Damrak eindigt veelzijdige week licht hoger

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 19:55

Amerikaanse banenrapport blijkt fikse tegenvaller.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft de handelsweek licht hoger afgesloten, ondanks dat er veel nieuws was. De AEX steeg 0,4 procent op 518,70 punten.

Het Amerikaanse banenrapport op vrijdag bleek een tegenvaller. Er kwamen afgelopen maand 98.000 banen bij, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van 175.000. De groei van 263.000 banen in februari werd neerwaarts bijgesteld tot 219.000. Voor januari ging het cijfer van 238.000 omlaag naar 216.000. De werkloosheid van 4,7 procent in februari daalde in maart naar 4,5 procent. Er werd gerekend op 4,7 procent. 

Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het banenrapport een tegenvaller. "Er springt niet direct een sector uit die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de tegenvallende groei voor het aantal banen. De notulen van de Federal Reserve, die deze week naar buiten kwamen, droeg een wat zelfvoldane ondertoon en dit rapport geeft daar voor nu even geen reden toe, maar de Fed kijkt uiteraard naar meer data dan de banendata alleen", aldus de marktanalist.

Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP bleek eerder deze week, in tegenstelling tot het officiële cijfer, juist nog een meevaller. In maart kwamen er in de Amerikaanse private sector 263.000 banen bij, zo meldde ADP. Dit was fiks meer dan de verwachte stijging van 180.000. 

Uit de notulen van de Federal Reserve op woensdagavond bleek dat Fed-functionarissen tijdens de laatste beleidsvergadering van de centrale bank overeen kwamen dat waarschijnlijk dit jaar begonnen zal worden met het afbouwen van de portefeuille in staatsobligaties en onderliggende hypothecaire leningen ter waarde van 4,5 biljoen dollar. De centrale bank leidde door dit aankoopbeleid de rente naar een extreem laag niveau, waardoor de Amerikaanse economie relatief snel kon herstellen.

Ook een toespraak van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank trok de aandacht, waarin de centraal bankier stelde dat de risico's voor het economisch herstel in de eurozone neerwaarts gekanteld blijven en dat de inflatieverwachting afhankelijk blijft van voortzetting van het huidige monetair beleid. Met de toespraak dempte Draghi de verwachtingen dat de ECB op korte termijn een vermindering van de monetaire verruiming zal aankondigen.

De divergentie tussen het beleid van de Fed en de ECB werd zo nog eens benadrukt. De euro/dollar daalde en werd vrijdag na het slot op de Europese aandelenmarkten verhandeld op 1,0614.

De Tsjechische centrale bank kwam deze week ook in actie en besloot donderdag om de koppeling tussen de kroon en de euro los te laten en daardoor zal de munt weer bewegen in reactie op vraag en aanbod in de markt. "De CNB staat gereed om zijn instrumenten te gebruiken om mogelijke excessieve fluctuaties van wisselkoersen te verzachten", aldus de Czech National Bank.

Verder passeerden de inkoopmanagersindexen voor de industrie en dienstensector de revue. Europa liet een verdeeld beeld zien. Frankrijk kende in maart een sterkere groei van zowel de industrie als de dienstensector. Dat gold ook voor Italië en Duitsland. In Spanje was sprake van een minder sterke groei. Algeheel nam de groei van de industrie in de eurozone evenwel toe, wat ook het geval was voor de dienstensector. 

De bedrijvigheid in de Amerikaans industrie en dienstensector steeg in maart minder hard, zo bleek uit cijfers van zowel Markit Economics als het ISM. 

Het bezoek aan de Verenigde Staten door de Chinese president Xi Jinping werd voorbeurs volledig overschaduwd door de Amerikaanse aanval in de nacht van donderdag op vrijdag op een Syrische luchtmachtbasis ter vergelding van een chemische aanval in de provincie Idlib eerder in de week, waarbij tientallen burgers omkwamen.

De aanval van de Amerikaanse marine met 59 Tomahawk-kruisraketten op de Shayrat luchtmachtbasis veroorzaakte zware schade en meerdere slachtoffers, meldde Al Masdar News, een pro-Assad media-organisatie.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen blonk SBM Offshore uit met een weekwinst van 4,3 procent. De Schiedamse oliedienstverlener profiteerde van aantrekkende olieprijzen en een koersdoelverhoging door Canaccord Genuity van 17,00 naar 20,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Verder verschoof het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras de inschrijving voor biedingen op de FPSO voor het Braziliaanse Libra veld, zo meldde Bloomberg. Volgens bronnen zouden Modec, BW Offshore en SBM Offshore deelnemen aan de tender.

Galapagos dikte op weekbasis 1,8 procent aan. Het biotechbedrijf kondigde drie nieuwe Fase 2 patiëntenstudies aan met filgotinib, voor onderzoeken naar het syndroom van Sjögren, in spondylitis ankylopoetica, ofwel de ziekte van Bechterew, en in psoriatische artritis. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Galapagos van 81,00 naar 96,00 euro met een ongewijzigd koopadvies, wijzend op de nieuwe studies en met inbegrip van een premie in verband met een mogelijke overname.

AkzoNobel is opnieuw niet ingegaan op de uitnodiging van PPG Industries voor het aangaan van gesprekken over een fusie. PPG bracht op 20 maart een verhoogd bod uit van 90,00 euro per aandeel AkzoNobel, inclusief dividend uit, waarop het Nederlandse verf- en chemieconcern wederom niet wilde ingaan. In eerste instantie bood PPG 83,00 euro per aandeel. AkzoNobel noemde de gedane overnamebiedingen "onacceptabel". AkzoNobel eindigde op weekbasis 2,6 procent hoger.

Analisten lieten verder hun licht schijnen over de strategische update van Unilever op donderdag. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel van 44,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Jia Man Neoh motiveerde de koersdoelverhoging door te wijzen op de koers/winst-verhouding van 23,0 voor 2017, die daarmee licht boven het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven van 21,7 ligt. Société Générale verhoogde het koersdoel van 52,00 naar 55,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies. De analisten van de Franse bank toonden zich lovend over de snelle en solide aflevering van de strategische update, na het afwijzen het overname bod van Kraft Heinz. De marktvorsers menen dat Unilever hiermee tijd heeft gekocht om de resultaten te leveren. Bryan Garnier verhoogde het koersdoel van 44,00 naar 46,00 euro en hielde het advies op Kopen. De analisten van Bryan Garnier vinden de keuze van Unilever voor de meest voorzichtige opties in antwoord op het afgewezen afgewezen bod Kraft Heinz verstandig en wezen daarbij op de verhoogde margedoelstellingen, een aandeleninkoopprogramma en het afstoten van de spreads-activiteiten. Voor de camera van ABM Financial News zei analist Corne van Zeijl van Actiam minder gecharmeerd te zijn van de overweging van Unilever om de duale structuur van het Brits-Nederlandse concern op te heffen. Het aandeel won op weekbasis 2,3 procent. 

Het aandeel Randstad noteerde maandag ex-dividend, wat uiteindelijk op weekbasis resulteerde in een verlies van 2,1 procent. Ahold Delhaize gaf 3,6 procent prijs, onder meer na een koersdoelverlaging door UBS van 21,50 naar 20,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De analisten denken dat de supermarktketen in de Verenigde Staten zijn uiterste best moet doen om tegenwind te weerstaan, waarbij de komende jaren wellicht op marges moet worden ingeleverd om niet aan marktaandeel in te boeten. Vermoedelijk nog harder op de koers drukte het besluit van researchbureau Redburn om Ahold Delhaize weer te gaan volgen, maar wel met een verkoopadvies en een koersdoel van 17,00 euro. Analisten van Redburn vrezen de toenemende concurrentie waarmee Ahold Delhaize te kampen krijgt. Daarnaast ondervindt de uitbater van supermarkten volgen de analisten ook de gevolgen van te lage investeringen in het verleden.

Verzekeraars stonden flink onder druk, na de aankondiging om de ultimate forward rate (UFR), waarmee verzekeraars hun toekomstige verplichtingen berekenen, de komende jaren stapsgewijs met 55 basispunten verlagen. Volgens analisten van KBC Securities heeft een lagere rekenrente voor verplichtingen in de verre toekomst geen gevolgen voor de feitelijke economische vermogenspositie van verzekeraars of hun kasstroom of waardering. NN Group verloor 3,8 procent en Aegon daalde 3,9 procent.

In de Midkap waren Refresco Group en Wereldhave in trek met winsten van ruim 3,3 procent. IMCD schreef 2,7 procent bij na een fikse koersdoelverhoging door Deutsche Bank van 42,00 naar 52,30 euro met een ongewijzigd koopadvies. 

ASR Nederland eindigde 0,3 procent hoger nadat de Nederlandse staat besloot om nog eens 20 miljoen aandelen naar de beurs te brengen tegen een geringe korting op de koers. Volgens KBC Securities wijst deze beperkte korting op een zeer gezonde interesse voor het aandeel onder beleggers. De Nederlandse staat heeft nog een belang van 37,5 procent in ASR. 

Onderaan noteerde OCI met een verlies van 3,3 procent en TomTom met 3,6 procent. 

Onder de kleinere fondsen waren de schijnwerpers gericht op AMG Advanced Metallurgical Group met een winst van liefst 18,3 procent. Reden voor het enthousiasme is de keuze van AMG voor lithium, een grondstof waarvan de prijs afgelopen tijd flink in de lift zit. Analisten van ING merkten dit ook op en verhoogden het koersdoel voor het aandeel AMG stevig, van 18,50 naar 31,00 euro. Voldoende reden ook om de koopaanbeveling op AMG te handhaven en het aandeel zelfs op de favorietenlijst voor de Benelux te plaatsen. Dit laatste deed Kempen & Co afgelopen week ook. 

Sif Holding herstelde van het verlies vorige week en eindigde 2,9 procent hoger. ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor het aandeel van 21,50 naar 26,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

VEB treft schikking met accountant Deloitte

Schikking voor voormalige aandeelhouders InnoConcepts.

19 minuten geleden - Lees verder

Great Wall Motors had geen formeel contact met Fiat Chrysler

Chinees bedrijf heeft wel interesse in Italiaans-Amerikaanse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen krabbelen op

Risicobereidheid terug.

2 uren geleden - Lees verder

Weer sterk kwartaal Toll Brothers

Outlook weer aangescherpt.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76