Uitgelicht: BAM Groep stelt toch weer teleur

Redactie ABM Financial News - 12 mei 2017, 18:05

Nederlandse infra activiteiten zorgen voor verlies.

(ABM FN-Dow Jones) Analisten zijn hoopvol over bouwbedrijf BAM Groep dat na een moeilijke periode weer de weg moet vinden naar winstherstel, maar de resultaten over het eerste kwartaal konden niet overtuigen. Het aandeel sloot vrijdag 1,3 procent lager op 4,93 euro. Op weekbasis verloor het aandeel liefst 9,1 procent op 4,93 euro.

Het aandeel van oudere projecten die tegen ongunstige omstandigheden werden afgesloten in de jaren na de financiële crisis is inmiddels zo goed als verdwenen. Bovendien heeft BAM wijzigingen in zijn organisatie doorgevoerd. Een van de belangrijkste maatregelen is dat de beoordeling bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten is aangescherpt waarmee BAM de kwaliteit van zijn orderportefeuille wil opschonen. Op de langere termijn moeten de marges stijgen.

In het afgelopen jaar bevatten de resultaten bijna ieder kwartaal wel verrassingen, veelal in negatieve zin. Ook afgelopen donderdag gaf de rapportage een verdeeld beeld over het eerste kwartaal. De omzet nam af, wat deels het gevolg is van de strengere tenderprocedures. Maar ook de winstgevendheid viel lager uit. De winst voor belastingen zakte van 8,2 miljoen euro in het eerste kwartaal naar 2016 naar 4,6 miljoen euro. Analisten hadden op meer gerekend.

De verrassing zat dit keer in het onderdeel Infra, dat een verlies rapporteerde van ruim 11 miljoen euro. Volgens analist Edwin de Jong van NIBC zei BAM in een conference call tegen analisten dat het verlies grotendeels werd veroorzaakt door zwakke prestaties in de Nederlandse infrastructuur. Ook speelde een ongunstige vergelijkingsbasis met de Duitse activiteiten mee en was er internationaal sprake van onderbezetting.

Analisten benadrukten dat het eerste kwartaal het slechtste kwartaal is voor BAM, maar waren toch verrast door het verlies. "Zelfs al worden de resultaten in het eerste kwartaal normaal over het algemeen negatief beïnvloed door weersomstandigheden, dan nog is het verlies bij Infra van 11,4 miljoen euro het grootste verlies in een eerste kwartaal van de laatste 15 jaar", zei analist Tijs Hollestelle van ING.

Toch hielden analisten hoop. Theodoor Gilissen Bankiers, ING, NIBC hebben allemaal een koopadvies of een vergelijkbare aanbeveling.

"We denken dat de markten enige volatiliteit moeten accepteren in de resultaten van BAM", schreef analist Dirk Verbiesen van KBC Securities.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers merkte op dat de winstverwachtingen voor de langere termijn niet zijn veranderd. "BAM is een aandeel van de lange adem", volgens de analist. Van Beek wees ook op de te lage beurswaardering naar zijn berekeningen. De analist vindt BAM dan ook een aantrekkelijker belegging dan VolkerWessels, dat vrijdag na 14 jaar zijn rentree op de beurs maakte. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BAM GROE... toevoegen aan uw watchlist 5,19 -0,38% -0,02 5,21