Uitgelicht: winst van NN Group fors gestegen

Redactie ABM Financial News - 19 mei 2017, 19:21

Solvabiliteit als verwacht licht gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) NN Group verraste deze week analisten en investeerders met sterke kwartaalcijfers, maar nam daarmee de zorg bij analisten over de ontwikkeling van de solvabiliteit.

De verzekeraar heeft in het eerste kwartaal van 2017 beter dan verwachte resultaten en fors meer winst geboekt, terwijl de solvabiliteit zoals verwacht licht daalde als gevolg van marktbewegingen, zo werd deze week bekend.

De nettowinst steeg met 61 procent tot 435 miljoen euro, dankzij een hogere operationeel resultaat, betere niet-operationele posten en een lager hedgeverlies bij het Japanse lijfrentes.

Het operationeel resultaat steeg daarbij met 33 procent tot 406 miljoen euro, dankzij betere resultaten in alle segmenten. Dat lag ruim boven de analistenverwachting van 324 miljoen euro. 

Er werden meer verzekeringen verkocht bij de levensverzekeraars in Nederland en Japan en de verzekeringsbedrijven elders in Europa. De bank sloot voor 1,1 miljard euro aan nieuwe hypotheken af en de vermogensbeheerder zag 2,1 miljard euro aan beheerd vermogen instromen. Verdere kostenbesparingen in Nederland verlaagde de kostenbasis verder tot 748 miljoen euro.

Zoals analisten vooraf exact hadden voorspeld, daalde de belangrijke Solvency II-ratio met 3 procentpunt, van 241 procent eind vorig jaar tot 238 procent. De Solvency II-ratio inclusief Delta Lloyd was 180 procent aan het eind van het kwartaal en ook dat was geheel conform de verwachting van analisten.

De kwartaalrapportage was beter dan verwacht, met sterke verkoopcijfers en operationele resultaten, terwijl er ook meer kapitaal werd gegenereerd dan verwacht, stelde analist Matthias De Wit van KBC Securities, die een koopaanbeveling heeft op het aandeel.

De stijging van de operationele winst van 25 procent was volgens de marktvorser hoger dan verwacht, dankzij verbetering in alle segmenten van het concern. Met name de Nederlandse en Japanse verzekeringsonderdelen deden het goed, terwijl ook het Nederlandse bankbedrijf goede groei en hogere marges liet zien. De Europese verzekeringsactiviteiten viel wat tegen.

Ook analisten van Deutsche Bank spraken van een sterk kwartaal, maar plaatsten een vraagteken over de kwaliteit van de kapitaalbuffer. Zo bleek de buffer zonder een zogeheten 'volatility adjuster' verontrustend veel lager te zijn en leunt de buffer van NN Group relatief sterk op uitgestelde belastingbaten, die als een weinig solide vorm van kapitaal worden beschouwd. Vanwege die vragen handhaafde analist Hadley Cohen zijn Houden advies voor het aandeel. 

Deutsche Bank merkte verder op dat het sterker dan verwachte operationele resultaat mede te danken was aan dividenden op private equity-beleggingen en gunstige 'sterfte-ontwikkelingen' voor het Japanse levenbedrijf. De nettowinst profiteerde van gerealiseerde winsten op staatsleningen en aandelen. 

Deutsche Bank maakt zich echter zorgen over de volatiliteit van de solvabiliteit en het feit dat NN Group maximaal gebruik maakt van de Tier 3-post met uitgestelde belastingbaten om het eigen vermogen op te krikken. De verminderde gevoeligheid voor koersschommelingen van staatsleningen die NN Group donderdag meldde stelde dan wel weer enigszins gerust, maar de gevoeligheid blijft hoog, volgens analist Cohen van de Duitse bank.

De contanten in de holding, waaruit het dividend moet worden betaald, stegen in het kwartaal naar 2,98 miljard euro, dankzij bijdragen van de dochterbedrijven, die overigens deels werden gespendeerd aan de aankoop van aandelen Delta Lloyd in februari. De overname van Delta Lloyd werd in april afgerond met de aankoop van 93,3 procent van de aandelen. De overname moet een substantieel hogere vrije kasstroom opleveren, verwacht NN Group.

En dat is dan weer een ambitie, waarbij analisten en beleggers met meer dan gemiddelde belangstelling zullen kijken of die kan worden waargemaakt.

Het aandeel sloot de week ten opzichte van vorige week vrijdag 0,6 procent hoger af op een slotkoers vrijdag van 31,98 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
NN Group toevoegen aan uw watchlist 34,72 -0,86% -0,30 35,02