Uitgelicht: NN Group eindigt week in mineur

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 19:15

Verlaging rekenrente zet verzekeraars onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) NN Group was afgelopen week de sterkste daler in de AEX, nadat de Europese toezichthouder voor verzekeraars EIOPA donderdag bekend maakte de komende jaren de rekenrente stapsgewijs te zullen gaan verlagen, hetgeen grote consequenties voor de kapitaalbuffers van verzekeraars heeft. 

Door het besluit van EIOPA behoorden verzekeraars tot de grootste dalers en het aandeel NN Group leverde op weekbasis 3,8 procent in op een slotkoers van 29,32 euro.

EIOPA wil de ultimate forward rate, kortweg UFR, waarmee verzekeraars hun toekomstige verplichtingen berekenen, de komende jaren verlagen met 0,55 procentpunt van 4,2 procent naar 3,65 procent. De toezichthouder is van plan in 2018 te beginnen van het terugschroeven van de UFR. Op jaarbasis zal de rekenrente met 15 basispunten worden verlaagd.

Het besluit heeft grote gevolgen voor de kapitaalbuffers van verzekeraars. Met name NN ziet zijn kapitaalbuffer door de actie van EIOPA sterk krimpen, terwijl de verzekeraar zijn tot nu toe zeer ruime buffer toch al ziet slinken door de geplande overname van Delta Lloyd. 

Voor Aegon Nederland en Delta Lloyd daalt de Solvency II-buffer met 13 procentpunt bij een 50 basispunten lagere UFR, op basis van de situatie per eind 2015. ASR voorspelde dat een verlaging met 100 basispunten 23 procentpunt van de buffer zou afhalen. Voor het Belgische Ageas is de verwachte impact verhoudingsgewijs juist zeer beperkt met 2 procentpunt. De ratio van NN Group daalt in dit scenario daarentegen echter met 32 procentpunt.  

Analist Matthias De Wit van KBC Securities merkte wel op dat een lagere rekenrente voor verplichtingen in de verre toekomst geen gevolgen heeft voor de feitelijke economische vermogenspositie van verzekeraars, hun kasstroom of waardering. De "voorraad" aan kapitaal die verzekeraars door de lagere UFR kwijtraken, krijgen ze later terug in de vorm van een kasstroom, verduidelijkte De Wit. Omdat toezichthouders de UFR nu al wegcijferen bij hun beoordeling van de buffers en bovengenoemde uitruil van 'stock' en 'flow' doorzien, maakt de verlaging volgens de analist weinig uit.

Donderdag nabeurs maakte NN Group verder bekend zijn Luxemburgse verzekeringsactiviteiten te hebben verkocht aan Global Bankers Insurance Group. De financiële details werden niet vermeld. De verzekeraar meldde wel dat de transactie geen materiële impact zal hebben op de kaspositie en het operationeel resultaat van de groep. NN Group verwacht de verkoop in de tweede helft van 2017 te kunnen afronden, mits de betrokken toezichthouders geen obstakel blijken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Tekort lopende rekening Verenigde Staten omhoog

Tekort in eerste kwartaal naar 116,8 miljard dollar.

1 uur geleden - Lees verder

VEB uit ook kritiek op KPMG vanwege rol rond faillissement Imtech

Belangenbehartiger vraagt AFM onderzoek in te stellen.

1 uur geleden - Lees verder

Amerikaanse centraal bankier waarschuwt voor staatssteun op woningmarkt

Rente-aftrek en hypotheekgarantie zorgen volgens Stanley Fischer voor bubbels.

2 uren geleden - Lees verder

Olieprijs bereikt nieuw dieptepunt

Zorgen over aanhoudend mondiaal overaanbod duurt voort.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
NN Group toevoegen aan uw watchlist 32,23 0,88% 0,28 31,95