VEON wil met beursgang betere toegang tot Europese financiele markten

Redactie ABM Financial News - 4 april 2017, 10:59

CEO voorziet vooralsnog geen kapitaalversterking bij toetreding tot Euronext.

(ABM FN-Dow Jones) VEON wil met een notering op Euronext Amsterdam vooral betere zichtbaarheid in en toegang tot de Europese financiële markten realiseren. Dit zei CEO Jean-Yves Charlier in een interview met ABM Financial News dinsdag kort na de opening van de handel in het aandeel.

"We willen met deze beursnotering in eerste instantie een bredere toegang tot de Europese markten, naast onze notering op Nasdaq in New York, die vooral georiënteerd is op de angelsaksische markten, en richten ons daarbij vooral op institutionele beleggers", zei de bestuursvoorzitter.

"Binnen Europa is Amsterdam een natuurlijke keuze, omdat ons hoofdkantoor met meer dan 500 medewerkers uit meer dan 30 landen hier is gevestigd en de keuze daarvoor is mede ingegeven omdat Amsterdam één van de digitale hoofdsteden in de wereld is."

VEON, het voormalige Russische traditionele telecombedrijf VimpelCom, wil zich vooral focussen op uitbreiding van internetplatforms voor zijn klanten. "Onze strategie is daarbij vooral gericht op groei in onze bestaande markten, die zich vooral in opkomende landen bevinden." VEON heeft sterke marktposities in opkomende landen als Rusland, Pakistan, Algerije en Bangladesh. "Ons doel is om in onze bestaande markten de nummer 1 of 2 marktpositie te handhaven of realiseren. We bereiken daar nu al meer dan 250 miljoen klanten", zo lichtte de CEO toe.

VEON wil via de beursnotering in Amsterdam vooralsnog geen nieuwe aandelen uitgeven en geen nieuw kapitaal aantrekken. "We hebben een solide operationele kasstroom en ons dividend in de laatste jaren sterk verhoogd. We zijn zeer winstgevend en onze nettoschuld/EBITDA ratio is slechts 2, dus we zitten niet direct te springen om nieuw kapitaal", zei de bestuursvoorzitter.

Van het aandelenkapitaal van VEON werd het aantal vrij verhandelbare aandelen in het derde kwartaal van 2016 verdubbeld naar 20,1 procent als gevolg van het gefaseerd afbouwen van het belang door het Noorse telecombedrijf Telenor. "We hebben de intentie om de vrije handel in het aandeel uiteindelijk op te voeren tot zo'n 45 procent, waarvan dan de helft op Euronext Amsterdam is genoteerd en de andere helft op Nasdaq in New York."

Het restant van de aandelen is grotendeels in handen van investeringsmaatschappij LetterOne van de Russische miljardair Mikhail Fridman.

VEON realiseerde in het vierde kwartaal van 2016 een omzet van 2,35 miljard dollar, een operationeel resultaat van 783 miljoen dollar en een nettowinst van 1,64 miljard dollar, mede als gevolg van desinvesteringen. Het bedrijf betaalde zijn aandeelhouders over 2016 een totaal dividend van 0,23 dollar per aandeel. Het aandeel noteerde dinsdagochtend op 3,83 euro, tegen een openingskoers van 3,88 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

35 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

55 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.