent in januari naar 9,5 procent en de producentenprijzen namen in februari op jaarbasis met 4,5 procent toe. Op maandbasis was sprake van nulgroei.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in februari op maandbasis zijn gestegen met 0,8 procent. Op jaarbasis was in februari sprake van een stijging van 3,0 procent.

Uit cijfers van Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in maart minder hard is gestegen. De inkoopmanagersindex daalde van 54,2 in februari naar 53,3 in maart. Het Institute for Supply Management liet eenzelfde beeld zien. Deze inkoopmanagersindex daalde van 57,7 naar 57,2.

Verder was er een explosie in de metro van Sint-Petersburg. Onduidelijk is nog precies hoeveel schade de explosie veroorzaakte, maar volgens berichtgeving uit Rusland zijn er in ieder geval doden gevallen. Volgens president Vladimir Poetin is het nog te vroeg om te zeggen wat de oorzaak van de explosie was, maar de president sloot terrorisme in ieder geval niet uit.

Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 50,52 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 53,14 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0657. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0671 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0664 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door DSM met een winst van 1,1 procent, gevolgd door Wolters Kluwer en Vopak met winsten van achtereenvolgens 0,7 en 0,2 procent.

Randstad noteerde maandag ex-dividend en noteerde 3,6 procent in het rood en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Philips is een strategische samenwerking aangegaan met B. Braun Melsungen, dat gespecialiseerd is in regionale anesthesie en pijnbestrijding. Er werden geen financiële details vrijgegeven. Philips verloor 0,4 procent.

NN Group wil een achtergestelde obligatie van ruim 476 miljoen euro vervroegd aflossen. NN haalde in januari dit jaar 500 miljoen euro op met de uitgifte van schuldpapier en gebruikt de opbrengst hiervan om de achtergesteld obligatie af te lossen. De rentevergoeding op de obligatie bedraag 6,375 procent. Het aandeel NN Group daalde 1,2 procent.

Boskalis haalde samen met de Belgische sectorgenoot Jan De Nul een contract binnen van havenexploitant Jawaharlal Nehru Port Trust voor baggerwerkzaamheden voor de haven in Mumbai. Het contract heeft een waarde van circa 250 miljoen euro, waarvan de helft naar Boskalis gaat. Het aandeel Boskalis won 0,2 procent.

Vopak heeft het consortium van FCC en Felguera IHI ingehuurd om een opslagterminal in Panama te bouwen. De terminal komt te staan in de Panamese provincie Colón aan de Atlantische kust en krijgt een totale capaciteit van ongeveer 360.000 ton. Het aandeel steeg 0,2 procent.

ASML wil een nieuw logistiek centrum realiseren in Veldhoven, de thuisbasis van de toeleverancier van de halfgeleidersector. Dit schreef Het Financieele Dagblad na een bevestiging van een woordvoerder van het bedrijf. De nieuwe hal, met een grootte van 30.000 tot 40.000 vierkante meter, is noodzakelijk gelet op de groeiende omvang van de chipmachines. ASML daalde 0,6 procent.

PPG verwacht niet dat mededingingsautoriteiten een eventuele overname van AkzoNobel uiteindelijk zullen tegenhouden. Dit liet het Amerikaanse bedrijf vrijdagmiddag weten in reactie op een interview van president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel. Commissaris Burgmans zei vrijdag tegen De Telegraaf dat PPG een slecht bod heeft uitgebracht. Niet alleen omdat de prijs te laag is, maar ook omdat er zorgen zijn op de andere vlakken, waaronder mededinging. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,1 procent lager. Maandagmiddag herhaalde CEO Ton Büchner van AkzoNobel in een video nog eens dat PPG slecht luisterde naar de bezwaren van AkzoNobel met het oog op een eventuele overname. Reden dat de topman nog altijd geen reden ziet om te gaan praten met PPG.

Van de Midkapfondsen was Besi met een winst van 1,5 procent de sterkste stijger, gevolgd door Arcadis en IMCD met winsten van respectievelijk 1,1 en 0,9 procent. TomTom was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler.

Bij de AScX-fondsen presteerde AMG met een winst van 7,0 procent het sterkst, gevolgd door TMG, dat 5,6 procent hoger noteerde. Ordina was met een verlies van 2,4 procent de sterkste daler.

AMG Advanced Metallurgical Group verhoogde zijn ramingen voor de reserves voor zijn Braziliaanse Mibra mijn met 38 procent. De mijn bevat volgens AMG nu voor 20,3 miljoen ton aan lithium, tantalum, niobium en tin. De opwaartse bijstelling met 5,5 miljoen ton is conform wettelijke bepalingen. De vorige schattingen stamden uit 2013.  

Basic-Fit wil Kees van der Graaf en Rob van der Heijden voor een periode van vier jaar aanstellen als commissaris en moet afscheid nemen van voorzitter van de raad van commissarissen Ronald van der Vis. Het aandeel daalde 0,7 procent.

De aandeelhouders van derivatenbeurs The Order Machine (TOM) hebben geen strategische partner gevonden om een volgende stap in de ontwikkeling van het beursplatform te kunnen inzetten, waarna is besloten de activiteiten langzaam af te bouwen. Dit maakte TOM Group vrijdag nabeurs bekend. BinckBank noteerde een verlies van 1,1 procent.

Van de lokale fondsen kreeg Kiadis Pharma goedkeuring voor de start van een tweetal nieuwe onderzoeken. Kiadis kreeg goedkeuring van de Belgische autoriteiten voor een begin van een Fase III studie met ATIR101 en toestemming van de Duitse autoriteiten voor het starten van een Fase I/II studie met ATIR201. Het aandeel Kiadis noteerde een plus van 1,3 procent.

Euronext sloot een bindende overeenkomst gesloten met ICE Clear Netherlands, een onderdeel van Intercontinental Exchange, om clearingdiensten voor de financiële derivaten en grondstoffenmarkten te leveren. Euronext investeert 10 miljoen euro in de nieuwe samenwerking. Euronext zegt nog steeds Clearnet te willen overnemen van de Britse rivaal London Stock Exchange. Die overname, voor 510 miljoen euro, werd begin dit jaar overeengekomen, op voorwaarde dat de fusie van LSE met Deutsche Börse zou doorgaan. Die fusie is nu afgeblazen door de Europese mededingingsinstanties, waardoor ook de overname van Clearnet vermoedelijk van de baan is. Het aandeel Euronext noteerde 0,3 procent hoger.

Verenigde Nederlandse Compagnie had in 2016 geen activiteiten, maar maakte wel kosten waardoor er op jaarbasis rode cijfers werden geschreven. Het verlies kwam uit op 233.000 euro. Het eigen vermogen bedroeg aan het einde van het afgelopen jaar 549.000 euro. Het aandeel VNC noteerde vlak.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.351,78 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

13 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

29 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Marktkenners zien nog geen structurele marktverbetering.

1 uur geleden - Lees verder

Nieuwe belangstelling voor spreads divisie Unilever - media

Unilever en KKR geven geen commentaar.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88