Beursupdate: Damrak op verlies

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 11:08

Markt nog niet zekerder over Trump.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index verloor 0,5 procent op 512,23 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde op een min van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management schreef het verlies vooral toe aan de twijfel in de markt aan de vakkundigheid van de Amerikaanse president Donald Trump. "De markten zijn bij zijn verkiezing ergens op vooruitgelopen en als dat op een gegeven moment niet op zijn plek valt dan is een correctie niet zo ver weg meer", aldus Montfrooij.

De vermogensbeheerder schat in dat een duidelijk slot onder de 510 punten voor de AEX technisch zicht geeft op de 490 puntengrens. "Dat is bepaald geen grote correctie en op 490 punten is er nog niet zoveel aan de hand", aldus Montfrooij.

Montfrooij voorziet vooral veel aandacht voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en zijn Chinese ambtsgenoot, in combinatie met de banendata van de Verenigde Staten over maart.

Macro-economisch was het donderdag tot dusverre niet spannend met een vertraagde groei voor de Chinese dienstensector en een opgelopen Japans consumentenvertrouwen.

De Duitse fabrieksorders lieten in februari conform verwachting weer een stijging zien. De fabrieksorders liepen in februari met 3,4 procent op maandbasis op, na een afname van 6,8 procent in januari. Een voorlopig cijfer voor januari wees nog op een afname met 7,4 procent. De verwachting voor februari lag op een stijging met 3,5 procent op maandbasis.

Vandaag volgen dan nog alleen de steunaanvragen uit de wekelijkse Verenigde Staten.

Olie noteerde donderdag licht hoger. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog iets hoger op 51,16 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,2 procent won op 54,45 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0675 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden vrijwel alle fondsen in de min onder aanvoering van Aegon en NN Group met verliezen van ruim een procent, na de aankondiging om de ultimate forward rate (UFR), waarmee verzekeraars hun toekomstige verplichtingen berekenen, de komende jaren stapsgewijs met 55 basispunten verlagen. HSBC verhoogde verder het koersdoel voor Aegon van 4,80 naar 4,90 euro met een ongewijzigd Houden advies. Aangezien Aegon de ondergrens met Solvency II bereikt van de beoogde bandbreedte voor de Nederlandse verzekeraar van 130 tot 150 procent, zit een dividend vanuit de Nederlandse divisie er dit jaar opnieuw niet in, verwacht analist Steven Haywood.

De winsten waren bescheiden met uitzondering van Galapagos met een winst van 1,4 procent. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Galapagos van 81,00 naar 96,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de zakenbank stelden de waardering van het biotechbedrijf opwaarts bij naar aanleiding van nieuwe Fase II studies voor het middel filgotinib. Daarnaast rekenden de analisten ook een premie in omtrent een mogelijke overname.

Unilever gaat zoals verwacht zijn organisatie versimpelen, kondigde de desinvestering aan van de divisie Spreads en gaat aandeelhouders extra belonen met dividend en een aandeleninkoopprogramma. Dit maakte het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern donderdag voorbeurs bekend in zijn aangekondigde strategie-update. Het bedrijf maakte tevens bekend een onderliggende operationele marge voor herstructureringen van 20 procent in 2020 na te streven. Unilever wil verder de divisies Foods en Refreshments samenvoegen, met als doel daar meer groei en snellere margeverbetering te realiseren. Ook zal het concern de huidige structuur met twee hoofdkantoren heroverwegen. Dit zei een woordvoerster van de onderneming donderdag desgevraagd tegen ABM Financial News. Unilever heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en Unilever PLC is in Londen gevestigd. Woordvoerster Fleur Van Bruggen benadrukte donderdag dat bij de heroverweging "alle opties open zijn". De koers van het aandeel Unilever daalde 0,1 procent.

PPG Industries wil na de overname van AkzoNobel een beursnotering aan de beurs van Amsterdam. Dit schreef Het Financieel Dagblad woensdag na een interview met de CEO van PPG Industries. Michael McGarry wil met een dubbele notering, in zowel New York als Amsterdam, de aandeelhouder van AkzoNobel tegemoet komen. Een voorwaarde die de topman daaraan koppelt is dat het bestuur van AkzoNobel met hem om tafel gaat. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel verhoogd van 80,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Volgens analist Wim Hoste is in het scenario dat AkzoNobel zijn zelfstandigheid behoudt, het huidige koersniveau een correcte afspiegeling van de waarde van het verfconcern. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,3 procent hoger.

Royal Dutch Shell sloot een akkoord met Todd Energy over de verkoop van het belang van 50 procent in de Nieuw-Zeelandse joint venture Kapuni. Naast de verkoop sloot Royal Dutch Shell een overeenkomst om het belang van 50 procent van Todd Energy over te nemen in de joint venture STOS. Na afronding van de transacties zal Todd Energy het volledige belang in Kapuni houden. Shell liet weten de mogelijkheden te onderzoeken om ook de bestaande activiteiten in Nieuw-Zeeland af te splitsen. Het aandeel Shell noteerde in Amsterdam 0,5 procent lager.

Ook bij de Midkapfondsen was het overgrote deel van de indexcomponenten rood gekleurd. Grootste daler betrof OCI, waar 1,7 procent vanaf ging. De plussen bleven ook bij de Midkap bescheiden. IMCD steeg 1,1 procent na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank van 42,00 euro naar 52,30 euro met een ongewijzigd koopadvies, op basis van een sterkere verwachte autonome groei. De analisten gaan uit van een autonome groei van de brutowinst van 5 procent per jaar, nadat die groei in 2015 op 5 procent en in 2016 op 6 procent uitkwam. Eerder mikte Deutsche Bank nog op 3,6 procent per jaar gemiddeld.

Onder de kleinere fondsen trok AMG Advanced Metallurgical Group de aandacht met een winst van 5,9 procent na een koersdoelverhoging door ING, van 18,50 naar maar liefst 31,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. BinckBank gaf 2,5 procent prijs en noteerde daarmee onderaan. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93