Update: Pharming herfinanciert bestaande schuld met nieuwe lening

Redactie ABM Financial News - 16 mei 2017, 08:05

Nieuwe financiering ter waarde van 100 miljoen dollar.

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft een bestaande lening geherfinancierd met een nieuwe lening ter waarde van 100 miljoen dollar. Dit meldde het biofarmaceutische concern uit Leiden dinsdag voorbeurs.

De lening is afgesloten met Orbimed Advisors en wordt aangewend om een aantal bestaande Aflosbare Converteerbare Obligaties 2017/2018 ter waarde van in totaal 35,9 miljoen euro af te lossen, en daarnaast gebruikt om een lening van Silicon Valley Bank en Kreos Capital ter waarde van 40 miljoen dollar te herfinancieren, aldus Pharming. 

"Hier hebben we hard aan gewerkt", zei CEO Sijmen de Vries in een toelichting tegen ABM Financial News. "Hiermee hebben we 24 procent aan verwatering kunnen wegnemen."

Met de herfinanciering kan een aanzienlijk deel van het maatschappelijk aandelenkapitaal "uit de markt gehouden worden", omdat door de aflossing ruim 124 miljoen aandelen zijn teruggevloeid naar Treasury. Na aftrek van aandelen die bedoeld zijn voor warrants, blijven er 115 miljoen aandelen, of zo'n 24 procent van het geplaatste aandelenkapitaal over, die Pharming momenteel niet zal uitgeven. 

"Gezien de conversieprijs van 0,289 euro zou de aflosbare converteerbare obligatielening anders mogelijk zijn omgewisseld voor uit te geven aandelen tegen behoorlijke kortingen ten opzichte van de huidige koers", aldus De Vries. 

De overeenkomst met Orbimed werd oorspronkelijk opgezet als een overbruggingsfaciliteit, maar zal binnen 60 dagen worden vervangen door een leningsovereenkomst die loopt tot juni 2021.

"We zijn verheugd dat we de financieringsstructuur van de terugkoop van de commerciële rechten van Ruconest verder hebben kunnen verbeteren door de herfinanciering van de lening en terugbetaling van de Aflosbare Converteerbare Obligaties tegen zulke goede voorwaarden", zei de topman van Pharming.

Naast het voorkomen van een verwatering, zorgen de aflossing en herfinanciering ook voor een "aanzienlijke" afname van de cashburn van ongeveer 16 miljoen euro in 2017 en 8 miljoen euro in 2018. 

"Deze besparingen kunnen ten goede komen aan commerciële inspanningen voor Ruconest en de verdere ontwikkeling van de pijplijn", aldus het concern, dat in de komende twaalf maanden ongeveer 3 miljoen euro minder aan aflossingen kwijt is per maand op een aantal leningen. Daar komt vanaf december tot en met oktober volgend jaar nog eens 1 miljoen euro aan maandelijkse aflossingen bovenop. 

Volgens Pharming is er geen materieel effect op het kasgeldniveau van 33 miljoen euro. Wel moet vanwege de aflossing een eenmalige boete worden betaald en dat effect zal zichtbaar zijn in het tweede kwartaal, aldus De Vries. 

Het concern komt woensdag voorbeurs met eerste kwartaalcijfers. Het aandeel Pharming sloot maandag 1,2 procent hoger op 0,33 euro.

Update: om aanvullende informatie en toelichting CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op koers voor groene opening

Beleggers consolideren voorafgaand aan notulen Fed.

24 minuten geleden - Lees verder

Shell rondt verkoop belang in SADAF af

Opbrengst 820 miljoen dollar.

25 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse woningbouw omlaag

Ook minder bouwvergunningen afgegeven in juli.

28 minuten geleden - Lees verder

Ghelamco probeert nogmaals opdracht Eurostadion binnen te halen - media

Toekenning zou goed nieuws zijn voor bouwer BAM.

29 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten NN Group verwacht

Resultaten voor het eerst inclusief Delta Lloyd.

34 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
PHARMING... toevoegen aan uw watchlist 0,43 2,38% 0,01 0,42