Europese beurzen noteren op kleine winst

Redactie ABM Financial News - 5 april 2017, 12:35

Groeitempo bedrijvigheid dienstensectoren in eurozone wisselend.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur overwegend hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde 0,1 procent hoger op 380,55 punten. De Duitse DAX stond 0,3 procent in de min op 12.250,66 punten en de Franse CAC 40 stond 0,2 procent in de plus op 5.109,72 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.326,12  punten.

Op macro-economisch gebied kon de markt aan de slag met een flinke reeks inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en die lieten allemaal groei zien, zij het in een wisselend tempo.

"Heel welkom voor een regio, die gemiddeld nog steeds lijdt aan bijna dubbelcijferige werkloosheid, is een stijging van de werkgelegenheidsindexen in de onderzoeken naar de hoogste stand in bijna tien jaar, waardoor we mogen verwachten dat de werkloosheidscijfers in de komende maanden verder zullen dalen", zei hoofdeconoom Chris Williamson van IHS Market.

De bedrijvigheid binnen de dienstensector in de eurozone groeide in maart in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex steeg van 55,5 in februari naar 56,0 vorige maand. Een voorlopige meting ging nog uit van 56,5. Eerder deze week werd bekend dat de activiteit binnen de industrie in de eurozone in maart ook verder is toegenomen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 55,4 in februari naar 56,2 , het hoogste niveau in 71 maanden. De samengestelde index voor de eurozone steeg op maandbasis van 56,0 naar 56,4, terwijl een eerdere raming uitging van 56,7. 

In zowel Duitsland als Frankrijk was sprake van een aantrekkende groei van de dienstensector, terwijl in Spanje en Italië het groeitempo juist iets daalde. De inkoopmanagersindex voor de Britse dienstensector steeg van 53,3 in februari naar 55,0 in maart. Economen hielden voorafgaand aan de cijfers rekening met een stand van 54,0. 

"De Duitse inkoopmanagersindex van de dienstensector bevestigde dat de groei van de sector nog steeds versnelt, wat een teken van vertrouwen is. Maar het plaatje ziet er anders uit als we naar de vergelijkbare indexen van Frankrijk en Spanje kijken, waaruit blijkt dat de groei niet harmonieus over de eurozone is verdeeld", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "De euro heeft zijn winsten op grond van deze data moeten opgeven en we zien dat de munt zijn kracht verliest", voegde de marktanalist toe.

Later vandaag volgen uit de Verenigde Staten nog cijfers over de groei van het aantal banen in de private sector, de wekelijkse olievoorraden en hypotheekaanvragen, en twee inkoopmanagersindexen over maart.

Olie noteerde woensdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate steeg bijna een vol procent naar 51,51 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,9 procent hoger bewoog naar 54,66 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0668. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0687 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0672 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse Federal Trade Commission en de Europese Commissie gingen onder verschillende voorwaarden akkoord met de fusie tussen China National Chemical Corporation en het Zwitserse Syngenta. Het aandeel Syngenta noteerde 1,4 procent hoger.

Morgan Stanley verlaagde het advies voor het Italiaanse Eni van Gelijkgewogen naar Onderwogen met een ongewijzigd koersdoel van 13,40 euro. Volgens de analisten zal de aandacht weer gericht worden op de vrije kasstroom, nadat de afgelopen maanden vooral gekeken werd naar desinvesteringen. Het aandeel Eni steeg 0,7 procent.

AstraZeneca verloor 1,7 procent nadat UBS het advies voor de farmaceut verlaagde van Kopen naar Neutraal. Het koersdoel ging omhoog van 5.000 naar 5.150 pence. 

Royal Dutch Shell is van plan zijn LPG-activiteiten in Hong Kong en Macau te verkopen aan DCC Energy voor een bedrag van circa 150,3 miljoen dollar, maakte de energiereus woensdag bekend. "De verkoop van de onderdelen ondersteunt Shells strategische toewijding aan Downstream activiteiten in gebieden waar we het meest kunnen concurreren", aldus topman John Abbott van de Downstream-tak van Shell. De oliereus heeft als doel tussen 2016 en 2018 circa 30 miljard dollar te desinvesteren. Shell stelde dat Hong Kong en Macau evenwel nog belangrijke markten blijven voor de energiereus en dat de verkoop van de LPG-activiteiten geen impact heeft op de andere activiteiten van het bedrijf. De verkoop moet in het eerste kwartaal van 2018 worden afgerond en moet nog door toezichthouders worden goedgekeurd. Het aandeel Royal Dutch Shell steeg 2,3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren rond het middaguur 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 2.360,16 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent tot 20.689,24 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent in de plus op 5.898,61 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07