Europese beurzen openen verdeeld

Redactie ABM Financial News - 4 april 2017, 07:30

Markt even niet bereid tot nemen van risico.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een verdeelde opening tegemoet waarbij de verschillen ten opzichte van de slotnoteringen van maandag naar verwachting gering blijven. IG Markets voorziet een openingsverlies van 11 punten voor de Duitse DAX, een min van 5 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De markten zijn momenteel wat risico-avers, ook omdat de nieuwe Amerikaanse regering nog steeds niet de veranderingen en aanpassingen heeft doorgevoerd waar de financiële markten op rekenden.

In Japan vond de huidige voorzitter van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda het nog te vroeg voor een discussie over monetaire inperking.

De gouverneur van de Federal Reserve van Philadelphia, Patrick Harker toonde zich maandag een voorstander van een reductie van de balans van de Fed met minimale oneffenheden die de markten kunnen raken. Een plan daartoe is in de maak en kan volgens Harker aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar in werking treden.

De Europese beurzen sloten maandag lager. "De aandelenmarkten zijn het jaar redelijk positief begonnen, waarbij de Britse en Amerikaanse beurzen op recordniveaus noteerden, ondanks zorgen over de politieke instabiliteit in Europa, de gezondheid van het bankensysteem en de eerste wankele stappen van het presidentschap van Trump en het inwerking treden van Artikel 50 vorige week in het Verenigd Koninkrijk", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in maart in een lager tempo is gestegen, nadat dit weekend al eenzelfde conclusie kon worden getrokken voor de ontwikkelingen in China.

Europa liet een verdeeld beeld zien. Frankrijk liet in maart een sterkere groei van zijn industrie zien. Dat gold zeker ook voor de Duitse en Italiaanse industrie en die van de eurozone als geheel, terwijl de Britten juist een vertraging van de groei meldden. Ook de Nederlandse industrie groeide in maart in een iets lager tempo, evenals de Spaanse industrie.

De werkloosheid in de eurozone daalde daarnaast van 9,6 procent in januari naar 9,5 procent en de producentenprijzen namen in februari op jaarbasis met 4,5 procent toe. Op maandbasis was sprake van nulgroei.

Bedrijfsnieuws

Micro Focus International kon rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Hewlett Packard Enterprise Software met een update kwam over zijn financiële prestaties. Micro Focus nam recent Hewlett Packard Enterprise Software over. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Banco Popular Español verloor 10,4 procent, nadat de Spaanse bank bekendmaakte na een interne audit aanpassingen te moeten maken aan zijn balans.

Het aandeel van Reckitt Benckisser daalde 0,4 procent, nadat The Sunday Times afgelopen weekend schreef dat het Britse concern overweegt om de merken voor voeding te verkopen, om met de opbrengsten de schulden te reduceren na de miljardenovername van het Amerikaanse Mead Johnson. De onderneming startte een onderzoek naar de activiteiten, waar onder meer Franse mosterd en Frank's Red Hot sauzen onder vallen. Reckitt Benckiser beschouwt de tak al enige tijd niet meer als kernactiviteit.

BP noteerde maandag 0,3 procent lager, nadat de Britse oliereus bekendmaakte zijn onshore en offshore oliepijplijnen onder de activiteiten van Forties te hebben verkocht aan INEOS voor een bedrag van in totaal 250 miljoen dollar. INEOS betaalt 125 miljoen dollar voor het Forties Pipeline System van BP en zal bovendien in de komende zeven jaar tot 125 miljoen dollar aan toekomstige winsten uit het project uitkeren aan BP, dat de rechten behoudt om gebruik te mogen maken van de pijplijnen.

Schneider Electric is dicht bij het sluiten van een overeenkomst voor de verkoop van zijn Amerikaanse datasoftwaretak DTN. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van een bron. De deal met een omvang van circa 1 miljard dollar, wordt naar verwachting de komende dagen aangekondigd. Naar verluidt heeft een Europese investeerder interesse in de datasoftware-activiteiten. Het gaat bij DTN om de distributie van actuele weersinformatie aan het boerenbedrijf. In 2011 kwam DTN in handen van Schneider als onderdeel van een grotere acquisitie van het Spaanse Telvent dat toen voor 1,5 miljard dollar van eigenaar wisselde. Het aandeel stond maandag 0,5 procent lager.

Een grote daler was het Britse Imagination. Het aandeel leverde bijna 63 procent in nadat Apple de samenwerking met Imagination opzegde. Apple gold als de belangrijkste klant van het in Londen genoteerde Imagination.

Euro STOXX 50          3.472,94   (-0,8%)

STOXX Europe 600       379,29     (-0,5%)

DAX                    12.257,20  (-0,5%)

CAC 40                 5.085,91   (-0,7%)

FTSE 100               7.282,69   (-0,6%)

SMI                    8.633,86   (-0,3%)

AEX                    513.45     (-0,6%)

BEL 20                 3.800,44   (-0,4%)

FTSE MIB               20.242,88  (-1,2%)

IBEX 35                10.325,30  (-1,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

De Amerikaanse aandelenmarkten bewogen maandag in het rood, terwijl beleggers vooruitkijken naar de start van het tweede kwartaal cijferseizoen. Daarbij is de grote vraag of Amerikaanse bedrijven eenzelfde groei laten zien als de recente winsten op Wall Street.

Vrijdag sloten de Amerikaanse aandelenmarkten op kwartaalbasis met solide winsten, waarbij de belangrijkste indexen winsten lieten zien variërend van 4,6 tot 9,8 procent. Die winsten waren de optelsom van herhaalde recordniveau's voor de drie belangrijkste indexen gedurende het eerste kwartaal, maar leidden onder analisten tevens tot zorgen over de hoge waarderingen.

"Ik verwacht enige zwakte totdat de eerstekwartaalresultaten binnenkomen. Op dit moment positioneert de markt zich voor een sterk cijferseizoen, waarbij met name voor de technische-, financiële-sector en de gezondheidszorg sterke resultaten worden verwacht, maar er is op dit moment grote bezorgdheid over de waarderingen", aldus marktanalist Wayne Kaufman van Phoenix Financial Services.

De solide resultaten in het eerste kwartaal werden gevolgd door zwakkere prestaties in maart, vanwege zogenaamde reflation-handel, waarbij beleggers geld in de aandelenmarkt pompten vanwege de hoop op een stimulerend beleid van president Trump. Dit opwaarts momentum is echter tot stilstand gekomen, vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de timing van de belastinghervormingen, nadat president Trump er niet in slaagde een wetsvoorstel voor een nieuw zorgstelsel door de Senaat te krijgen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in februari op maandbasis zijn gestegen met 0,8 procent. Op jaarbasis was in februari sprake van een stijging van 3,0 procent.

Uit cijfers van Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in maart minder hard is gestegen. De inkoopmanagersindex daalde van 54,2 in februari naar 53,3 in maart. Het Institute for Supply Management liet eenzelfde beeld zien. De ISM-inkoopmanagersindex daalde van 57,7 in februari naar 57,2 in maart.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Tesla rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de producent van elektrische auto's sterke opleveringscijfers rapporteerde. In het eerste kwartaal leverde het concern 25.000 elektrische auto's af. Het aandeel won 7,0 procent.

Ford Motor en General Motors verloren respectievelijk circa 1,8 en 3,2 procent, na teleurstellende verkoopcijfers over maart.

Aan de auto-industrie gerelateerde fondsen stonden tevens onder druk. O’Reilly Automotive verloor ongeveer 4,7 procent, BorgWarner daalde 3,7 procent en CarMax noteerde circa 4,1 procent lager.

Panera Bread steeg circa 7,9 procent, na berichten over een mogelijke overname.

S&P 500 index             2.358,84  (-0,2%)

Dow Jones index           20.650,21 (-0,1%)

Nasdaq Composite          5.894,68  (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een verlies van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei. De Chinese markten zijn dinsdag opnieuw gesloten.

Ook op de Aziatische beurzen is de belegger niet bereid tot het nemen van risico, met een terughoudende opstelling. Tegelijkertijd loopt de yen weer wat op en dat zorgt voor enige druk. De markt wacht op twee zaken, namelijk de Amerikaanse banendata over maart en de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en diens Chinese collega, Xi Jinping.

De centrale bank van Australië hield het belangrijkste rentetarief op 1,50 procent.

Nikkei 225                   18.847,82 (-0,7%)

Shanghai Composite            3.222,51 (slot vrijdag)

Hang Seng                    24.261,48 (slot vrijdag)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0668. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0673 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0663 op de borden.

De aanslag in het Russische Sint Petersburg en de zwakke productiedata uit de Verenigde Staten zetten de yen op een hoger plan.

USD/JPY Yen   110,40

EUR/USD Euro  1,0668

EUR/JPY Yen   117,78

MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurzen - Gesloten (Chi)

00:00 Beurzen Hong Kong - Gesloten (HK)

03:30 Handelsbalans - Februari (Aus)

04:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)

11:00 Detailhandelsverkopen - Februari (eur)

12:00 Inflatie - Februari (OESO)

14:30 Handelsbalans - Februari (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex New York - Maart (VS)

16:00 Fabrieksorders - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Hudson's Bay Company - Jaarcijfers (Can) 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alle agendapunten VNC goedgekeurd

Komende Bava stemt over one tier board.

11 minuten geleden - Lees verder

Wall Street klaar voor lagere opening

Markten zien macrocijfers tegemoet.

51 minuten geleden - Lees verder

VDL Nedcar start assemblage van BMW X1

Nederlands bedrijf bouwt weer model voor Duitse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

2 uren geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77