Beursblik: lithium goud waard voor AMG

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 19:37

Aandeel sterkste stijger op Damrak.

(ABM FN-Dow Jones) Smallcap AMG Advanced Metallurgical Group was afgelopen week de uitblinker op het Damrak met een koerswinst van maar liefst 18,3 procent.

Reden voor het enthousiasme is de keuze van AMG voor lithium, een grondstof waarvan de prijs afgelopen tijd flink in de lift zit. 

Analist Stijn Demeester van ING merkte dit ook op en verhoogde het koersdoel voor het aandeel AMG stevig, van 18,50 naar 31,00 euro. Voldoende reden ook om de koopaanbeveling op AMG te handhaven en het aandeel zelfs op de favorietenlijst van de bank voor de Benelux te plaatsen. Dit laatste deed Kempen & Co afgelopen week ook. Analisten van de zakenbank hanteren zelfs een koersdoel van 33,00 euro.

Het lithiumproject van AMG heeft volgens Demeester de potentie om het bedrijfsresultaat (EBITDA) van AMG in 2020 te verdubbelen. Door gebruik te maken van bestaande mijnen kan AMG volgens de analist van ING beduidend goedkoper lithium produceren dan concurrenten.

Afgelopen maandag liet AMG weten dat het de ramingen voor zijn reserves in de Braziliaanse Mibra mijn met 38 procent verhoogde. De mijn bevat volgens AMG voor 20,3 miljoen ton aan lithium, tantalum, niobium en tin. De opwaartse bijstelling met 5,5 miljoen ton is conform wettelijke bepalingen. De vorige schattingen stamden uit 2013. De nieuwe capaciteitsramingen volgen op onderzoek dat in 2016 en dit jaar is verricht en op basis van bepaalde assumpties over de huidige marktprijzen en winningskosten.

"De toename van onze lithium bron, zoals gebleken uit onze geactualiseerde 43-101 verklaring, bevestigt onze doelstelling om in 2020 een jaarlijkse productiecapaciteit te realiseren van 180.000 ton", zei CEO Heinz Schimmelbusch. Daarbij zou de Mibra mijn een levensduur van circa 20 jaar hebben.

Demeester wees er op dat AMG een eerste meerjarig contract wist rond te maken voor de levering van lithium “tegen erg aantrekkelijke prijzen”. Hiermee zijn de risico’s van het lithiumproject volgens de analist ook flink afgenomen. Demeester verhoogde op basis van dit contract zijn prijsramingen voor de lange termijn van 450 dollar per ton naar 600 dollar per ton lithium.

ING meent dat de markt nog altijd niet goed inziet hoe groot het verdienpotentieel van lithium is voor AMG. Aanjagers voor de koers op de korte termijn noemt Demeester onder meer een tweede contract voor de levering van lithium en het afgeven van nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn door AMG op de komende aandeelhoudersvergadering in mei.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

37 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ADVANCED... toevoegen aan uw watchlist 27,65 -0,61% -0,17 27,82