Nederlandse consumentenprijzen stijgen minder hard

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 06:46

Inflatie 1,1 procent op jaarbasis in maart.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse consumentenprijzen zijn in maart in een beduidend lager tempo gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In maart namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,1 procent, na een stijging met 1,8 procent in februari en 1,7 procent in januari.

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding. In maart was de kleding door de uitverkoop ruim 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl in de voorgaande maand de kleding op jaarbasis duurder was. Ook de prijsontwikkeling van benzine had een drukkend effect op de inflatie.

De kerninflatie, dat wil zeggen zonder de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in maart 0,6 procent op jaarbasis tegen 1,3 procent in februari.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De inflatie in Nederland volgens de HICP daalde van 1,7 procent in februari naar 0,6 procent in maart.

De inflatie in de eurozone daalde van 2,0 procent in februari naar 1,5 procent vorige maand. De inflatie in Nederland ligt al sinds mei 2016 lager dan in de eurozone.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

BlackRock iets groter in AkzoNobel

Belang van ruim vier procent.

11 uren geleden - Lees verder

Invesco halveert belang in SBM Offshore

Belang nog nipt boven meldingsgrens.

11 uren geleden - Lees verder

Norges Bank kleiner in Wereldhave

Belang onder meldingsgrens.

12 uren geleden - Lees verder

Norges Bank wat groter in Corbion

Belang van ruim 5 procent.

12 uren geleden - Lees verder

Beleggers positief de zomer in - ING Beleggersbarometer

Barometer licht lager in juni.

12 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.