Update: verkopen Ruconest spekken resultaten Pharming

Redactie ABM Financial News - 17 mei 2017, 07:59

Leidse biofarmaceut operationeel winstgevend in eerste kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft de verkoop van zijn middel tegen angio-oedeem, Ruconest, in het eerste kwartaal van 2017 zien toenemen en daarmee ook de omzet. Bovendien werd op operationeel niveau winst gedraaid. Dit meldde de biofarmaceut uit Leiden woensdag voorbeurs.

"We zijn zeer tevreden over de cijfers", zei CEO Sijmen de Vries desgevraagd in een toelichting tegen ABM Financial News.

Met name het feit dat de onderneming in het eerste kwartaal al operationeel winstgevend was, was positief, want dit was eerder dan verwacht, aldus de topman. Pharming had eerder nog aangegeven dat het concern in de loop van dit jaar op operationeel vlak winst zou behalen. Na een operationeel verlies van 3,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016, werd nu een operationele winst behaald van 3,9 miljoen euro.

"We verwachten dat dit doorzet", aldus De Vries, die wel een slag om de arm hield. Zoals altijd kwantificeerde Pharming de outlook voor heel 2017 verder niet.

De verkopen van Ruconest stegen van 13,7 miljoen euro in 2016 naar 15,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017. Een jaar eerder werd een omzet behaald van 1,7 miljoen euro. Het gros van de opbrengst kwam uit Amerika, waar Pharming vorig jaar de rechten op het middel terugkreeg. Dit was het eerste kwartaal waarin het concern volledig kon profiteren daarvan.

Vanwege de toegenomen vraag in Amerika en ter voorbereiding van de lancering van de zelftoedienings kits in Europa werden de voorraden Ruconest verhoogd van 17,9 miljoen euro in 2016, naar 18,9 miljoen euro.

De omzet nam toe van 2,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 naar 15,5 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

Onder de streep resteerde echter nog een nettoverlies van 5,7 miljoen euro, tegen 3,4 miljoen euro negatief in het eerste kwartaal van 2016. "Dit is het gevolg van non-cash zaken en we verwachten dat dit verlies wel een deel ingelopen wordt in de loop van het jaar", zei de CEO.

De kaspositie daalde naar 27,6 miljoen euro, van 32,1 miljoen euro eind 2016. De daling was te wijten aan verlate betalingen van de verkoopopbrengsten in de eerste drie maanden, welke in april ontvangen werden. "Als de betalingen waren ontvangen binnen het kwartaal, zou de kaspositie zijn verbeterd, met een positieve netto kasontwikkeling als gevolg", aldus het concern. Pharming maakte dinsdag al bekend dat de kaspositie momenteel weer rond de 33 miljoen euro staat.

Outlook

De omzet uit de verkoop van Ruconest zal verder toenemen, en dan met name in Amerika. Dit leidt tot hogere verkoop- en marketingkosten in de rest van het jaar, aldus het concern, maar heeft tot doel om "vol in te zetten" op de verkoop van het middel in Amerika, Europa en andere markten waar Pharming het middel zelfstandig verkoopt.

Dinsdag maakte de onderneming al bekend een bestaande lening te hebben geherfinancierd met een nieuwe lening ter waarde van 100 miljoen dollar, tegen betere voorwaarden, waarmee een aantal bestaande Aflosbare Converteerbare Obligaties zal worden afgelost. Hierdoor is niet alleen een behoorlijke verwatering van het aandeel voorkomen maar het zorgt ook voor een "aanzienlijke" afname van de cashburn van ongeveer 16 miljoen euro in 2017 en 8 miljoen euro in 2018, zei het bedrijf.

In het tweede kwartaal voorziet het concern wel een eenmalige last gerelateerd aan die aflossing en herfinanciering, hetgeen terug te zien zal zijn in de resultaten over die periode.

Zorgverzekeringslandschap Amerika

Over de invloed van het mogelijk veranderende zorgverzekeringslandschap in Amerika, waar de nieuwe president Donald Trump de Affordable Care Act, ofwel Obamacare, wil vervangen met een eigen alternatief, kon De Vries desgevraagd weinig concreets zeggen. "Je kunt niets zeggen over iets dat er nog niet is", zei de topman. Wel benadrukte hij dat Pharming genoeg expertise in huis heeft om hiermee om te gaan. Verder is Ruconest een relatief goedkoop middel per eenheid, benadrukte De Vries. 

"Ik kijk met vertrouwen uit naar een voortgaande groei van Pharming in de rest van 2017, met stijgende omzet, een veelbelovende pijplijn en nieuwe kansen voor het vergroten van aandeelhouderswaarde", aldus topman De Vries.

Het aandeel Pharming sloot dinsdag 1,8 procent hoger op 0,34 euro.

Update: om extra informatie en toelichting CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op koers voor groene opening

Beleggers consolideren voorafgaand aan notulen Fed.

25 minuten geleden - Lees verder

Shell rondt verkoop belang in SADAF af

Opbrengst 820 miljoen dollar.

26 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse woningbouw omlaag

Ook minder bouwvergunningen afgegeven in juli.

30 minuten geleden - Lees verder

Ghelamco probeert nogmaals opdracht Eurostadion binnen te halen - media

Toekenning zou goed nieuws zijn voor bouwer BAM.

30 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten NN Group verwacht

Resultaten voor het eerst inclusief Delta Lloyd.

35 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
PHARMING... toevoegen aan uw watchlist 0,43 2,38% 0,01 0,42