Europese beurzen lager gesloten

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 18:43

Focus met name op Europese inkoopmanagersindexen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 379,29 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.257,20 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 5.085,91 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.282,69 punten.

"De aandelenmarkten zijn het jaar redelijk positief begonnen, waarbij de Britse en Amerikaanse beurzen op recordniveaus noteerden, ondanks zorgen over de politieke instabiliteit in Europa, de gezondheid van het bankensysteem en de eerste wankele stappen van het presidentschap van Trump en het inwerking treden van artikel 50 vorige week in het Verenigd Koninkrijk", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs reeds bekend dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in maart in een lager tempo is gestegen, nadat dit weekend al een zelfde conclusie kon worden getrokken voor de ontwikkelingen in China.

Europa liet een verdeeld beeld zien. Frankrijk liet in maart een sterkere groei van zijn industrie zien. Dat gold zeker ook voor de Duitse en Italiaanse industrie en die van de eurozone, terwijl de Britten een vertraging van de groei meldden. Ook de Nederlandse industrie groeide in maart in een iets lager tempo, evenals de Spaanse industrie. Algeheel nam de groei in de eurozone evenwel toe.

De werkloosheid in de eurozone daalde daarnaast van 9,6 procent in januari naar 9,5 procent en de producentenprijzen namen in februari op jaarbasis met 4,5 procent toe. Op maandbasis was sprake van nulgroei.

Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 50,52 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 53,14 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0657. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0671 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0664 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Micro Focus International kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Hewlett Packard Enterprise Software met een update kwam over zijn financiële prestaties. Micro Focus nam recent Hewlett Packard Enterprise Software over. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Banco Popular Español verloor 10,4 procent, nadat de Spaanse bank bekendmaakte na een interne audit aanpassingen te moeten maken aan zijn balans.

Het aandeel van Reckitt Benckisser daalde 0,4 procent, nadat The Sunday Times afgelopen weekend schreef dat het Britse concern overweegt om de merken voor voeding te verkopen, om met de opbrengsten de schulden te reduceren na de miljardenovername van het Amerikaanse Mead Johnson. De onderneming startte een onderzoek naar de activiteiten, waar onder meer Franse mosterd en Frank's Red Hot sauzen onder vallen. Reckitt Benckiser beschouwt de tak al enige tijd niet meer als kernactiviteit.

BP noteerde maandag 0,3 procent lager, nadat de Britse oliereus bekendmaakte zijn onshore en offshore oliepijplijnen onder de activiteiten van Forties te hebben verkocht aan INEOS voor een bedrag van in totaal 250 miljoen dollar. INEOS betaalt 125 miljoen dollar voor het Forties Pipeline System van BP en zal bovendien in de komende zeven jaar tot 125 miljoen dollar aan toekomstige winsten uit het project uitkeren aan BP, dat de rechten behoudt om gebruik te mogen maken van de pijplijnen.

Schneider Electric is dicht bij het sluiten van een overeenkomst voor de verkoop van zijn Amerikaanse datasoftwaretak DTN. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van een bron. De deal met een omvang van circa 1 miljard dollar, wordt naar verwachting de komende dagen aangekondigd. Naar verluidt heeft een Europese investeerder interesse in de datasoftware-activiteiten. Het gaat bij DTN om de distributie van actuele weersinformatie aan het boerenbedrijf. In 2011 kwam DTN in handen van Schneider als onderdeel van een grotere acquisitie van het Spaanse Telvent dat toen voor 1,5 miljard dollar van eigenaar wisselde. Het aandeel stond maandag 0,5 procent lager.

De grootste daler was evenwel Imagination. Het aandeel leverde bijna 63 procent in nadat Apple de samenwerking met Imagination opzegde. Apple gold als de belangrijkste klant van het in Londen genoteerde Imagination.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.351,78 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07