Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ING boekt meer winst dan verwacht dankzij Insurance

Update: ING boekt meer winst dan verwacht dankzij Insurance
4 aug 2011 om 14:07

ING heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan verwacht dankzij meevallende cijfers van de verzekeringsdivisie. De bank presteerde daarentegen onder de verwachtingen van analisten. ING boekte afgelopen kwartaal 310 miljoen euro af op het bezit van Griekse staatsobligaties. Daarvan kwam 187 miljoen euro voor rekening van de bankpoot. ING is nog aan het kijken of het deel gaat nemen aan de private sector deelname voor de laatste reddingsoperatie voor Griekenland. CEO Jan Hommen zei in een commentaar dat er goede vooruitgang wordt geboekt met de afzonderlijke beursgangen voor de Amerikaanse en de gecombineerde Europese en Aziatische verzekeringsactiviteiten.

Bij de bank daalde het onderliggende resultaat voor belasting met 19 procent tot 1.304 miljoen euro, met name vanwege de afwaardering op Grieks papier. Analisten hadden gerekend op een resultaat van 1.436 miljoen euro. ING’s rentemarge verbeterde met 6 basispunten tot 1,42 procent. De verhouding tussen de kosten en opbrengsten bij de bank steeg van 52,7 tot 59,2 procent. ING wijt de verslechtering vooral aan de afboeking op Grieks papier. Zonder die last zou de ratio 54,6 procent hebben bedragen. ING heeft een doelstelling van 50 procent.

 

Analist Lemer Salah van SNS Securities schreef in een commentaar dat het onderliggende resultaat van Retail Banking lager dan verwacht was op 704 miljoen euro van 944 miljoen euro een jaar geleden. (verwachting 1 miljard euro). “De resultaten van ING Direct en Retail Nederland en Retail België waren vooral wat tegenvallend,” aldus Salah. ING schreef de daling van het resultaat toe aan de Griekse afwaardering, hogere operationele kosten vanwege hogere pensioenen, salarisverhogingen en investeringen in ING Direct. Het onderliggende resultaat van Commercial Banking steeg van 568 tot 645 miljoen euro met name vanwege lagere risicokosten.

 

Het onderliggende resultaat voor belasting van Insurance steeg van 18 tot 673 miljoen euro op een verwachting van 420 miljoen euro. ING schreef de verbetering toe aan hogere marges op andere investeringen. Daarnaast moest ING een jaar geleden nog honderden miljoenen euro’s afschrijven in het kader van de Amerikaanse variabele annuïteiten.

 

“Belangrijk is dat het pure verzekeringsbedrijf goed gaat,” zegt analist Nico van Geest van Keijser Capital. “Vorig jaar heeft ING alle lasten genomen en nu hebben ze een mooi resultaat,” aldus Van Geest. De analist wijst hiervoor op de stijgingen van de technische marge met 90 tot 260 miljoen euro, “het hart van het verzekeringsbedrijf,” voegt de analist toe.

 

De nettowinst nam toe met bijna een kwart tot 1.507 miljoen euro, mede dankzij een boekwinst van37 miljoen euro op het afstoten van de Latijns-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten. De onderliggende nettowinst steeg met 20 procent tot 1.528 miljoen euro. Analisten hadden de nettowinst en onderliggende nettowinst getaxeerd op respectievelijk 1.368 en 1.431 miljoen euro.

 

Het FD schreef vanochtend dat Delta Lloyd en Baloise azen op de Belgische verzekeringsactiviteiten van ING. ING zou als deal met de Europese Commissie de Belgische tak willen verkopen om WestlandUtrect Bank te kunnen behouden.

 

CEO Jan Hommen zei vandaagdat de door de Europese Commissie verplichte verkoop van WestlandUtrecht Bank nog niet is gelukt. ING is er met een aantal geïnteresseerde partijen niet uitgekomen. Hommen wilde niet in gaan op wat ING’s plannen voor het onderdeel zijn.

 

Bestuurswijziging

ING kondigde vanochtend ook aan dat Koos Timmermans zijn functie als Chief Risk Officer neerlegt per 1 oktober en tevens uit de Raad van Bestuur stapt. Timmermans wordt vice-voorzitter van de Management Board Banking per 1 oktober. Hij volgt in deze functie Eric Boyer de la Giroday op. Boyer blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING België. Wilfred Nagel wordt de nieuwe CRO en lid van de Raad van Bestuur. Aandeelhouders kunnen tijdens de Algemene Vergadering in mei hun stem uitbrengen over de benoeming van Nagel.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78
Sales: +31(0)20-845 40 59

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. does not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.