Nederlandse consumentenprijzen stijgen minder hard

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 06:46

Inflatie 1,1 procent op jaarbasis in maart.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse consumentenprijzen zijn in maart in een beduidend lager tempo gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In maart namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,1 procent, na een stijging met 1,8 procent in februari en 1,7 procent in januari.

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding. In maart was de kleding door de uitverkoop ruim 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl in de voorgaande maand de kleding op jaarbasis duurder was. Ook de prijsontwikkeling van benzine had een drukkend effect op de inflatie.

De kerninflatie, dat wil zeggen zonder de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in maart 0,6 procent op jaarbasis tegen 1,3 procent in februari.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De inflatie in Nederland volgens de HICP daalde van 1,7 procent in februari naar 0,6 procent in maart.

De inflatie in de eurozone daalde van 2,0 procent in februari naar 1,5 procent vorige maand. De inflatie in Nederland ligt al sinds mei 2016 lager dan in de eurozone.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alle agendapunten VNC goedgekeurd

Komende Bava stemt over one tier board.

17 minuten geleden - Lees verder

Wall Street klaar voor lagere opening

Markten zien macrocijfers tegemoet.

57 minuten geleden - Lees verder

VDL Nedcar start assemblage van BMW X1

Nederlands bedrijf bouwt weer model voor Duitse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

2 uren geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.