Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 12:31

Amerikaanse aanval Syrie drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren vrijdag rond het middaguur lager. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 3.147,65 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.170,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.109,45 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.307,61 punten.

Aandelenmarkten staan vrijdag wereldwijd onder druk, nadat het Amerikaanse leger in de nacht van donderdag op vrijdag een Syrische luchtmachtbasis bestookte met tientallen Tomahawk kruisraketten ter vergelding van een chemische aanval van Syrische troepen in de provincie Idlib eerder in de week, waarbij tientallen burgers waaronder veel kinderen omkwamen. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat zijn mening over Syrië en de Syrische president Bashar al-Assad vanwege de chemische aanval is veranderd.

"De actie voegt een complexiteit toe aan de geopolitiek die er eerder niet was, gezien de steun van Rusland voor Syrië en de belofte van Trump in aanloop naar de verkiezingen om te proberen de betrekkingen met Poetin te herstellen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Hewson vatte de eerste handelsweek van het tweede kwartaal samen als "voorzichtig", waarbij de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve beleggers noopten tot een heroverweging van hun verwachtingen over het aantal Fed-renteverhogingen, terwijl de centrale bank zijn balans terugbrengt. "Wanneer dit [het terugbrengen van de balans van de Federal Reserve] wordt afgezet tegen het vooruitzicht dat de langverwachte fiscale stimuli van de Trump administratie waarschijnlijk lang niet zo significant zullen zijn als gedacht, is het dan verwonderlijk dat de markt nerveus wordt door het vooruitzicht op een correctieve neerwaartse beweging?", voegde de marktanalist toe.

Daarnaast kijkt de markt uit naar het Amerikaans banenrapport later op de dag. Geraadpleegde economen rekenen op een stijging van het aantal banen in de Verenigde Staten in maart met 185.000. Beleggers kijken tevens uit naar nieuws over de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks industriële productiedata te verwerken. In Duitsland was in februari sprake van een onverwachte stijging. In Frankrijk was echter sprake van een krimp, evenals in Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland realiseerde in februari een hoger handelsoverschot, vanwege een stijging van zowel de import als export op maandbasis. Het Frans handelstekort daalde in februari, evenals het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 52,44 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 55,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0637. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0644 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0642 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen noteerden vrijdag hoger vanwege de hogere olieprijs, na de aanval op een Syrische luchtmachtbasis. Royal Dutch Shell noteerde 1,1 procent hoger en BP won 0,4 procent. Het Spaanse Repsol won 0,5 procent. Statoil steeg 0,5 procent.

Energiedienstverlener John Wood noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger en SBM Offshore won 1,1 procent, mede dankzij een koersdoelverhoging door Canaccord Genuity.

Ook defensiebedrijven deden het vrijdagochtend goed. BAE Systems steeg 1,4 procent en Rolls-Royce won 0,3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 2.357,49 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het groen op 20.662,95 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 5.878,95 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

1 uur geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77