Beursupdate: Damrak op lichte winst

Redactie ABM Financial News - 5 april 2017, 10:54

Amerikaanse data en Fed-notulen in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index noteerde steeg 0,3 procent op 515,37 punten, terwijl de AMX een plus van 0,1 procent liet zien. De AScX noteerde een winst van 0,3 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management zag een afwachtende markt, met vooral veel oog voor de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector over maart en de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve in maart.

"Ik verwacht dat de notulen zeer kritisch worden bestudeerd. Je ziet de Verenigde Staten economisch duidelijk harder groeien dan Europa. De vraag is deze week ook in hoeverre de Amerikanen en de Chinezen tijdens het bezoek van de Chinese president aan de Verenigde Staten in staat blijken de dreiging van een handelsoorlog weg te nemen", aldus Van Eerden.

Vanochtend bleek de dienstensector van Japan in maart al een groeiversnelling te hebben doorgemaakt. De Franse dienstensector volgde dit voorbeeld, maar Italië en Spanje hadden meer moeite, ofschoon de sector nog wel groei liet zien. Duitsland voldeed met een verdere toename van de groei aan de verwachtingen. Ook de eurozone als geheel liet in maart een versnelling van de groei zien.

Olie noteerde woensdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 1,1 procent hoger op 51,58 dollar, terwijl een juni-future Brent eveneens 1,1 procent steeg naar 54,77 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0674. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0687 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0672 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was ArcelorMittal een opvallende stijger met een plus van 1,5 procent. Verlies was er voor Gemalto dat 1,4 procent inleverde en NN Group waar 1,0 procent van de koers af ging.

Royal Dutch Shell gaat zijn LPG-activiteiten in Hong Kong en Macau verkopen aan DCC Energy voor een bedrag van circa 150,3 miljoen dollar. Het aandeel Royal Dutch Shell won 1,2 procent.

Indexzwaargewicht Unilever schreef 0,2 procent bij. Analisten van Banco Sabadell verhoogden het advies voor Unilever van Verkopen naar Kopen en stelden het koersdoel opwaarts bij van 43,90 naar 53,00 euro, aldus analist Jauke de Jong van AFS, die verder meldde dat analisten van Macquarie het aandeel Unilever aan de lijst met Top Picks toevoegden.

Petrobras verschoof de inschrijving voor biedingen op de FPSO voor het Braziliaanse Libra veld naar 26 april. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van een drietal bronnen. Volgens twee van deze bronnen zouden Modec, BW Offshore en het Nederlandse SBM Offshore deelnemen aan de tender. SBM Offshore ging met 1,7 procent omhoog en was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Van de Midkapfondsen was Air France-KLM het aandeel met de meeste winst. Het aandeel won 1,9 procent. TomTom verloor 1,1 procent en was daarmee veruit de grootste daler.

Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen, kortweg NLFI, verkocht conform verwachting 20 miljoen aandelen ASR Nederland tegen 25,75 euro per aandeel. De Nederlandse staat verkleint met deze verkoop het belang in ASR van 50,1 naar 36,8 procent en vangt hiervoor 515 miljoen euro. ASR noteerde 0,2 procent hoger.

De markt voor Atomic Layer Deposition is in 2016 minder sterk gekrompen dan voorzien, maar ASM International leverde daarentegen wel meer marktaandeel in dan gedacht. Dit concludeerden analisten van Morgan Stanley op basis van cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Wel wezen de marktvorsers er op dat ASMI optimistisch is gestemd voor 2017. Interessant wordt volgens de analisten hoe ASMI zal omgaan met de kritiek van grootaandeelhouder Eminence Capital over het belang in ASM Pacific Technology van bijna 40 procent. ASMI noteerde 0,1 procent hoger.

Bij de kleinere fondsen ging Wessanen met 1,0 procent omhoog, won ICT Group 2,9 procent en steeg Accell Group met 1,7 procent. Verlies kwam voor rekening van Brunel International waar 1,4 procent van de koers af ging.

ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor Sif Holding van 21,50 naar 26,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Thijs Berkelder wees er op dat Sif bij de jaarcijfers vorige week, beleggers deed schrikken door te waarschuwen voor vertragingen in de Franse en Nederlandse markt, hetgeen impact kan hebben op de vraag in de tweede jaarhelft van 2018. Dit zorgde voor een koersval van zo'n 20 procent. Berkelder besloot zijn raming voor de aangepaste winst in 2018 te verlagen met 33 procent naar 1,10 euro per aandeel. Daarbij benadrukte de analist dat het slechts om vertraging gaat van opdrachten en niet om afzeggingen. Het aandeel Sif won 5,2 procent.

De opbrengsten van Nedap namen in de eerste maanden van 2017 met ongeveer 7 procent toe. Alleen de marktgroepen Library Solutions en Light Controls zagen de verkopen dalen. Energy Systems genereerde, zoals voorzien, geen opbrengsten. Deze divisie wordt afgebouwd. Nedap is positief gestemd over de ontwikkelingen in 2017, maar gaf nog geen concrete outlook af. Analist Johan van den Hooven van NIBC sprak van een goed begin van het jaar en schatte in dat de negatieve factoren die in 2016 een rol speelden, inmiddels zijn verdwenen. Het aandeel noteerde 0,7 procent lager.

Lokaal zag Holland Colours een aandeelhouder opstappen. OtterBrabant Beheer deed het kapitaalbelang, volgens de meest recente melding met een grootte van 9,08 procent, in Holland Colours volledig van de hand. Het aandeel Holland Colours noteerde vlak met een zeer lage omzet.

De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume bij Euronext daalde in maart aanzienlijk minder hard dan een jaar eerder. De waarde daalde op jaarbasis met 3,1 procent tot 7.394 miljoen euro, terwijl op maandbasis zelfs sprake was van groei met 4,7 procent. In februari liepen de volumes nog terug met 17,7 procent op jaarbasis. De koers van het aandeel Euronext noteerde 0,5 procent hoger.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

30 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,36 -0,48% -2,51 521,87
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,79 -0,61% -4,85 793,64
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,20 -0,06% -0,60 1.003,80