Europese beurzen openen lager

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 07:32

Amerikaanse banendata eerstvolgende richtpunt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 60 punten voor de Duitse DAX, een verlies van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 63 punten voor de Britse FTSE 100.

Aandeelhouders richten hun pijlen op het banenrapport van de Verenigde Staten over maart, terwijl de twijfel over het vermogen invulling te geven aan het fiscale beleid door de Amerikaanse president Donald Trump niet is afgenomen.

De Europese beurzen sloten woensdag verdeeld. De markt kreeg woensdag een reeks inkoopmanagersindexen te verwerken. "De Duitse data bevestigen dat de groei van de Duitse dienstensector versneld, wat een teken van vertrouwen betekent", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "Echter, het beeld in Frankrijk en Spanje ziet er anders uit en laat zien dat de groei van de dienstensector niet harmonieus is in de gehele eurozone", voegde hij toe. "Desondanks noteerden de Europese beurzen overwegend hoger, ondanks de matte eurozone-data, maar beleggers zijn optimistisch gezien hoe ver we zijn gekomen en het feit dat de stimuleringsmaatregelen van de ECB de groei stimuleren."

De bedrijvigheid binnen de dienstensector in de eurozone is in maart in een hoger tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 55,5 in februari naar 56,0 in maart.

In zowel Duitsland als Frankrijk was sprake van een aantrekkende groei van de dienstensector, terwijl in Spanje en Italië het groeitempo juist iets daalde. De inkoopmanagersindex voor de Britse dienstensector steeg van 53,3 in februari naar 55,0 in maart. Economen hielden voorafgaand aan de cijfers rekening met een stand van 54,0.

Beleggers waren woensdag terughoudend in aanloop naar de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve en de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping donderdag en vrijdag. "Valutahandelaren zouden nerveus moeten zijn aangezien Trump onvoorspelbaar is en niet duidelijk is hoe hard hij Xi onder druk zal zetten", aldus Kathy Lien van BK Asset Management. "Als de bijeenkomst net zo eindigt als de 'lastige' persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zal de markt niet gelukkig zijn en zou de risicobereidheid verder onder druk kunnen komen te staan."

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Syngenta rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Amerikaanse mededingingsautoriteiten hun goedkeuring gaven aan China National Chemical voor de overname van de Zwitserse persticide-producent, met als voorwaarde dat het concern drie gewaschemie-bedrijven verkoop aan een concurrent. Ook de Europese Commissie ging onder voorwaarden akkoord. Het aandeel Syngenta steeg 0,9 procent.

BHP Billiton won 1,8 procent, nadat het transport van kolenmijnen in het Australische Queensland stil kwamen te liggen. De mijnbouwer sprak van overmacht. Het lokale spoorwegbedrijf Aurizon Holdings startte werkzaamheden aan de spoorlijn om de schade veroorzaak door de tropische cycloon van vorige week te repareren.

Euro STOXX 50          3.472,58   (-0,3%)

STOXX Europe 600       380,09     (0,0%)

DAX                    12.217,54  (-0,5%)

CAC 40                 5.091,85   (-0,2%)

FTSE 100               7.331,68   (+0,1%)

SMI                    8.640,51   (-0,1%)

AEX                    514,89     (+0,2%)

BEL 20                 3.808,75   (+0,1%)

FTSE MIB               20.253,37  (0,0%)

IBEX 35                10.402,70  (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag lager. Wall Street zag zich gedurende de eerste helft van de handelsdag gesteund door een sterk ADP-banenrapport. Uit de cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in maart harder dan verwacht is gestegen. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 263.000. Verwacht was een groei van 180.000 banen. Veel economen kijken naar het rapport om een indruk te krijgen van het officiële Amerikaans banenrapport, dat op vrijdag staat geagendeerd, hoewel de data niet altijd een betrouwbare indicatie geven.

Sprake was echter van een ingetogen handel in aanloop naar de bijeenkomst van president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping donderdag en vrijdag. "De ontmoeting tussen president Trump en president Xi drukt op het sentiment", aldus marktanalist Richard Perry van Hantec Markets. De markt kijkt met name naar aanwijzingen over de gevolgen voor de handel tussen de twee landen en het effect op de dollar. Het bezoek van Xi vindt plaats in golfresort Mar-a-Lago in Florida.

De focus richtte zich woensdag tevens op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de notulen bleek dat de centrale bank mogelijk later dit jaar zal beginnen met het verminderen van de balans. De centrale bank heeft momenteel een portefeuille in treasury's en onderliggende hypothecaire leningen ter waarde van 4,5 biljoen dollar. De leden van de centrale bank kwamen echter niet overeen hoe snel of tot welk niveau de portefeuille afgebouwd zal worden. Uit commentaren van de Fed-bestuurders sinds de laatste beleidsvergadering half maart blijkt dat de centrale bank dit jaar de korte termijn rente mogelijk nog twee keer zal verhogen, waarna waarschijnlijk gepauzeerd zal worden met het verhogen van de tarieven en begonnen zal worden met het verminderen van de balans.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 1,6 procent. De index daalde van 403,6 vorige week tot 397,1 deze week.

Uit cijfers van het Institute for Supply Management bleek dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in maart in een fors lager tempo is toegenomen. De inkoopmanagersindex daalde van 57,6 in februari naar 55,2 in maart. Eerder op de dag bleek de inkoopmanagersindex voor de dienstensector gemeten door Markit Economics te zijn gedaald van 53,8 in februari naar 52,8 in maart.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energie Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen. In de week eindigend op 31 maart stegen de olievoorraden met 1,6 miljoen vaten tot 535,5 miljoen vaten.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Panera Bread steeg circa 14,3 procent hoger, na het bericht dat JAB het bedrijf wil overnemen voor 7,5 miljard dollar.

Walgreen Boots verloor ongeveer 1,4 procent, nadat de drogisterijketen tegenvallende kwartaalresultaten rapporteerde.

Monsanto steeg 1,0 procent, na beter dan verwachte resultaten en een positieve outlook.

Syngenta, dat tevens is genoteerd in de Verenigde Staten, steeg circa 0,5 procent, nadat de overname van China National Chemical Corp door de Zwitserse fabrikant van bestrijdingsmiddelen werd goedgekeurd door Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

S&P 500 index               2.352,95  (-0,3%)

Dow Jones index            20.684,15  (-0,2%)

Nasdaq Composite            5.864,48  (-0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager, met een verlies van 1,5 procent voor de Japanse Nikkei en een plusje van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

De Nikkei-225 bereikte donderdag zijn laagste punt in vier maanden tijd met een dollar die onder druk stond en dus een stijging van de yen. Het Japanse consumentenvertrouwen bood niettemin voldoende reden voor optimisme.

Nikkei 225                   18.570,91 (-1,5%)

Shanghai Composite            3.27376  (+0,1%)

Hang Seng                    24.255,26 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0672. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0675 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0659 op de borden.

De dollar noteerde donderdag lager na de voorzichtige toonzetting in de notulen van de Federal Reserve.

USD/JPY Yen   110,49

EUR/USD Euro  1,0672

EUR/JPY Yen   117,93

MACRO-AGENDA:

00:00 Reserve Bank of India - Rentebesluit (Ind)

00:50 Consumentenvertrouwen - Maart (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - Maart (Chi)

06:30 Inflatie - Maart (NL)

08:00 Fabrieksorders - Februari (Dld)

11:00 Werkloosheid - Januari (Gri)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

33 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.115,39 -0,32% -16,47 5.131,86
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.173,09 -0,35% -18,15 5.191,24