Wall Street richting lagere opening

Redactie ABM Financial News - 7 april 2017, 14:55

Raketaanval Syrie overschaduwt bezoek Chinese president Xi Jinping.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het rood.

Het sentiment kwam voorbeurs extra onder druk te staan na een tegenvallend Amerikaans banenrapport. Uit de data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in maart is gestegen met 98.000. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging met 175.000 banen. Het werkloosheidspercentage daalde daarentegen van 4,7 naar 4,5 procent.

"Het maart cijfer valt tegen en is breedgedragen. Er springt niet direct een sector uit die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de tegenvallende groei van het aantal banen", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Volgens de marktvorser is het cijfer voor de Federal Reserve evenwel niet direct reden voor terughoudendheid, omdat er gelet wordt op meer cijfers dan enkel het banenrapport.

Het bezoek aan de Verenigde Staten van de Chinese president Xi Jinping werd voorbeurs volledig overschaduwd door de Amerikaanse aanval in de nacht van donderdag op vrijdag op een Syrische luchtmachtbasis ter vergelding van een chemische aanval in de provincie Idlib eerder in de week, waarbij tientallen burgers waaronder veel kinderen omkwamen.

De aanval van de Amerikaanse marine met 59 Tomahawk-kruisraketten op de Shayrat luchtmachtbasis veroorzaakte zware schade en meerdere slachtoffers, meldde Al Masdar News, een pro-Assad media-organisatie.

Trump zei dat de Amerikaanse militaire operatie een reactie was op de "barbaarse" chemische wapenaanval in Syrië eerder in de week, waarbij tientallen burgerdoden vielen. Rusland steunt het Syrische regime en veroordeelde de Amerikaanse luchtaanval. Poetin sprak, middels een woordvoerder, van "een daad van agressie tegen een soevereine natie", meldde de BBC.

"Het werd niet van Trump verwacht dat hij de Verenigde Staten [bij de kwestie] zou betrekken, gezien de sterke banden van de Syrische regering met Rusland", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. De markt vraagt zich nu af of de Amerikaanse aanval tegen Syrië een eenmalige militaire interventie is. 

Later op de dag verschijnen op macro-economisch vlak de groothandelsvoorraden in maart en het consumentenkrediet in februari.

In Europa was sprake van een negatief sentiment, met een verlies van XXX procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, vanwege de oplopende geopolitieke spanningen.

Ook de koersen in Azië noteerden vrijdagochtend in eerste instantie lager in reactie op de Amerikaanse raketaanval. De Aziatische beurzen sloten vrijdag uiteindelijk hoger. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,4 procent tot 18.664,63 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,2 procent op 3.286,62 punten.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 52,10 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent duurder werd op 55,18 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0653. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0644 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0642 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Altice onderzoekt een mogelijke verkoop van 20 procent van de Amerikaanse activiteiten via een beursgang in het lopende tweede kwartaal. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. Met de beursgang van Altice USA wil de Franse kabelaar profiteren van de goede omstandigheden om geld op te halen op de aandelenmarkten. De opbrengsten beoogt Altice te investeren in lokale overnames. Naar verluidt richt Altice het vizier op Cox Communications.

Mede-oprichter Evan Williams is van plan om 30 procent van zijn belang in Twitter te verkopen. Williams heeft een belang van 6 procent in Twitter. Daarvan wil hij het komende jaar 30 procent verkopen "om persoonlijke redenen". Zijn plek in de board zal Williams niet opgeven en hij wil een stevig belang in Twitter blijven houden. De microblog noteerde voorbeurs 0,6 procent lager.

Farmaceut Merck noteerde in de elektronische handel voorbeurs xxx procent hoger/lager, nadat het concern door de Amerikaanse Food and Drug Administration werd geïnformeerd dat zijn aanvraag voor de goedkeuring van een medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes in zijn huidige vorm niet is goedgekeurd. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 2.357,49 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het groen op 20.662,95 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 5.878,95 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Leidende indicatoren wijzen op sterkere Amerikaanse groei

Index in juni met 0,6 procent opgelopen.

23 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen eurozone verslechterd

Index bleef negatief.

27 minuten geleden - Lees verder

Update: ECB handhaaft monetair beleid

Draghi laat markten nog even gissen naar toekomst monetair beleid.

30 minuten geleden - Lees verder

Staalbedrijf Nucor maakt meer winst

Omzet met ruim een vijfde omhoog.

59 minuten geleden - Lees verder

Wereldwijde staalproductie flink omhoog

Stijging van 3,2 procent in juni.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.216,07 0,83% 42,80 5.173,27
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.302,36 -0,11% -6,08 5.308,44