Europese beurzen openen lager

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 07:25

Raketaanval Verenigde Staten op Syrie zet markt onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 49 punten voor de Duitse DAX, een min van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De Verenigde Staten voerden een raketaanval uit op Syrische doelen in antwoord op de aanval met chemische wapens eerder deze week, die werd toegeschreven aan Syrië.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten de Chinese president op bezoek en de aanval op Syrië geeft aanleiding te veronderstellen dat de Amerikanen een antwoord als deze ook voor Noord-Korea in petto kunnen hebben.

Vandaag kan de markt reageren op de nodige industriële productiedata en de Amerikaanse banencijfers over maart.

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend hoger. Europese beleggers verwerkten de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag nabeurs verschenen. "Het kwam als een kleine shock dat de Fed in 2017 wil beginnen met het verkleinen van zijn balans. Dit komt eerder dan de markt had verwacht", aldus marktanalist Richard Perry van Hantec Markets. De Amerikaanse centrale bank heeft momenteel een portefeuille in staatsobligaties en onderliggende hypothecaire leningen ter waarde van 4,5 biljoen dollar. "Dit betekent dat de centrale bank stopt met het herinvesteren van de opbrengsten na het aflopen van de obligaties en onderliggende hypothecaire leningen en een verdere afbouw van het QE-programma", voegde Perry toe.

Terwijl de Fed naar maatregelen kijkt om de balans in te korten, meldde voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank in een toespraak donderdag dat het ruime beleid van de ECB nog steeds zinvol is, aangezien "we nog niet in een stadium zijn waarin de inflatiedynamiek zelfvoorzienend kan worden zonder steun van het monetaire beleid". Met de toespraak temperde Draghi de verwachtingen dat de ECB op korte termijn een vermindering van de monetaire verruiming zal aankondigen.

Het Duitse onderzoekbureau Ifo Institute verwacht dat de economie in de eurozone zal blijven groeien dit jaar. In het tweede kwartaal van 2017 wordt door het Ifo een groei van 0,5 procent voorzien. Voor het derde kwartaal wordt een groei van 0,4 procent voorzien. Ondanks een stijging van de inflatie, zullen huishoudens volgens het instituut profiteren van hogere lonen en verbeterde condities op de arbeidsmarkt. Investeringen zullen naar verwachting van Ifo eveneens een "robuuste groei" laten zien in diverse sectoren, waaronder de bouw, waarbij het groeitempo van de export eveneens zal stijgen.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend tevens bekend dat de Duitse fabrieksorders in februari met 3,4 procent op maandbasis opliepen, na een afname van 6,8 procent in januari.

Bedrijfsnieuws

EasyJet vervoerde in maart bijna 11 procent meer passagiers, mede doordat de luchtvaartmaatschappij afgelopen maand enkele nieuwe routes lanceerde. De bezettingsgraad van EasyJet steeg met 1,4 procentpunt van 91,3 procent in maart 2016 naar 92,7 procent afgelopen maand. Het aandeel won 4,2 procent.

Unilever kondigde in een strategische update aan om de organisatie te versimpelen, de divisie Spreads van de hand te doen en aandeelhouders extra te belonen met een verhoging van het dividend en een aandeleninkoopprogramma. Het Brits-Nederlandse concern maakte tevens bekend een onderliggende operationele marge voor herstructureringen van 20 procent in 2020 na te streven. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Freenet verloor 2,1 procent, nadat Berenberg zijn advies voor het Duitse telecombedrijf verlaagde van Houden naar Verkopen.

BTG steeg 2,5 procent, nadat de farmaceut meldde te verwachten dat de omzet in 2017 boven of tenminste aan de bovenkant van de verwachtingen zal uitkomen.

Euro STOXX 50          3.489,57   (+0,5%)

STOXX Europe 600       380,77     (+0,2%)

DAX                    12.230,89  (+0,1%)

CAC 40                 5.121,44   (+0,6%)

FTSE 100               7.303,20   (-0,4%)

SMI                    8.638,37   (0,0%)

AEX                    516,30     (+0,3%)

BEL 20                 3.820,80   (+0,3%)

FTSE MIB               20.296,97  (+0,2%)

IBEX 35                10.518,90  (+1,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag lager.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag hoger. De markt schommelde tussen lichte winsten en verliezen, waarbij de markt de Fed-notulen van zich af probeerde te schudden. Uit de notulen bleek dat de centrale bank mogelijk later dit jaar zal beginnen met het verminderen van de balans. De centrale bank heeft momenteel een portefeuille in treasury's en onderliggende hypothecaire leningen ter waarde van 4,5 biljoen dollar. De leden van de centrale bank kwamen echter niet overeen hoe snel of tot welk niveau de portefeuille afgebouwd zal worden. Uit commentaren van de Fed-bestuurders sinds de laatste beleidsvergadering half maart blijkt dat de centrale bank dit jaar de korte termijn rente mogelijk nog twee keer zal verhogen, waarna waarschijnlijk gepauzeerd zal worden met het verhogen van de tarieven en begonnen zal worden met het verminderen van de balans.

Daarnaast drukten de zorgen dat Trump's belastinghervormingen langer op zich zullen laten wachten dan verwacht op het sentiment, evenals de kriebels over de ontmoeting donderdag tussen Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping. Trump heeft zich in aanloop naar de bijeenkomst zeer kritisch uitgelaten over het land.

"De suggestie van Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat de Senaat nog geen fiscaal hervormingsplan voorgelegd heeft gekregen, veroorzaakte woensdag tegen het einde van de handelsdag een tweede verkoopgolf", aldus strateeg Chris Weston van IG donderdag. "De verwachting dat de belastinghervormingen niet in augustus gerealiseerd zullen worden is inmiddels ingeprijsd", voegde hij toe. "Hoe de markt nu gaat presteren is cruciaal. Er is geen twijfel over mogelijk dat pessimisme overheerst, maar of sprake is van een duurzame [neerwaartse] trend is afwachten", aldus Weston.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 25.000 tot 234.000.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Amazon rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern meldde van plan te zijn om in 2018 30.000 part-time medewerkers in dienst te nemen. Het aandeel verloor circa 1,4 procent.

Sunoco steeg ruim 21,0 procent, nadat Seven & I Holdings, de Japanse moedermaatschappij van de 7-Eleven-keten, meldde meer dan 1.000 convenience stores en bezinestations over te nemen van Sunoco voor 3,3 miljard dollar.

Grote retailers zaten donderdag in de lift. L Brands won circa 10,6 procent, Bed Bath & Beyond steeg 3,4 procent, Staples noteerde 0,4 procent hoger en Kohl’s won circa 5,6 procent.

CarMax steeg ongeveer 2,3 procent, nadat de tweedehandsautohandelaar over zijn vierde kwartaal een beter dan verwachte winst en omzet rapporteerde.

Constellation Brands won circa 6,4 procent, nadat het concern sterke kwartaalresultaten rapporteerde, vanwege een stijging van de verkoop van high-end whiskey.

S&P 500 index               2.357,49  (+0,2%)

Dow Jones index            20.662,95  (+0,1%)

Nasdaq Composite            5.878,95  (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger, met een winst van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei en een plus van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

De koersen in Azië noteerden vrijdag in eerste instantie lager in reactie op de raketaanval van de Verenigde Staten op Syrië. Beleggers meden daarom aanvankelijk risico's. Inmiddels herstelde het beeld en noteerden de graadmeters verdeeld.

Nikkei 225                   18.693,34 (+0,5%)

Shanghai Composite            3.289,09 (+0,3%)

Hang Seng                    24.137,11 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0644. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0642 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0656 op de borden.

De aanval van de zijde van de Verenigde Staten op Syrië zorgde aanvankelijk voor koersdruk op de dollar die daalde van 110,91 yen naar 110,30 yen. De actie voedt de gedachte dat de Amerikanen ook Noord-Korea op dezelfde wijze tegemoet kunnen treden.

USD/JPY Yen   110,57

EUR/USD Euro  1,0644

EUR/JPY Yen   117,68

MACRO-AGENDA:

00:50 Handelsbalans - Maart tweede raming (Jap)

06:30 Industriële productie - Februari (NL)

08:00 Handelsbalans - Februari (Dld)

08:00 Industriële productie - Februari (Dld)

08:45 Handelsbalans - Februari (Fra)

08:45 Industriële productie - Februari (Fra)

09:00 Industriële productie - Februari (Spa)

10:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Ita)

10:30 Handelsbalans - Februari (VK)

10:30 Industriële productie - Februari (VK)

14:30 Banenrapport - Maart (VS)

16:00 Groothandelsvoorraden - Februari (VS)

21:00 Consumentenkrediet - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15