Europese beurzen sluiten overwegend hoger

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 18:55

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend hoger gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 381,26 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 12.225,06 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.135,28 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.349,37 punten.

Aandelenmarkten stonden vrijdag aanvankelijk wereldwijd onder druk, nadat het Amerikaanse leger een Syrische luchtmachtbasis bestookte met tientallen kruisraketten ter vergelding van een chemische aanval van Syrische troepen in de provincie Idlib eerder in de week.

Later op de dag vonden de Europese beurzen langzaam de weg omhoog, waarbij vooral de Britse FTSE 100 aanzienlijk steeg geholpen door de olie- en gassector en goudmijnaandelen. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets ebde de nervositeit als gevolg van de Amerikaanse aanval wat weg gedurende de dag, omdat het om een eenmalige actie leek te gaan. 

Volgens de analist werden de koersen in Europa mogelijk wel gedrukt door een aanslag in Stockholm, waarbij een truck inreed op een warenhuis. Er vielen enkele doden. Hewson sluit niet uit dat dit zal meewegen in de komende Franse presidentsverkiezingen. 

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks industriële productiedata te verwerken. In Duitsland was in februari sprake van een onverwachte stijging. In Frankrijk was echter sprake van een krimp, evenals in Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland realiseerde in februari een hoger handelsoverschot, vanwege een stijging van zowel de import als export op maandbasis. Het Frans handelstekort daalde in februari, evenals het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,8 procent hoger op 52,04 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,5  procent won op 55,13 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0614. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0644 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0642 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen noteerden vrijdag hoger vanwege de hogere olieprijs, na de aanval op een Syrische luchtmachtbasis. Royal Dutch Shell sloot 1,1 procent hoger en BP won 1,3 procent. Het Spaanse Repsol won 1,2 procent. SBM Offshore schreef 1,7 procent bij, mede dankzij een koersdoelverhoging door Canaccord Genuity. Randgold Resources en Fresnillo stegen met respectievelijk 4,1 en 1,7 procent als gevolg van een hogere goudprijs. 

Ook defensiebedrijven deden het vrijdagochtend goed, waarbij BAE Systems 2,1 procent steeg.

Sky won 0,7 procent, nadat de Europese Commissie de overname van het Britse televisienetwerk door mediaconcern 21st Century Fox goedgekeurde. De Europese Commissie oordeelde dat de concurrentie in Europa niet in het gedrang komt door de overname, omdat het aandeel van Sky op de diverse markten waarin het actief is door de overname slechts beperkt zal stijgen. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.355,85 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq verloren eveneens 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07