Groen slot voor Damrak

Redactie ABM Financial News - 5 april 2017, 18:06

Sterk Amerikaanse banencijfer.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 514,89 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Beleggers kregen vandaag een positief rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt te verwerken, terwijl fondsen als Royal Dutch Shell en SBM Offshore profiteerden van de hogere olieprijzen. Verder is het afwachten op de bekendmaking van de notulen woensdagavond over de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, terwijl ook de geplande ontmoeting tussen de presidenten van China en Amerika op belangstelling van de financiële markten kan rekenen.

In maart bleken er in de Amerikaanse private sector 263.000 banen te zijn bijgekomen. Dit was fiks meer dan de verwachte stijging van 180.000. De groei van de voorgaande maand werd echter neerwaarts bijgesteld van 298.000 naar 245.000.

Volgens senior macrostrateeg Teeuwe Mevissen van Rabobank is de banengroei bemoedigend, maar de bijstelling bestempelde hij als "fors". "Dit rapport laat over februari een duidelijk lagere groei zien en dat kan er op duiden dat een deel van de groei die onder februari werd geschaard nu naar maart verhuist.

Het private banenrapport wordt vaak als voorloper beschouwd van het banencijfer dat vrijdagmiddag verschijnt, maar volgens Mevissen is het rapport te volatiel om een goede leidraad te zijn voor komende vrijdag.

Er werden vandaag ook wereldwijd inkoopmanagersindices bekend gemaakt. Uit cijfers van zowel Markit als ISM bleek dat de economische activiteit in de Amerikaanse dienstensector is vertraagd.

De dienstensector van Japan bleek het beter te hebben gedaan en maakte een groeiversnelling door in maart. Dit was ook het geval voor de eurozone. Duitsland en Frankrijk zagen een hogere activiteit, maar dat gold niet voor Italië en Spanje.

Olie werd woensdag duurder. Zowel een vat West Texas Intermediate als een vat Brent steeg circa 0,2 procent in prijs. Aanvankelijk stegen de prijzen harder, maar de ontwikkeling van de olievoorraden temperden het enthousiasme. Afgelopen week stegen de voorraden ruwe olie in Amerika, hoewel de benzinevoorraden wel terugvielen.

De euro/dollar noteerde op 1,0660. Bij aanvang van de handelsdag in Amsterdam bewoog het muntpaar nog op 1,0675 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0665 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van 1,5 procent. Randstad steeg 1,2 procent.

PPG herhaalde AkzoNobel te willen overnemen, maar het Nederlandse verf- en chemiebedrijf sloeg de uitnodiging om een gesprek hierover aan te gaan wederom af. "De twee door PPG gedane overnamebiedingen zijn onacceptabel. We blijven volledig gefocust op onze plannen om significante waarde te ontsluiten voor aandeelhouders en alle andere stakeholders, die we op 19 april zullen presenteren", zei een woordvoerster tegen ABM Financial News. De koers van AkzoNobel steeg 1,5 procent.

Royal Dutch Shell gaat zijn LPG-activiteiten in Hong Kong en Macau verkopen aan DCC Energy voor een bedrag van circa 150,3 miljoen dollar. Het aandeel Royal Dutch Shell won 1,0 procent.

Petrobras verschoof de inschrijving voor biedingen op de FPSO voor het Braziliaanse Libra veld naar 26 april. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van een drietal bronnen. Volgens twee van deze bronnen zouden Modec, BW Offshore en het Nederlandse SBM Offshore deelnemen aan de tender. SBM Offshore sloot 1,1 procent in het groen.

Unilever steeg 0,2 procent. Analisten van Banco Sabadell verhoogden het advies van Verkopen naar Kopen en stelden het koersdoel opwaarts bij van 43,90 naar 53,00 euro, aldus analist Jauke de Jong van AFS. De Jong meldde tevens dat analisten van Macquarie het aandeel Unilever aan de favorietenlijst hebben toegevoegd.

De grootste daler was NN Group met 1,3 procent, terwijl Altice 1,1 procent in het rood eindigde en Aegon 0,7 procent kwijt raakte.

Van de Midkapfondsen was Refresco Group de winnaar met een stijging van 1,9 procent. Air France-KLM kreeg er 1,7 procent bij en Wereldhave 1,1 procent.

Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen, kortweg NLFI, verkocht conform verwachting 20 miljoen aandelen ASR Nederland tegen 25,75 euro per aandeel. De Nederlandse staat verkleint met deze verkoop het belang in ASR van 50,1 naar 36,8 procent en vangt hiervoor 515 miljoen euro. ASR noteerde 0,2 procent hoger.

De markt voor Atomic Layer Deposition is in 2016 minder sterk gekrompen dan voorzien, maar ASM International leverde daarentegen wel meer marktaandeel in dan gedacht. Dit concludeerden analisten van Morgan Stanley op basis van cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Wel wezen de marktvorsers er op dat ASMI optimistisch is gestemd voor 2017. Interessant wordt volgens de analisten hoe ASMI zal omgaan met de kritiek van grootaandeelhouder Eminence Capital over het belang in ASM Pacific Technology van bijna 40 procent. ASMI noteerde 0,2 procent lager.

Bij de kleinere fondsen ging Sif Holding met 7,1 procent omhoog, won AMG 4,6 procent en steeg Wessanen met 2,9 procent.

ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor Sif Holding van 21,50 naar 26,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Thijs Berkelder wees er op dat Sif bij de jaarcijfers vorige week, beleggers deed schrikken door te waarschuwen voor vertragingen in de Franse en Nederlandse markt, hetgeen impact kan hebben op de vraag in de tweede jaarhelft van 2018. Dit zorgde voor een koersval van zo'n 20 procent. Berkelder besloot zijn raming voor de aangepaste winst in 2018 te verlagen met 33 procent naar 1,10 euro per aandeel. Daarbij benadrukte de analist dat het slechts om vertraging gaat van opdrachten en niet om afzeggingen.

BinckBank sloot 3,2 procent lager en was daarmee de grootste daler in de AScX. De online broker maakte bekend de komende vijf jaar de sponsor en naamgever zijn van de voormalige Eneco Tour. "Sponsoring is een interessante manier om ons merk op een onderscheidende wijze onder de aandacht te brengen", zei CEO Vincent Germyns. Een woordvoerder wilde tegenover ABM Financial News niet aangeven om hoeveel geld het gaat.

De opbrengsten van Nedap namen in de eerste maanden van 2017 met ongeveer 7 procent toe. Alleen de marktgroepen Library Solutions en Light Controls zagen de verkopen dalen. Energy Systems genereerde, zoals voorzien, geen opbrengsten. Deze divisie wordt afgebouwd. Nedap is positief gestemd over de ontwikkelingen in 2017, maar gaf nog geen concrete outlook af. Analist Johan van den Hooven van NIBC sprak van een goed begin van het jaar en schatte in dat de negatieve factoren die in 2016 een rol speelden, inmiddels zijn verdwenen. Het aandeel verloor 0,4 procent.

De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume bij Euronext daalde in maart aanzienlijk minder hard dan een jaar eerder. De waarde daalde op jaarbasis met 3,1 procent tot 7.394 miljoen euro, terwijl op maandbasis zelfs sprake was van groei met 4,7 procent. In februari liepen de volumes nog terug met 17,7 procent op jaarbasis. De koers van het aandeel Euronext steeg 1,3 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen stond Wall Street in het groen, waarbij de S&P 500 0,5 procent steeg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alle agendapunten VNC goedgekeurd

Komende Bava stemt over one tier board.

21 minuten geleden - Lees verder

Wall Street klaar voor lagere opening

Markten zien macrocijfers tegemoet.

1 uur geleden - Lees verder

VDL Nedcar start assemblage van BMW X1

Nederlands bedrijf bouwt weer model voor Duitse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

3 uren geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94