Europese beurzen openen verdeeld

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 07:36

Markt maakt zich op voor Amerikaanse banendata over maart.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 21 punten voor de Duitse DAX, een plus van 9 punten voor de Franse CAC 40, maar een daling van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De week begint met een flinke reeks inkoopmanagersindexen over maart uit diverse windstreken. Japan beet vanochtend al het spits af met een daling van de industriële groei, ofschoon deze nog wel altijd goed op peil bleef.

Later in de week volgen vanuit de Verenigde Staten diverse arbeidsmarktgegevens over maart.

De Europese beurzen sloten vrijdag overwegend hoger. Het sentiment werd met name gedomineerd door teleurstellende inflatiedata. Uit cijfers bleek dat de consumentenprijzen in de eurozone in maart zijn gestegen, maar flink minder dan in de voorgaande maand. De inflatie noteerde op jaarbasis op 1,5 procent, versus 2,0 procent een maand eerder. Analisten rekenden op een stijging van de consumentenprijzen met 1,8 procent.

Een deel van de lagere inflatie was te wijten aan het Pasen-effect, aangezien de vakantie vorig jaar in maart plaatsvond, in vergelijking met medio april dit jaar. De paasvakantie leidt over het algemeen tot hogere prijzen voor vliegtickets en hotels, waardoor de inflatie vorige maand hoger uitkwam. Echter, de daling in maart was tevens het resultaat van de tragere stijging van de energie- en voedselprijzen.

"De daling van de inflatie maakt het voor de ECB makkelijker om vast te houden aan het huidige monetaire beleid. Het ondersteunt de opvatting dat een duurzame versteviging van de onderliggende inflatie in de eurozone nog moet worden gerealiseerd", aldus Howard Archer van IHS Markit. "Wij verwachten dat de ECB uiteindelijk zijn maandelijkse opkoopprogramma van obligaties zal verlengen tot in 2018, waarbij gekozen zal worden voor een langzame afbouw in plaats van plotseling te stoppen", voegde hij toe.

Bedrijfsnieuws

Met name de mijnbouwers stonden vrijdag onder druk, vanwege de politieke onzekerheid in Zuid-Afrika, een belangrijke producent van goud en basismaterialen. Anglo American verloor 3,4 procent, BHP Billiton daalde 2,9 procent en Rio Tinto noteerde 2,5 procent lager.

Goldman Sachs verhoogde het advies voor Remy Cointreau van Neutraal naar Kopen, wat door beleggers beloond werd met een winst van 3,3 procent. Het advies voor Diageo ging omlaag van Neutraal naar Verkopen en het aandeel daalde 1,1 procent.

Euro STOXX 50          3.500,93   (+0,6%)

STOXX Europe 600       381,14     (+0,2%)

DAX                    12.312,87  (+0,5%)

CAC 40                 5.122,51   (+0,7%)

FTSE 100               7.322,92   (-0,6%)

SMI                    7.322,92   (-0,5%)

AEX                    516,54     (+0,2%)

BEL 20                 3.817,02   (+0,6%)

FTSE MIB               20.492,94  (+0,6%)

IBEX 35                10.462,90  (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag vlak tot licht hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag lager. Deze handelsdag markeerde de laatste dag van de week, maand en het kwartaal. De Nasdaq koerste af op één van de sterkste prestaties in maart voor een hoofdindex. De S&P 500 index sloot de maand vrijwel ongewijzigd en de Dow Jones index koerste af op een daling van circa 0,6 procent op maandbasis.

Wat het kwartaal betreft stevende de Nasdaq af op een winst van bijna 10 procent. De S&P 500 won ongeveer 5,8 procent en de Dow Jones index won ongeveer 5 procent, wat het zesde opeenvolgende positieve kwartaal markeerde en de langst durende opwaartse trend sinds het vierde kwartaal in 2016.

"Het was een zeer goed eerste kwartaal, waarbij het 20.000 punten niveau van de Dow de katalysator was voor de volgende sprong", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. "In maart was sprake van een kleine terugval, maar het is nog te vroeg te kunnen concluderen of de terugval aanhoudt", voegde de marktanalist toe. "We krijgen een veel beter idee over het vertrouwen van beleggers in Trump en dus de rally in het begin van het tweede kwartaal, waarbij sommige beleggers de huidige dip misschien zelfs zien als een moment om in te stappen", aldus Erlam.

"Gezien het feit dat de waarderingen vrij hoog zijn en in sommige gevallen zelfs duur, is er nog ruimte voor beleggers om van gedachten te veranderen over de markt", aldus marktanalist John Manley van Wells Fargo Advantage Funds, waarmee de weg volgens hem openligt voor een mogelijke correctie, maar ook voor een verdere stijging.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de persoonlijke inkomens en bestedingen in de Verenigde Staten in februari zijn gestegen met respectievelijk 0,4 en 0,1 procent.

De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago steeg in maart van 57,4 in februari naar 57,7 in maart.

Tot slot werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in maart licht is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan steeg van 96,3 in februari naar 96,9 deze maand.

Bedrijfsnieuws

BlackBerry kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat tijdens de cijferpublicatie bleek dat het concern de verliezen heeft weten te verkleinen. Daarnaast meldde het concern te verwachten in 2018 weer een aangepaste winst te boeken. Het aandeel won circa 12,2 procent.

Akari Therapeutics steeg ongeveer 53,9 procent, nadat de Amerikaanse FDA één van Akari's medicijnen ter keuring versneld in behandeling heeft genomen.

DuPont heeft een deal met FMC gesloten over de verkoop van een deel van zijn activiteiten op het gebied van gewasbescherming. Het concern is daarmee dichterbij een fusie met Dow Chemical gekomen. Daarnaast neemt DuPont de Health & Nutrition tak van FMC. Nadat beide transactie zijn verrekend, blijft er een compensatie voor DuPont over van 1,6 miljard dollar. Door de desinvestering voldoet DuPont aan de vereiste voorwaarden van de Europese Unie voor de fusie met Dow Chemical. DuPont verloor circa 1,5 procent. Dow Chemical daalde ongeveer 0,9 procent.

S&P 500 index               2.362,72  (-0,2%)

Dow Jones index            20.663,22  (-0,3%)

Nasdaq Composite            5.911,74  (0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag hoger, met van winst van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei. De Chinese beurzen waren maandag gesloten.

In Azië noteerde de Nikkei-225 op een bescheiden winst, ondanks de sterke yen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft latere deze week een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

De Bank of Japan moet met de opvolger van voorzitter Haruhiko Kuroda in het voorjaar van 2018 met het beleid een nieuwe fase inluiden, aldus Nobuyuki Nakahara, adviseur van premier Shinzo Abe en een invloedrijk lid van het bestuur van de centrale bank van Japan.

Nikkei 225                    18.938,27  (+0,2%)

Shanghai Composite             3.222,51  (slot vrijdag)

Hang Seng                     24.111,59  (slot vrijdag)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0678. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0664 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0695 op de borden.

De euro lijkt vooralsnog gevangen in de zone tussen 1,0620 en 1,0700 dollar. Inkoopmanagersdata uit de eurozone kunnen maandag een impuls vormen, maar dan moeten de afwijkingen ten opzichte van de verwachting wel aan de maat zijn.

De dollar beweegt tussen de 110 en 120 yen, maar de 115 is wel een lastig te nemen horde gebleken. Gesteld dat de munt daar wel door heen breekt, dan nog lijkt het niet waarschijnlijk dat de green back die opwaartse trend kan doorzetten, omdat er nog teveel twijfel bestaat over de inhoud die de regering Trump kan geven aan zijn beleid.

USD/JPY Yen   111,57

EUR/USD Euro  1,0678

EUR/JPY Yen   118,91

MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurzen - Gesloten (Chi)

02:30 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (Jap)

09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (NL)

09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (eur)

10:00 Werkloosheid - Februari (Ita)

10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (VK)

11:00 Bouwvergunningen - Vierde kwartaal (eur)

11:00 Producentenprijzen - Februari (eur)

11:00 Werkloosheid - Februari (eur)

15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - Maart (VS)

16:00 Bouwuitgaven - Februari (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Maart (VS)

22:00 Autoverkopen - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

2 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

3 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

4 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07