Olieprijs lager gesloten

Redactie ABM Financial News - 3 april 2017, 20:53

Productie Libie hervat.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, nadat de productieverstoringen in Libië zijn verholpen, terwijl de markt zijn vizier richtte op Saoedische export-data.

De export van Saoedi Arabië is op jaarbasis relatief gelijk gebleven. Dit zou volgens analisten een probleem kunnen zijn voor sommige leden van de OPEC.

De prijs voor een vat ruwe olie bewoog maandag lager, nadat de outputverstoringen in Libië ten einde kwamen, waardoor de recente rally ten einde kwam.

De prijs voor een vat ruwe olie boekte vorige week de sterkste wekelijkse stijging ooit, nadat lokale milities in Libië de output verstoorden met circa een derde. Regeringsfunctionarissen meldden echter dat de productie inmiddels is hervat.

"Libië is erin geslaagd de productie van 700.000 vaten per dag te hervatten. De nationale oliemaatschappij streeft er naar de productie op te schalen tot 1,1 miljoen vaten per dag in augustus, maar helaas is met regelmaat sprake van dit soort onderbrekingen in Libië", aldus strateeg Harry Tchilinguirian van BNP Paribas. "Het goede nieuws is dat de onderbrekingen steeds korter zijn", voegde hij toe.

Het 'bullish' sentiment wordt tevens gedreven door de visie dat, ondanks de stijgende productie in de Verenigde Staten, de groei van de productie niet sterk genoeg is om de productieverlaging van de OPEC te compenseren.

De OPEC en andere producenten, waaronder Rusland, besloten eind vorig jaar de productie te verlagen met 1,8 miljoen vaten per dag tot en met mei 2017, in een poging het mondiaal overaanbod terug te dringen. Tot nu toe noteert het OPEC-nalevingspercentage op circa 94 procent.

Dit, in combinatie met ondersteunende verklaringen van landen als Saoedi Arabië en Koeweit om de duur van de productieverlaging te verlengen tot later in het jaar, ondersteunt de olieprijs en het sentiment, waardoor de future tot zijn laagste niveau daalde sinds de aankondiging van de deal.

Sommige analisten stellen echter dat een hobbelige weg in het verschiet ligt omdat producenten ertoe verleid zouden kunnen worden de deal te negeren aangezien de olieprijs bijna is verdubbeld sinds het dieptepunt vorig jaar.

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,36 dollar lager, ofwel 0,7 procent, op 50,24 dollar. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

39 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

1 uur geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

2 uren geleden - Lees verder

Uitgelicht: TKH verrast met hoge kosten

Aandeel omlaag na sterke koersstijging dit jaar.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.