ECB econoom noemt monetair beleid nog steeds gerechtvaardigd

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 10:41

Peter Praet ziet zonder ruim beleid inflatie niet verder stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank blijft passend, hoewel deflatie is overwonnen en de economische vooruitzichten verbeteren. Dit zei de Belgische chef-econoom van de ECB Peter Praet in een maandag gepubliceerd interview.

Tegen het Spaanse Expansion zei Praet dat de inflatie wel is gestegen, maar vooral door prijzen voor olie en voeding. "De onderliggende inflatie die een indicator is van prijsstabiliteit op de middellange termijn blijft laag."

Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone van 19 landen in maart is vertraagd tot 1,5 procent, van 2,0 procent in februari. De ECB mikt op een inflatie van iets lager dan 2 procent op de middellange termijn. 

De kerninflatie, exclusief de volatiele prijzen van voeding en energie, daalde van 0,9 procent tot 0,7 procent. Daarmee kan de druk afnemen op de centrale bank om zijn zeer ruim monetaire beleid te verdedigen. 

Volgens Praet hebben beleidsmakers door recente cijfers "meer vertrouwen dat de economische groei zal blijven verstevigen en verbreden". Volgens hem is het belangrijk om vast te stellen of de inflatie naar het doelniveau blijft bewegen zonder het verruimende monetaire beleid. "Op dit moment zou ik nee moeten zeggen", beantwoordde de econoom zijn eigen vraag. 

Wel is de ECB optimistischer over de economische vooruitzichten. De kans dat het monetaire beleid verder verruimd moet worden is daarmee aanzienlijk afgenomen, volgens Praet. 

DE ECB hanteert momenteel een interbancaire rente van 0 procent en een negatieve depositorente van 0,4 procent. Daarnaast wordt voor 60 miljard euro per maand aan staatsleningen opgekocht tot het einde van het jaar.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,0673, tegen een stand van 1,0695 bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

2 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

3 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

4 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.