Damrak start lager na vrijgave Fed-notulen

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 08:14

Fed gaat balans afbouwen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdams beurs opent donderdag in het rood. Wall Street gaf woensdag forse winsten prijs en sloot lager na de vrijgave van de notulen van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,2 procent hoger op 514,89 punten.

De stemming op Wall Street was aanvankelijk opperbest. Uit een rapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat als een voorbode wordt beschouwd van het officiële banenrapport van vrijdag, kwam naar voren dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector fors harder dan verwacht was opgelopen en de Dow Jones index koerste circa 1,0 procent hoger.

Het sentiment draaide abrupt nadat uit de notulen naar voren kwam dat de Federal Reserve al mogelijk dit jaar zal beginnen met het afbouwen van zijn opgepompte balans van 4.500 miljard dollar, samengesteld uit tijdens de crisis opgekochte staatsobligaties en hypotheken. De centrale bank begeleide door dit aankoopbeleid de rente naar een extreem laag niveau, waardoor de Amerikaanse economie relatief snel kon herstellen. Daarnaast sprak de Fed zorgen uit over een veronderstelde overwaardering van de aandelenmarkten, wijzend op onder meer de historisch hoge koers/winst verhoudingen.

De Dow Jones index gaf een winst van 200 punten prijs en sloot uiteindelijk 41 punten lager, een verlies van 0,2 procent. Zakenzender CNBC merkte op dat voor het laatst in februari 2016 een dergelijke forse omslag op een handelsdag plaatsvond. 

De dollar reageerde nauwelijks op de notulen en noteerde vanochtend op 1,0674, ten opzichte van een stand voor het muntpaar van 1,0659 bij het sluiten van de Europese beurzen. De mei-future voor een vat ruwe steeg woensdagavond nipt met 0,2 procent naar 51,15 dollar. In Azië daalde de future vanochtend evenwel een half procent. 

In Azië koersten de hoofdbeurzen vanochtend lager, met als negatieve uitschieter de beurs in Tokio met een verlies van 1,5 procent. Naast het monetaire beleid van de Federal Reserve namen beleggers ook gas terug in aanloop naar de bijeenkomst tussen Donald Trump en de Chinese President Xi Jinping, later vandaag in een resort van Trump in Florida. Vorige week beschuldigde Trump China nog van oneerlijke concurrentie. 

De Duitse fabrieksorders liepen in februari met 3,4 procent op maandbasis op, na een afname van 6,8 procent in januari. Een voorlopig cijfer wees nog op een afname met 7,4 procent. De verwachting voor februari lag op een stijging met 3,5 procent op maandbasis.

De beursagenda is vandaag zeer matig gevuld, met als voornaamste agendapunt de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen in aanloop naar het banenrapport van morgen. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse inflatie in maart uitkwam op 1,1 procent op jaarbasis, beduidend lager dan de stijging van 1,8 procent in februari. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding vanwege uitverkoop.

Bedrijfsnieuws

Unilever kwam met de strategische update naar buiten en kondigde aan het dividend te verhogen met 12 procent. Unilever lanceerde verder een aandeleninkoopprogramma van 5 miljard euro en besloot om de divisie Spreads te verkopen.

Galapagos is begonnen met de behandeling van de eerste psoriatische artritis patiënt met filgotinib. Het biotechnologiebedrijf ontvangt hiervoor van Gilead een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar.

PPG Industries wil na de overname van AkzoNobel een beursnotering aan de beurs van Amsterdam. Dit schreef Het Financieel Dagblad woensdag na een interview met de CEO van PPG Industries. Michael McGarry wil met een dubbele notering, in zowel New York als Amsterdam, de aandeelhouder van AkzoNobel tegemoet komen.

Royal Dutch Shell sloot een akkoord met Todd Energy over de verkoop van het belang van 50 procent in de Nieuw-Zeelandse joint venture Kapuni. 

Gemalto ontving een opdracht van het Franse dagblad l'Opinion voor het leveren van betalingsoplossingen. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor IMCD van 42,00 naar 52,30 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. 

ING verhoogde het koersdoel voor AMG Advanced Metallurgical Group van 18,50 naar 31,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Bovendien plaatste ING het aandeel op de favorietenlijst. 

De raad van commissarissen van Van Lanschot wil Manfred Schepers voordragen als lid. Schepers werkte de afgelopen tien jaar bij de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), onder andere als vicepresident en financieel directeur.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index verloor woensdag 0,3 procent op 2.352,95 punten, de Dow Jones index daalde 0,2 procent op 20.648,15 punten en de Nasdaq sloot 0,6 lager op 5.864,48 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Minder winst voor IBM

Omzet ook lager.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit verdeeld

Dollar flink omlaag.

Gisteren - Lees verder

Gemengde koersen op Wall Street

Dollar flink omlaag.

Gisteren - Lees verder

Ecuador houdt zich niet aan OPEC deal

Land pompt meer olie dan afgesproken.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 518,17 -0,64% -3,33 521,50
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 812,07 -0,76% -6,18 818,25
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.001,62 -0,33% -3,34 1.004,96