Industriele productie Nederland flink omhoog

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 06:46

Stijging in februari 5,0 procent op jaarbasis.

(ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is in februari in een hoger tempo gestegen dan in januari het geval was. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

De gemiddelde dagproductie groeide in februari met 5,0 procent op jaarbasis, na een groei van 1,5 procent in januari.

Al zeventien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo rekende het CBS voor. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

De productie van de transportmiddelen lag in februari 13 procent hoger dan in februari 2016, grotendeels dankzij een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s. Verder produceerde de machine-industrie ruim 12 procent meer.

Ook de productie van de chemische, de rubber- en kunststof- en de elektrische apparatenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De metaalproducten-, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie produceerden eveneens meer dan een jaar eerder.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan volgens het CBS het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2017 steeg de productie met circa 2 procent. De laatste maanden ligt de productie op het hoogste niveau ooit.

De voor seizoenseffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producentenvertrouwen

Het producentenvertrouwen nam in maart verder toe. Ondernemers in de industrie waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in negen jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in maart ook positiever dan in februari, vooral over de verwachte bedrijvigheid. Het vertrouwen van Duitse producenten bereikte het hoogste niveau in bijna zes jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

4 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

21 juli 2017, 22:14 - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

21 juli 2017, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.