Update: Inflatie blijft volgens Draghi afhankelijk van ruim ECB-beleid

Redactie ABM Financial News - 6 april 2017, 10:45

Rente blijft na opkoopprogramma nog geruime tijd laag.

(ABM FN-Dow Jones) De ECB ziet geen reden om af te wijken van het huidige ruime monetaire beleid, omdat de inflatieverwachting daar voorlopig nog van afhankelijk blijft, terwijl de risico's voor het economisch herstel in de eurozone neerwaarts gekanteld blijven. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdag in een toespraak in Frankfurt. 

Met de toespraak dempte Draghi de verwachtingen dat de ECB op korte termijn een vermindering van de monetaire verruiming zal aankondigen. 

De Europese Centrale Bank verwacht dat de inflatie de komende tijd zal stijgen tot het gewenste niveau van bijna 2 procent, maar ziet nog niet genoeg signalen van onderliggende inflatiedruk die de inflatie zonder monetaire stimulering op dat niveau kan houden. 

"De inflatieverwachtingen blijven afhankelijk van een zeer substantiële mate van monetaire verruiming" aldus Draghi in de toespraak. Deze verruiming zal nog twee jaar een substantiële bijdrage leveren, verwacht de centraal bankier. 

Voor meer zekerheid dat de inflatie op het beoogde niveau stabiliseert is onderliggende inflatiedruk nodig, en die valt volgens de ECB nog nergens te bekennen. De algemene inflatie is vrijwel geheel gestegen door hogere prijzen voor energie en voeding, terwijl exclusief die volatiele onderdelen de onderliggende inflatie al bijna vier jaar lang rond 0,9 procent schommelt. Dit heeft te maken met de matige loongroei, die het gevolg is van de nog altijd hoge werkloosheid en het wegvallen van de automatische compensatie voor inflatie, na een aantal jaren met nauwelijks inflatie.   

Het monetaire beleid bestaat uit een beleidsrente, een obligatie-opkoopprogramma en een vooruitblik of 'forward guidance' op beide onderdelen van het beleid. 

Beleidsmakers van de ECB uit Duitsland en Nederland willen het opkoopprogramma van obligaties zo snel mogelijk afbouwen, omdat het steeds minder goed zou werken en de mogelijke ongewenste neveneffecten steeds groter worden. Ook gaan er stemmen op om de negatieve beleidsrente al te verhogen, nog voordat het opkoopprogramma eindigt.

ECB-econoom Peter Praet herhaalde donderdag op dezelfde conferentie in Frankfurt echter het bekende ECB-standpunt, dat de beleidsrente pas ruim na afloop van het opkoopprogramma zal worden verhoogd. Deze volgorde is volgens Praet nodig om er voor te zorgen dat beide beleidsonderdelen elkaar versterken en niet tegenwerken.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0652. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag handelde het muntpaar nog op 1,0675. 

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

BlackRock iets groter in AkzoNobel

Belang van ruim vier procent.

Gisteren - Lees verder

Invesco halveert belang in SBM Offshore

Belang nog nipt boven meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank kleiner in Wereldhave

Belang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank wat groter in Corbion

Belang van ruim 5 procent.

Gisteren - Lees verder

Beleggers positief de zomer in - ING Beleggersbarometer

Barometer licht lager in juni.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.