Verkopen Ruconest spekken resultaten Pharming

Redactie ABM Financial News - 17 mei 2017, 07:17

Leidse biofarmaceut operationeel winstgevend in eerste kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft de verkoop van zijn middel tegen angio-oedeem, Ruconest, in het eerste kwartaal van 2017 zien toenemen en daarmee ook de omzet. Bovendien werd op operationeel niveau winst gedraaid. Dit meldde de biofarmaceut uit Leiden woensdag voorbeurs.

"Ik kijk met vertrouwen uit naar een voortgaande groei van Pharming in de rest van 2017, met stijgende omzet, een veelbelovende pijplijn en nieuwe kansen voor het vergroten van aandeelhouderswaarde", zei CEO Sijmen de Vries in een toelichting op de cijfers.

De verkopen van Ruconest stegen van 13,7 miljoen euro in 2016 naar 15,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017. Een jaar eerder werd een omzet behaald van 1,7 miljoen euro. Het gros van de opbrengst kwam uit Amerika, waar Pharming vorig jaar de rechten op het middel terugkreeg. Dit was het eerste kwartaal waarin het concern volledig kon profiteren daarvan.

Vanwege de toegenomen vraag in Amerika en ter voorbereiding van de lancering van de zelftoedienings kits in Europa werden de voorraden Ruconest verhoogd van 17,9 miljoen euro in 2016, naar 18,9 miljoen euro.

De omzet nam toe van 2,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 naar 15,5 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

Op operationeel niveau werd winst behaald, hetgeen conform de eigen verwachting van Pharming was, aangezien het concern meldde in de loop van dit jaar operationeel winstgevend zou worden. Na een operationeel verlies van 3,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016, werd nu een operationele winst behaald van 3,9 miljoen euro.

Onder de streep resteerde echter nog een nettoverlies van 5,7 miljoen euro, tegen 3,4 miljoen euro negatief in het eerste kwartaal van 2016.

De kaspositie daalde naar 27,6 miljoen euro, van 32,1 miljoen euro eind 2016.

Outlook

Pharming gaf bij de kwartaalcijfers geen concrete outlook voor heel het jaar. Wel zal de omzet uit de verkoop van Ruconest verder toenemen.

Dinsdag maakte Pharming al bekend een bestaande lening te hebben geherfinancierd met een nieuwe lening ter waarde van 100 miljoen dollar, tegen betere voorwaarden. Hierdoor is niet alleen een behoorlijke verwatering van het aandeel voorkomen maar het zorgt ook voor een "aanzienlijke" afname van de cashburn van ongeveer 16 miljoen euro in 2017 en 8 miljoen euro in 2018, zei het bedrijf.

Het aandeel Pharming sloot dinsdag 1,8 procent hoger op 0,34 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op koers voor groene opening

Beleggers consolideren voorafgaand aan notulen Fed.

25 minuten geleden - Lees verder

Shell rondt verkoop belang in SADAF af

Opbrengst 820 miljoen dollar.

26 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse woningbouw omlaag

Ook minder bouwvergunningen afgegeven in juli.

30 minuten geleden - Lees verder

Ghelamco probeert nogmaals opdracht Eurostadion binnen te halen - media

Toekenning zou goed nieuws zijn voor bouwer BAM.

30 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten NN Group verwacht

Resultaten voor het eerst inclusief Delta Lloyd.

35 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
PHARMING... toevoegen aan uw watchlist 0,43 2,38% 0,01 0,42