BinckBank moet geleden schade Fibonacci vergoeden

Redactie ABM Financial News - 17 mei 2017, 13:44

Kwart miljoen euro voorschot toegewezen.

(ABM FN-Dow Jones) BinckBank is toerekenbaar tekortgeschoten door de optieportefeuille van de beleggingsvereniging Fibonacci zonder overleg te verkopen op vermoedens van beleggingsfraude en moet daarom de geleden schade vergoeden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag geoordeeld.

De schade zal nu moeten worden vastgesteld in een aparte procedure. Die procedure moet ook vaststellen of Fibonacci mede schuldig is aan de ontstane situatie, omdat de club mogelijk aanleiding heeft gegeven tot vermoedens bij BinckBank van beleggingsfraude. Bij gedeelde verantwoordelijkheid zal de schadevergoeding naar verwachting lager uitvallen. 

BinckBank stelde woensdag in een reactie het oordeel te zullen bestuderen en zich te beraden op nadere stappen. Woordvoerder Harm van der Schoor van de online-broker voegde daaraan toe dat de miljoenenschade die Fibonacci eerder claimde "volledig uit de lucht gegrepen" blijkt de zijn. "Het is de schadeprocedure die die schade moet vaststellen, zoals wij ook al eerder hebben gezegd." 

Fibonacci verkocht tegelijkertijd langlopende call- en put opties met verschillende uitoefenprijzen. Deze 'short strangle'-strategie levert premiewinst op, zolang de opties niet 'in the money' raken en niet worden uitgeoefend. 

BinckBank kwam op eigen houtje tot de conclusie dat de beleggingsclub zijn leden misleidt en zich schuldig maakte aan Ponzi-zwendel. Dit was met name gebaseerd op de claim van de club dat er goede resultaten werden behaald, terwijl de beleggingsrekening forse verliezen liet zien. De portefeuillewaarde van de club was op 1 januari 2015 iets meer dan 5 miljoen euro negatief. Die waarde hoefde bij het aflopen van de opties echter geen verlies op te leveren. 

Op 22 januari blokkeerde BinckBank de rekening van Fibonacci en vier dagen lager werden alle 16.000 optieposities van de club geliquideerd, waarna Fibonacci een schadevergoeding claimde. 

De rechter vindt dat BinckBank dit niet had mogen doen en daarom schade moet vergoeden. Dat er schade is geleden, is aannemelijk, oordeelde de rechter, maar hoe hoog die schade is, valt moeilijk vast te stellen zodat vooralsnog onduidelijk lijkt hoe veel BinckBank zal moeten betalen.

Als voorschot heeft Binck al een bedrag van een ruim een kwart miljoen euro moeten vergoeden. 

"Binck heeft buitenproportioneel onzorgvuldig gehandeld, zonder rekening te houden met de belangen van Fibonacci. Dat Binck door de effectenportefeuille te liquideren wezenlijke schade heeft veroorzaakt staat vast", stelde bestuurder Hans van Brussel van Fibonacci in een commentaar op het vonnis.

Fibonacci stelde eerder al de schade te ramen op een bedrag tussen 5 miljoen en 10 miljoen euro. Volgens woordvoerder Harmen van der Schoor van BinckBank houdt Fibonacci daarbij geen rekening met de negatieve waarde van de portefeuille van Fibonacci op het moment van liquideren. Mogelijk heeft BinckBank daarmee zelfs verdere schade voorkomen, stelde de woordvoerder. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse steunaanvragen omhoog

Toename met 3.000 aanvragen.

12 minuten geleden - Lees verder

Correctie: Update: Corbion flink hoger op overnamespeculaties

Bedrijf wil niet ingaan op marktspeculaties.

41 minuten geleden - Lees verder

PostNL neemt meubelbezorger JP Haarlem Delivery over

Geen financiele details.

1 uur geleden - Lees verder

Update: Corbion flink hoger op overnamespeculaties

Bedrijf wil niet ingaan op marktspeculaties.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Street

Sentiment onder druk vanwege volatiele olieprijs.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BINCK toevoegen aan uw watchlist 4,32 -0,46% -0,02 4,34