Europese beurzen overwegend licht lager

Redactie ABM Financial News - 4 april 2017, 12:33

Detailhandelsverkopen in eurozone sterker dan verwacht gestegen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren dinsdag rond het middaguur vlak tot licht hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde 0,1 procent lager op 378,94 punten. De Duitse DAX stond ook 0,1 procent in de min op 12.244,14 punten en voor de Franse CAC 40 was er eveneens een verlies van 0,1 procent op 5.079,43 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 7.307,39 punten.

Intussen kijken de Europese politieke en financiële markten naar het escalerend conflict tussen Spanje en Groot-Brittannië rond de situatie van Gibraltar in relatie tot de voorbereidingen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

"Soevereiniteit overtreft het lidmaatschap van de Europese Unie absoluut. Er bestaat geen enkele twijfel dat de inwoners van Gibraltar hun soevereiniteit zullen verkopen om in welke vorm dan ook toegang te houden tot de open Europese markt", zei premier Fabian Picardo van Gibraltar. 

In reactie op eerdere opmerkingen van de voormalige leider van de Britse Conservatieven Lord Howard, zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis dat "vergelijkingen maken met situaties uit het verleden, zoals de Falklandoorlog, enigszins buiten proporties zijn. De Spaanse regering is nogal verbaasd over de toon van de commentaren uit Groot-Brittannië, een land dat bekend stat om zijn kalmte. Iemand in het Verenigd Koninkrijk verliest zijn kalmte en daar is geen reden voor", voegde hij toe.

Op macro-economisch gebied bleek onder meer dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari sterker dan verwacht zijn gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. De detailhandelsverkopen lagen, gerekend naar volume, 0,7 procent hoger ten opzichte van de voorgaande maand, tegen een stijging met 0,1 procent in januari. De verwachting lag op een stijging met 0,5 procent. Op jaarbasis was er in februari sprake van een stijging met 1,8 procent, tegen 1,5 procent in januari. 

De inflatie in de landen die zijn aangesloten bij de OESO is in februari gestegen, meldde de organisatie uit Parijs dinsdag. De inflatie kwam op jaarbasis uit op 2,5 procent, versus 2,3 procent in januari. De stijgende inflatie was met name het gevolg van hogere energieprijzen. In februari stegen de energieprijzen met 11,1 procent.

De Australische centrale bank hield het belangrijkste rentetarief conform verwachting staan op 1,50 procent. Volgens het beleidsorgaan verbeterden de omstandigheden in de mondiale economie zich recentelijk, terwijl de economie van Australië zich nog steeds in een overgangsfase bevindt en een aanhoudend gematigd groeitempo kent. De impuls aan investeringen in de mijnbouwsector nadert zijn einde. Volgens de centrale bank resulteerde de verbetering van de mondiale economie in hogere grondstoffenprijzen.

Later vandaag volgen uit de Verenigde Staten nog de handelsbalans en farieksorders over februari en de inkoopmanagersindex van New York in maart.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate stond 0,4 procent in de plus op 50,43 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,4 procent hoger bewoog naar 53,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0654 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0673 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Het Noorse Seadrill, dat offshore boringen doet naar olie, waarschuwde aandeelhouders en obligatiehouders voor stevige verliezen in verband met de herstructurering van het bedrijf, na de scherpe daling van de olieprijzen. Seadrill bereikte verder een overeenkomst met de banken om de looptijd van leningen te verlengen en hoeft het herstructureringsplan nu pas eind juli in te dienen, in plaats van de aanvankelijk gemelde streefdatum eind april. Seadrill gaat gebukt onder een enorme schuldenlast. Het aandeel kelderde liefst 40,4 procent.

Royal Dutch Shell onderdeel Shell Western LNG sloot een samenwerkingsovereenkomst met het Russische Sovcomflot voor de levering van vloeibaar aardgas LNG aan Aframax olietankers, zo maakten beide partijen maandag bekend zonder financiële details vrij te geven. De Aframax tankers zullen vanaf het derde kwartaal operationeel zijn en gaan varen tussen de Baltische Zee en Noord-Europa. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde 0,5 procent hoger. 

Luchtvaartmaatschappij Ryanair vervoerde in maart opnieuw flink meer passagiers, zo bleek uit vervoerscijfers van de Ierse prijsvechter. Het passagiersvervoer steeg vorige maand met 10 procent op jaarbasis van 8,5 miljoen naar 9,4 miljoen reizigers. De bezettingsgraad bleef daarbij ten opzichte van maart 2015 gelijk op 94 procent. Het aandeel Ryanair noteerde 0,4 procent hoger.

Later vandaag volgt het Canadese Hudson's Bay Company met jaarcijfers.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren rond het middaguur 0,3 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent lager op 2.358,84 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent tot 20.650,21 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent in de min op 5.894,68 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

European Select Growth Opportunities Fund meldt kleiner belang in Esperite

Kapitaalbelang daalt onder 15 procent.

24 minuten geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in ASMI

Zowel kapitaalbelang als stemrecht boven 3 procent.

25 minuten geleden - Lees verder

Marshall Wace verkleint belang in IMCD fractioneel

Kapitaalbelang teruggebracht tot onder meldingsgrens.

26 minuten geleden - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in BE Semiconductor Industries nipt

Zowel kapitaalbelang als stemrecht onder vijf procent.

27 minuten geleden - Lees verder

OPEC in november om tafel over lot productieverlaging - media

Olievoorraden meer gedaald dan verwacht.

28 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10