Galapagos opnieuw uitblinker Damrak

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 17:57

Verzekeraars onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 516,30 punten, terwijl de AMX  en AScX vlak sloten.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep wijst op de druk eerder op de dag vanwege het bericht uit de Verenigde Staten dat de Federal Reserve waarschijnlijk nog dit jaar gaat beginnen met het verlagen van de balans. De centrale bank heeft momenteel een portefeuille in treasury's en onderliggende hypothecaire leningen ter waarde van 4,5 biljoen dollar. "Later op de dag was toch weer sprake van een licht herstel, hoewel ik daar niet echt een specifieke reden voor zag in de markt", aldus Smit. De aandacht zal vrijdag volgens de vermogensbeheerder met name uitgaan naar het Amerikaans banenrapport, dat zal volgens hem meer duidelijkheid geven over de richting van de markt.

Beleggers moesten het doen met een matig gevulde beursagenda. De Duitse fabrieksorders stegen in februari met 3,4 procent op maandbasis, na een afname van 6,8 procent in januari. Een voorlopig cijfer wees voor januari nog op een afname met 7,4 procent. De verwachting voor februari lag op een stijging met 3,5 procent op maandbasis. Volgens econoom Thomas Strobel van UniCredit vertegenwoordigde de stijging van de fabrieksorders vooral een technische correctie na de achteruitgang afgelopen maand. Strobel zag daarnaast dat de binnenlandse vraag "significant herstelde", terwijl de buitenlandse vraag afvlakte.

Verder trok een toespraak van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de aandacht, waarin de centraal bankier stelde dat de risico's voor het economisch herstel in de eurozone neerwaarts gekanteld blijven en dat de inflatieverwachting afhankelijk blijft van voortzetting van het huidige monetair beleid. Met de toespraak dempte Draghi de verwachtingen dat de ECB op korte termijn een vermindering van de monetaire verruiming zal aankondigen.

De Tsjechische centrale bank besloot om de koppeling tussen de kroon en de euro los te laten en daardoor zal de munt weer bewegen in reactie op vraag en aanbod in de markt. "De CNB staat gereed om zijn instrumenten te gebruiken om mogelijke excessieve fluctuaties van wisselkoersen te verzachten", aldus de Czech National Bank.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse inflatie in maart uitkwam op 1,1 procent op jaarbasis, beduidend lager dan de stijging van 1,8 procent in februari. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding vanwege uitverkoop.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 51,64 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 54,76 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0653. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0675 op de borden.

Vrijdag krijgen beleggers cijfers over de handelsbalans in verschillende landen te verwerken, evenals data over de industriële productie. De meeste aandacht gaat evenwel uit naar het Amerikaanse banenrapport over maart, nadat cijfers van loonstrookjesverwerker ADP woensdag al de verwachtingen overtroffen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, zoals wel vaker aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,5 procent. Galapagos begon met de behandeling van de eerste psoriatische artritis patiënt met filgotinib en ontving daarvoor een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van partner Gilead. Goldman Sachs verhoogde verder het koersdoel voor Galapagos van 81,00 naar 96,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. In 2017 steeg het aandeel Galapagos al met bijna veertig procent in waarde.

Boskalis was met een winst van 1,9 procent de op één na sterkste stijger, gevolgd door Unibail-Rodamco met een winst van 1,7 procent. Altice was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen.

Unilever eindigde 1,0 procent in het groen. Unilever kondigde met een strategie-update aan om de organisatie te versimpelen, de divisie Spreads van de hand te doen en aandeelhouders extra te belonen met een verhoging van het dividend en een aandeleninkoopprogramma. Het bedrijf maakte tevens bekend een onderliggende operationele marge voor herstructureringen van 20 procent in 2020 na te streven. "Het management van het bedrijf kan zijn borst nat maken", zeiden analisten van Theodoor Gilissen Bankiers.

PPG Industries wil na de overname van AkzoNobel een beursnotering aan de beurs van Amsterdam. Dit schreef Het Financieel Dagblad woensdag na een interview met de CEO van PPG Industries. Michael McGarry wil met een dubbele notering, in zowel New York als Amsterdam, de aandeelhouder van AkzoNobel tegemoet komen. AkzoNobel noteerde 0,3 procent hoger.

Royal Dutch Shell sloot een akkoord met Todd Energy over de verkoop van het belang van 50 procent in de Nieuw-Zeelandse joint venture Kapuni. Naast de verkoop sloot Royal Dutch Shell een overeenkomst om het belang van 50 procent van Todd Energy over te nemen in de joint venture STOS. Na afronding van de transacties zal Todd Energy het volledige belang in Kapuni houden. Shell liet weten de mogelijkheden te onderzoeken om ook de bestaande activiteiten in Nieuw-Zeeland af te splitsen. Het aandeel Shell noteerde in Amsterdam 0,4 procent hoger.

Verzekeraars stonden onder druk, na de aankondiging om de ultimate forward rate (UFR), waarmee verzekeraars hun toekomstige verplichtingen berekenen, de komende jaren stapsgewijs met 55 basispunten verlagen.Volgens analisten van KBC Securities heeft een lagere rekenrente voor verplichtingen in de verre toekomst geen gevolgen voor de feitelijke economische vermogenspositie van verzekeraars of hun kasstroom of waardering. Aegon verloor 0,1 procent en NN Group stond 0,4 procent af. HSBC verhoogde het koersdoel voor Aegon van 4,80 naar 4,90 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Wolters Kluwer sloot 1,2 procent lager. Het data en data-analysebedrijf rondde de overname van Tagetik voor 300 miljoen euro af.

In de Midkap was IMCD koploper met een plus van 1,2 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor IMCD van 42,00 euro naar 52,30 euro met een ongewijzigd koopadvies, op basis van een sterkere verwachte autonome groei. De analisten gaan uit van een autonome groei van de brutowinst van 5 procent per jaar, nadat die groei in 2015 op 5 procent en in 2016 op 6 procent uitkwam. Eerder mikte Deutsche Bank nog op 3,6 procent per jaar gemiddeld.

ASR Nederland onttrok zich onder de verzekeraars aan het negatieve sentiment en eindigde 1,1 procent hoger. Wereldhave sloot 0,7 procent in het groen.

ASM International en Corbion beleefden een moeizame handelsdag en gaven respectievelijk 1,5 en 1,7 procent prijs.

Onder de kleinere fondsen was AMG Advanced Metallurgical Group een uitblinker met een winst van 4,7 procent. ING verhoogde het koersdoel voor AMG van 18,50 naar maar liefst 31,00 euro met een ongewijzigd koopadvies en plaatste het aandeel bovendien op de favorietenlijst.

Van Lanschot stond 1,9 procent af. De raad van commissarissen van Van Lanschot droeg Manfred Schepers voor als nieuwe commissaris.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.360,49 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

10 minuten geleden - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

47 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

1 uur geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71