Damrak start vlak aan handelsweek

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 08:13

Beursplein 5 heeft prima eerste kwartaal achter de rug.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag bij de start van het nieuwe kwartaal naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street gaf vrijdagavond licht terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend ook dicht bij huis bleven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Afgelopen maand steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak meer dan vier procent naar 516,54 punten, waardoor de winst over de eerste drie maanden van 2017 op circa zeven procent uitkwam. 

Uit een enquête van Actiam onder beursexperts bleek dit weekend dat de kenners, ondanks dat maart "een prachtige maand" was, nog altijd erg pessimistisch gestemd zijn. Een normaal rentebeleid van centrale banken en de hoge waarderingen ziet men als de voornaamste risico's, zo stelde analist Corné van Zeijl van Actiam, verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête onder de beursexperts.

Ondanks dit pessimisme rekenen de experts wel op een goede winstontwikkeling voor het komende cijferseizoen. Een belangrijke indicator daarvoor noemde Van Zeijl het achterwege blijven van waarschuwingen. Alleen Gemalto stelde zijn vooruitzichten neerwaarts bij. De analist denkt dat dit lage aantal waarschuwingen vooral te danken is aan de aantrekkende economie in Europa, waardoor de beursgenoteerde ondernemingen op Beursplein 5 een duwtje in de rug krijgen.

Wall Street sloot vrijdag licht lager en op maandbasis vertoonde de hoofdgraadmeter S&P 500 index een vlak koersverloop. Op kwartaalbasis koerste de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen evenwel bijna zes procent hoger. Een deel van deze winsten zijn ingegeven door hooggespannen verwachtingen over het economische stimuleringsbeleid van de regering Trump. Afgelopen maand kreeg de president evenwel nog het deksel op de neus nadat een zorgplan ter vervanging van Obamacare niet op een meerderheid in het Congres kon rekenen, door verdeeldheid binnen de Republikeinse partij.

Beleggingsstrateeg Bruce McCain van Key Private Bank merkte dan ook op dat “het is best wel verrassend hoe veerkrachtig de markten zijn, nu de politieke realiteit in Washington zichtbaar wordt”.

In Azië houden de Chinese beurzen de komende dagen de deuren gesloten. Wel werd dit weekend bekend dat het groeitempo van de Chinese industrie in maart volgens cijfers van Markit Economics en Caixin is teruggevallen naar 51,2, van 51,7 in februari.

Het sentiment zal deze week met name bepaald worden door het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Verenigde Staten, van woensdag tot en met vrijdag. Donald Trump zette vorige week alvast de verhoudingen op scherp door te twitteren dat "de ontmoeting volgende week met China heel erg moeilijk wordt, omdat wij ons niet langer massieve handelstekorten en banenverlies kunnen veroorloven. Amerikaanse bedrijven moeten bereid zijn om naar alternatieven te kijken". 

De beurs in Tokio koerste vanochtend enkele tienden van een procent hoger, na onder meer nieuws dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in maart een solide groei liet zien. De beurs in Sydney gaf juist enkele tienden van een procent prijs nadat bleek dat de consumentenuitgaven in februari een nipte daling lieten zien. 

De mei-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdagavond een half procent hoger op 50,50 dollar, een stand die ook vanochtend in de Aziatische handel op de borden stond. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0679, ten opzichte van een stand van 1,0695 bij het slot van de Europese markten vrijdag. 

De beurzen staan vandaag in het teken van de vrijgave van de inkoopmanagersindexen voor de industrie in de eurozone en in Amerika. Aan het eind van de handelsweek zal er traditiegetrouw weer de nodige aandacht zijn voor het Amerikaanse banenrapport. Afgelopen maand verhoogde de Federal Reserve de rente reeds en de markt is nu benieuwd hoe vaak er dit jaar nog zal worden verhoogd door de Fed.

Bedrijfsnieuws

Boskalis kreeg in een joint venture met Jan De Nul een contract van havenexploitant Jawaharlal Nehru Port Trust voor baggerwerkzaamheden voor de haven in Mumbai. Het contract heeft een waarde van circa 250 miljoen euro, waarvan de helft naar Boskalis gaat.

Euronext sloot een bindende overeenkomst met Intercontinental Exchange om clearingdiensten voor de financiele derivaten en grondstoffenmarkten te leveren. Met de overeenkomst, die naar verwachting in het tweede kwartaal formeel wordt afgerond, stelt Euronext de clearingdiensten voor zijn klanten veilig, nadat het contract met het huidige clearingbedrijf, LCH.Clearnet SA, afloopt per eind 2018. Euronext investeert 10 miljoen euro in de nieuwe samenwerking en stelt een doorgaande inkomensstroom veilig met het contract.

AMG Advanced Metallurgical Group verhoogde zijn ramingen voor de reserves van zijn Braziliaanse Mibra mijn met 38 procent. "De toename van onze lithium bron, zoals gebleken uit onze geactualiseerde 43-101 verklaring, bevestigt onze doelstelling om in 2020 een jaarlijkse productiecapaciteit te realiseren van 180 miljoen ton", zei CEO Heinz Schimmelbusch.

ASML wil een nieuw logistiek centrum realiseren in Veldhoven, de thuisbasis van de toeleverancier van de halfgeleidersector. Dit schreef Het Financieele Dagblad na een bevestiging van een woordvoerder van het bedrijf. De nieuwe hal, met een grootte van 30.000 tot 40.000 vierkante meter, is noodzakelijk gelet op de groeiende omvang van de chipmachines. 

De aandeelhouders van derivatenbeurs The Order Machine (TOM) hebben geen strategische partner gevonden om een volgende stap in de ontwikkeling van het beursplatform te kunnen inzetten, waarna is besloten de activiteiten langzaam af te bouwen. Het beursplatform zal open blijven en tot en met de laatste dag normaal blijven opereren. De aandeelhouders van TOM, ABN AMRO, Optiver, BinckBank en IMC zullen het beursplatform blijven gebruiken. 

Gemalto kreeg van het Japanse SoftBank de opdracht voor de levering van IoT-software voor communicatie-applicaties tussen computers van zowel consumenten als van zakelijke gebruikers.

De Verenigde Nederlandse Compagnie, het beursfonds onder leiding van Beursgenoot Geert Schaaij, had in 2016 geen activiteiten, maar maakte wel kosten waardoor een verlies resteerde van 233.000 euro. Het eigen vermogen was eind 2016 549.000 euro. Dit jaar heeft VNC evenwel al drie bedrijven overgenomen.

Kiadis Pharma kreeg goedkeuring van de Belgische autoriteiten voor het starten van een Fase III studie met ATIR101 en toestemming van de Duitse autoriteiten voor het starten van een Fase I/II studie met ATIR201. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 2.362,71 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 20.663,22 punten en de Nasdaq sloot vlak op 5.911,74 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX enige stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk in september.

Gisteren - Lees verder

Wall Street richting licht hoger slot

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk is september.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Sterkste daling op weekbasis Amerikaanse olievoorraden dit jaar.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,89 0,62% 3,22 522,67
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 794,48 0,61% 4,81 789,67
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.010,88 0,90% 9,00 1.001,88