Europese beurzen koersen lager

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 11:59

Financiele markten niet onder de indruk van speech Mario Draghi.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren donderdag rond het middaguur eensgezind lager. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 378,30 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 12.149,32 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.079,41 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent lager op 7.295,27 punten.

In een toespraak stelde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank dat de risico's voor het economisch herstel in de eurozone neerwaarts gekanteld blijven en dat de inflatieverwachting afhankelijk blijft van voortzetting van het huidige monetair beleid. Met de toespraak dempte Draghi de verwachtingen dat de ECB op korte termijn een vermindering van de monetaire verruiming zal aankondigen. 

Het Duitse onderzoekbureau Ifo Institute verwacht dat de economie in de eurozone zal blijven stijgen dit jaar. In het tweede kwartaal van 2017 wordt door het Ifo een groei van 0,5 procent voorzien, fractioneel meer dan de verwachte 0,4 procent groei in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor het derde kwartaal wordt een groei van 0,4 procent voorzien. Ondanks een stijging van de inflatie, zullen huishoudens volgens het instituut profiteren van hogere lonen en verbeterde condities op de arbeidsmarkt. Investeringen zullen naar verwachting van Ifo eveneens een "robuuste groei" laten zien in diverse sectoren, waaronder de bouw, waarbij het groeitempo van de export eveneens zal stijgen. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse fabrieksorders in februari met 3,4 procent op maandbasis opliepen, na een afname van 6,8 procent in januari. Een voorlopig cijfer wees nog op een afname met 7,4 procent. De verwachting voor februari lag op een stijging met 3,5 procent op maandbasis. Volgens econoom Thomas Strobel van UniCredit vertegenwoordigde de stijging van de fabrieksorders vooral een technische correctie na de achteruitgang afgelopen maand. Strobel zag daarnaast dat de binnenlandse vraag "significant herstelde", terwijl de buitenlandse vraag afvlakte. 

De beursagenda is vandaag zeer matig gevuld, met als voornaamste agendapunt de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen in aanloop naar het banenrapport van morgen.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 51,18 dollar, terwijl een mei-future Brent eveneens 0,1 procent hoger bewoog op 54,43 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0666. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0675 op de borden. 

Bedrijfsnieuws 

EasyJet vervoerde in maart bijna 11 procent meer passagiers, mede doordat de luchtvaartmaatschappij afgelopen maand enkele nieuwe routes lanceerde. Bovendien heeft de luchtvaartmaatschappij sinds afgelopen maand een nieuwe uitvalsbasis in Palma op het Spaanse eiland Mallorca om aan de hoge seizoensgebonden vraag te kunnen voldoen. De bezettingsgraad van EasyJet steeg met 1,4 procentpunt van 91,3 procent in maart 2016 naar 92,7 procent afgelopen maand. Het aandeel EasyJet noteerde donderdag in Londen 1,0 procent hoger.

Unilever kondigde met een strategie-update aan om de organisatie te versimpelen, de divisie Spreads van de hand te doen en aandeelhouders extra te belonen met een verhoging van het dividend en een aandeleninkoopprogramma. Het bedrijf maakte tevens bekend een onderliggende operationele marge voor herstructureringen van 20 procent in 2020 na te streven. In Amsterdam noteerde het aandeel 0,1 procent hoger.

BHP Billiton verloor 0,3 procent, ondanks dat de mijnbouwer een overeenkomst tekende omtrent het transport van en naar zijn kolenmijnen in Queensland. Een lokale spoorwegexploitant sloot belangrijke spoorlijnen om reparaties uit te voeren nadat een cycloon afgelopen week over het gebied raasde.

Inditex steeg 1,7 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor de Spaanse modegigant van 29,50 naar 38,00 euro en stelde het advies opwaarts bij van Gelijkgewogen naar Overwogen. 

Futures Wall Street 

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren rond de slotstand van woensdag. 

De toonaangevende S&P 500 index verloor woensdag nog 0,3 procent op 2.352,95 punten, de Dow Jones index daalde 0,2 procent op 20.648,15 punten en de Nasdaq sloot 0,6 lager op 5.864,48 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

41 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.115,39 -0,32% -16,47 5.131,86
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.173,09 -0,35% -18,15 5.191,24