Europese beurzen koersen vlak tot licht hoger

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 12:22

Markten verwerken inkoopmanagersindexen.

(ABM FN) De Europese beurzen noteren maandag op de eerste handelsdag van het nieuwe kwartaal rond het middaguur vlak tot licht hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde 0,3 procent hoger op 382,19 punten. De Duitse DAX presenteerde een winst van bijna 0,4 procent op 12.359,57 punten en voor de Franse CAC 40 stond vlak op 5.121,69 punten. De Britse FTSE 100 noteerde ook vlak op 7.323,69 punten.

"De prestaties van de Europese aandelenmarkten zijn in het eerste kwartaal gematigd gebleven, maar daarbij moet wel worden aangetekend dat de DEX-index heel weinig verwijderd is van zijn recordhoogten van april 2015.  De Europese Centrale Bank is nog steeds gecommitteerd aan zijn kwantitatieve verruimingsprogramma en dat zou net genoeg stimulans kunnen bieden om het hoogterecord te doorbreken", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank blijft passend, hoewel deflatie is overwonnen en de economische vooruitzichten verbeteren, zei de Belgische chef-econoom van de ECB Peter Praet in een maandag gepubliceerd interview. Tegen het Spaanse Expansion zei Praet dat de inflatie wel is gestegen, maar vooral door prijzen voor olie en voeding. "De onderliggende inflatie, die een indicator is van prijsstabiliteit op de middellange termijn, blijft laag." Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone van 19 landen in maart is vertraagd van 2,0 procent in februari tot 1,5 procent in de afgelopen maand. De ECB mikt op een inflatie van iets lager dan 2 procent op de middellange termijn. De kerninflatie, exclusief de volatiele prijzen van voeding en energie, daalde van 0,9 procent tot 0,7 procent. Daarmee kan de druk afnemen op de centrale bank om zijn zeer ruime monetaire beleid te verdedigen.

De werkloosheid in de eurozone daalde in februari fractioneel ten opzichte van de voorgaande maand, zo bleek maandag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. De werkloosheid kwam in februari uit op 9,5 procent. In januari was dit 9,6 procent. Er was gerekend op een ongewijzigd werkloosheidspercentage. In februari 2016 lag het werkloosheidspercentage in de eurozone nog op 10,3 procent. 

Eurostat meldde verder dat de producentenprijzen in de eurozone in februari flink zijn gestegen. De producentenprijzenindex namen op jaarbasis toe met 4,5 procent, na een stijging met 3,9 procent in de voorgaande maand. De verwachting lag op een stijging met 4,2 procent in februari. Op maandbasis bleven de producentenprijzen in februari ongewijzigd, na een stijging met 1,1 procent in de voorgaande maand. Hiervoor was een stijging met 0,2 procent verwacht.

De week begon verder met een flinke reeks inkoopmanagersindexen over maart uit het eurogebied en verschillende Europese landen. De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is in maart in een hoger tempo gegroeid, zo bleek maandag uit cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 55,4 in februari naar 56,2 in maart, het hoogste niveau in 71 maanden. Een voorlopige meting ging ook al uit van een indexstand van 56,2.

Eerder werd al bekend dat de Duitse inkoopmanagersindex flink harder steeg. De index bereikte het hoogste niveau van de afgelopen 71 maanden. Ook in Frankrijk en Italië was er sprake van een hoger groeitempo, terwijl de Britse en Spaanse industrieën juist in een lager tempo groeiden. 

De werkloosheid in Italië is in februari gedaald, bleek uit cijfers van het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat. De werkloosheid kwam uit op 11,5 procent van de beroepsbevolking. In januari was nog 11,8 procent werkloos. Op maandbasis daalde de werkloosheid met 2,7 procent. Volgens Istat hadden in februari in totaal 22,8 miljoen Italianen een baan, even veel als in de eerste maand van het jaar.

Later in de middag volgen nog vier macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, waaronder de inkoopmanagersindexen voor de industrie in maart.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een mei-future West Texas Intermediate stond vlak op 50.59 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,1 procent lager bewoog naar 53,47 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0656. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0671 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0664 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van Reckitt Benckisser steeg 0,3 procent, nadat The Sunday Times afgelopen weekend schreef dat het Britse concern overweegt om de merken voor voeding te verkopen, om met de opbrengsten de schulden te reduceren na de miljardenovername van het Amerikaanse Mead Johnson. De onderneming startte een onderzoek naar de activiteiten, waar onder meer Franse mosterd en Frank's Red Hot sauzen onder vallen. Reckitt Benckiser beschouwt de tak al enige tijd niet meer als kernactiviteit. 

BP noteerde maandag 1,0 procent hoger, nadat de Britse oliereus bekendmaakte zijn onshore en offshore oliepijplijnen onder de activiteiten van Forties te hebben verkocht aan INEOS voor een bedrag van in totaal 250 miljoen dollar. INEOS betaalt 125 miljoen dollar voor het Forties Pipeline System van BP en zal bovendien in de komende zeven jaar tot 125 miljoen dollar aan toekomstige winsten uit het project uitkeren aan BP, dat de rechten behoudt om gebruik te mogen maken van de pijplijnen. 

Schneider Electric is dicht bij het sluiten van een overeenkomst voor de verkoop van zijn Amerikaanse datasoftwaretak DTN. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van een bron. De deal met een omvang van circa 1 miljard dollar, wordt naar verwachting de komende dagen aangekondigd. Naar verluidt heeft een Europese investeerder interesse in de datasoftware-activiteiten. Het gaat bij DTN om de distributie van actuele weersinformatie aan het boerenbedrijf. In 2011 kwam DTN in handen van Schneider als onderdeel van een grotere acquisitie van het Spaanse Telvent dat toen voor 1,5 miljard dollar van eigenaar wisselde. Het aandeel stond maandag 0,4 procent hoger.

Philips steeg 0,5 procent. Het bedrijf is een strategische samenwerking aangegaan met B. Braun Melsungen, dat gespecialiseerd is in regionale anesthesie en pijnbestrijding. Dit maakte het technologieconcern maandag bekend zonder financiële details te verstrekken. De samenwerking is er onder meer op gericht om echografische regionale anesthesie verder te ontwikkelen.  Beide partijen zullen zich ook richten op innovaties die het makkelijker moeten maken om bloedvaten te bereiken, bijvoorbeeld voor het inbrengen van katheters.

Futures Wall Street 

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren rond het middaguur 0,1 procent hoger

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 2.362,71 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent tot 20.663,22 punten en de Nasdaq sloot vlak op 5.911,74 punten.


Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15