Trump zet AEX lager op weekbasis

Redactie ABM Financial News - 19 mei 2017, 20:04

Politieke problemen Amerikaanse president domineerden sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) Wereldwijd kwamen de beurzen deze week onder druk te staan door de politieke problemen van de Amerikaanse president Donald Trump. Op een slotstand van 526,92 punten op vrijdag, daalde de AEX op weekbasis circa 1,5 procent.

Het nieuws werd deze week gedomineerd door het onderzoek naar vermeende banden tussen de verkiezingscampagne van Trump en mogelijke Russische inmenging. Nadat de president vorige week FBI directeur James Comey ontsloeg, lekte deze week een memo uit van een gesprek tussen de twee waarin de president de FBI directeur vroeg het onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Dit zou opgevat kunnen worden als belemmering van de rechtsgang en kan strafbaar zijn. 

"De belangrijkste vraag is of Trump door deze ontwikkelingen afgezet kan worden, de zogenoemde impeachment. Om dit in gang te kunnen zetten moet Trump een misdaad hebben begaan. Dat Trump Comey eerst onder druk zette om het onderzoek naar Flynn stop te zetten en later is ontslagen is geen misdaad", volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. 

Verder werd bekend dat Trump informatie van veiligheidsdiensten heeft doorgespeeld aan Moskou tijdens een recent bezoek van de Russische minister van Buitenlandse zaken. "Een Amerikaanse president die geheime informatie niet voor zich kan houden, is een gevaar voor de geopolitieke verhoudingen. Het feit dat Trump zelf niet inziet maakt het nog dramatischer", aldus Valke.

De perikelen rond Trump drukten halverwege de week de aandelenmarkten, maar richting het eind van de week werd de weg omhoog weer ingezet, hoewel dit volgens marktkenners meer technisch van aard was dan een teken van vertrouwen in Trump. De markt begint meer te twijfelen aan de uitvoerbaarheid van de economische beleidsplannen van de president, die tot nu toe de basis vormden voor de rally sinds zijn uitverkiezing.

De dollar stond flink onder druk door het nieuws rondom de president. Ten opzichte van de euro daalde de munt naar het laagste niveau in zo'n zes maanden. Een andere munt die aandacht kreeg was de Braziliaanse reaal, vanwege een vermeend omkoopschandaal waarin president Michel Temer verwikkeld zou zijn. Vorig jaar moest voormalig president Dilma Rousseff al het veld ruimen vanwege corruptie aantijgingen. Voor Brazilië komt het nieuwe schandaal op een slecht moment omdat het land net weer wat leek op te krabbelen op economisch gebied.

Olie zat in de lift in afwachting van de OPEC vergadering volgende week, waarbij het kartel naar verwachting de gemaakte afspraken over output-inperkingen verlengt of mogelijk zelfs uitbreidt.

Volgende week

Het kwartaalcijferseizoen is zo goed als voorbij. Wel vinden volgende week een aantal jaarvergaderingen plaats en noteren een reeks aan aandelen ex-dividend, wat voor afwijkende koersbewegingen kan zorgen. 

Qua buitenlandse fondsen is het nog wat drukker en geven onder andere HP Inc, Marks & Spencer, Best Buy en Costco kwartaalcijfers vrij.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor een reeks aan inkoopmanagersindexen en wat nieuwe economische groeicijfers uit de eurozone en Amerika.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er deze week weinig stijgers en de meeste winsten bleven beperkt tot rond een procent, uitgezonderd Gemalto dat dankzij een koerssprong op vrijdag, op weekbasis 3,1 procent won.

NN Group moest het doen met een koersstijging van 0,6 procent na de publicatie van wat analisten een sterk eerste kwartaal noemden.

Grootste daler was Altice, dat ten opzichte van vorige week 6,6 procent inleverde. De kabelaar werd deze week op de vingers getikt door de Europese Commissie, omdat het mogelijk regels heeft overtreden met de overname van telecombedrijf PT Portugal in 2015. Omdat Altice de toezichthouder niet op de hoogte heeft gesteld van de implementatie van het Portugese concern, riskeert het Franse bedrijf een boete die kan oplopen tot 10 procent van zijn totale jaaromzet. 

OCI voerde deze week de Midkap aan en steeg 14,3 procent. De fabrikant van onder meer kunstmest wist de omzet in het eerste kwartaal op peil te houden, terwijl de winstgevendheid onder druk stond door hogere kosten. 

Air France-KLM zette opwaartse beweging van de afgelopen tijd voort en steeg op weekbasis opnieuw een procent. Analisten van Davy Research verhoogden hun advies deze week van Underperform naar Neutraal en het koersdoel van 4,80 naar 9,00 euro. 

Corbion bevond zich deze week onderaan de AMX, met een verlies van 6,9 procent. Flow Traders daalde 3,3 procent na het publiceren van zwakke kwartaalcijfers. De flitshandelaar beleefde het zwakste kwartaal sinds de beursgang in 2015. UBS verlaagde deze week het koersdoel van 37,00 naar 35,50 euro waarbij het koopadvies werd behouden.

Onder de kleinere fondsen viel de koersstijging van 11,6 procent van Takeaway.com op. Brunel daalde 8,3 procent. KBC Securities verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel werd bijgesteld van 20,50 naar 16,50 euro. Analist David Vagman verlaagde ook zijn taxaties voor de verwachte winst per aandeel in 2017 en 2018. Het aandeel noteerde deze week tevens ex-dividend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71