Spaarders weer ontzien bij nieuwste redding Italiaanse banken

Redactie ABM Financial News - 5 april 2017, 11:47

Banken voldoen aan eisen voor preventieve staatssteun.

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca voldoen aan de voorwaarden voor een zogenaamde 'preventieve' herkapitalisatie, wat betekent dat gewone obligatiehouders en spaarders niet hoeven mee te betalen aan de redding van de banken, die samen ruim 6 miljard euro aan kapitaal nodig hebben. Dat meldden de twee banken dinsdagavond. 

De preventieve herkapitalisering biedt een uitweg in de Europese regels voor het afwikkelen van banken met een kapitaaltekort. Volgens de regels moeten gewone obligatiehouders en spaarders die buiten het depositogarantiestelsel vallen ook meedelen in de verliezen, voordat banken met belastinggeld worden gered. De preventieve herkapitalisering omzeilt de politiek gevoelige verplichting om particuliere spaarders en obligatiehouders aan te slaan.

Voorwaarden zijn dat de banken solvabel zijn en dat het tekort het gevolg is van een stresstest. Aan die voorwaarden is volgens de ECB voldaan, meldden de twee banken woensdag. 

Veneto kwam 3,1 miljard euro en Vicenza 3,3 miljard euro aan kapitaal tekort in het sombere scenario van de Europese stresstest van vorig jaar. De kernkapitaalratio CET1 zou dan dalen tot respectievelijk 5,4 en 4,8 procent, ruim onder de vereiste 8 procent.

Ook in het basisscenario kwam Veneto Banca al enkele honderden miljoenen euro's te kort, maar dat is inmiddels opgevangen door een kapitaalinjectie van ruim 600 miljoen euro van grootaandeelhouder Atlante Fund. Dat staatsfonds bezit na eerdere injecties al bijna alle aandelen van de twee banken.

Na de redding met belastinggeld gaan de twee banken fuseren, wat moet bijdragen aan een gezondere bankensector. 

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings merkte op dat Italië al een hoge staatsschuld heeft van 133 procent ten opzichte van het bruto binnenlands product. De rating van Italië kan onder druk komen te staan, als het land te veel miljarden in zijn banken moet pompen. Als Italië zijn bankensector tegelijkertijd ingrijpend genoeg reorganiseert, kan de kredietwaardigheid mogelijk worden gehandhaafd. 

Banca Popolare di Vicenza meldde woensdag verder een belang te hebben verkocht in verzekeraar Cattolica voor 76 miljoen euro, wat een "significant positief effect" zal hebben op de buffers van de bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2017 Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.