Damrak start lager na vergeldingsactie Trump

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 08:17

Raketaanval op Syrische luchtvaartbasis.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een licht lagere opening tegemoet. Donald Trump gaf vannacht opdracht een Syrische luchtmachtbasis van president Assad te bombarderen als vergelding op de gifgasaanval van afgelopen dinsdag.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak na aanvankelijke verliezen nog 0,3 procent hoger naar 516,30 punten.

Naar verluidt bijna zestig Tomahawk-raketten werden afgevuurd op de Syrische luchtvaartbasis Al-Shayrat, van waaruit volgens de Amerikanen het regime van Bashar al-Assad hun gifgasaanval hebben uitgevoerd op het dorpje Khan Shaykhun. Bij deze gifgasaanval kwamen tientallen burgers om het leven, waaronder veel kinderen. Niet eerder tijdens de zes jaar durende oorlog in Syrië voerden de Amerikanen een directe aanval uit op het regime van Assad.

In een verklaring benadrukte Trump dat pogingen in de afgelopen jaren om het gedrag van Assad te veranderen niets uitgehaald hebben, waardoor de vluchtelingencrisis verergerde en de regio steeds meer destabiliseert. Trump riep "alle beschaafde landen" op om zich "bij ons aan te sluiten, bij het streven om de slachting en het bloedvergieten in Syrië te beëindigen". 

Mei-futures op een vat Amerikaanse olie koersten vanochtend in Azië krap twee procent hoger naar 52,59 dollar. De Aziatische beurzen gaven na het nieuws opgebouwde winsten prijs, maar herstelden daarna gedeeltelijk, terwijl Amerikaanse futures vanochtend enkele tienden van een procent in het rood noteren.

Donderdag schommelde Wall Street nog tussen lichte winsten en verliezen, waarbij de markt de Fed-notulen van zich af probeerde te schudden. Uit de notulen bleek dat de centrale bank mogelijk later dit jaar zal beginnen met het verminderen van de balans. Daarnaast drukten de zorgen dat Trump's belastinghervormingen langer op zich zullen laten wachten dan verwacht op het sentiment, evenals de kriebels over de ontmoeting van de Chinese president Xi Jinping aan president Donald Trump in zijn luxe golfresort Mar-a-Lago  in Florida.  Trump beschuldigde in aanloop naar de kennismakingsbijeenkomst de Chinezen van oneerlijke concurrentie, onder meer door het kunstmatig laag houden van de yuan. Hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot uiteindelijk met een winst van 0,2 procent. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0652, vrijwel onveranderd tne opzichte van het slot van de Europese beurzen.

Beleggers kijken in de loop van de ochtend onder meer naar cijfers van de industriële productie van landen in de eurozone. Vanochtend bleek al dat de Nederlandse industrie in februari op jaarbasis een groei liet zien van maar liefst 5,0 procent, na een groei van 1,5 procent in januari. De Duitse industriële productie steeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, in februari met 2,2 procent op maandbasis, na een stijging van eveneens 2,2 procent in januari,

Het klapstuk staat echter voor vanmiddag geagendeerd wanneer het Amerikaanse banenrapport wordt vrijgegeven. Afgelopen maand verhoogde de Federal Reserve de rente reeds en de markt is nu benieuwd hoe vaak er dit jaar nog zal worden verhoogd door de Fed.

Bedrijfsnieuws

NN Group heeft zijn Luxemburgse verzekeringsactiviteiten verkocht aan Global Bankers Insurance Group. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Galapagos verhoogde zijn kapitaal verhoogd met ruim 4 miljoen euro als gevolg van de uitoefening van warrants. Dit maakte het biotechbedrijf donderdag nabeurs bekend.

Met de uitgifte van in totaal 247.070 nieuwe aandelen haalde het biotechbedrijf donderdag 4,03 miljoen euro op.

Telenor verkoopt 70 miljoen van zijn gewone aandelen in VEON, het voormalige Russische telecombedrijf Vimpelcom dat afgelopen dinsdag in Amsterdam naar de beurs ging. De aandelen werden geprijsd op 3,75 dollar per aandeel, waarmee de netto opbrengsten uitkomen op 259 miljoen dollar. In september 2016 verkocht Telenor al 164 miljoen VEON ADS's.

Cross Options Beheer meldde een eerste belang in Kendrion. Cross Options meldde een kapitaalbelang van 4,77 procent met een dito stemrecht.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.357,49 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 20.662,95 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 5.878,95 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74