Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fugro boekt lagere omzet en winst

Fugro boekt lagere omzet en winst
19 nov 2009 om 08:18

Voorbeurs kwam Fugro met een trading update. De omzet over 2009 zal volgens de bodemonderzoeker naar verwachting uitkomen op circa 2,05 miljard euro (2008: EUR 2,15 miljard) bij een winst van 260 miljoen euro. Het effect van koersverschillen en van overnames op de omzetontwikkeling is gering. Voorgaande resulteert in een netto winstmarge van circa 12,7 procent (2008:13,2%). De lagere omzet en winst komen grotendeels voor rekening van de Geoscience divisie.

 

Orderportefeuille neemt af

De lichte afname van de omzet is deels het gevolg van prijsdruk in de onderzoeksactiviteiten voor nieuwe wingebieden voor zowel de olie- en gasindustrie als de mijnbouw. Ook de vertraging in de oplevering van een nieuw onderzoeksschip en de beëindiging van de huur van twee seismische schepen heeft invloed op de omzetontwikkeling. De totale orderportefeuille is op basis van gelijke valutakoersen met zo’n 15 procent teruggelopen ten opzichte van een jaar geleden. Wel is er de laatste tijd in meerdere sectoren waarin Fugro actief is een toename waarneembaar van aanvragen voor projecten zoals in Zuidoost-Azië en voor nieuwe wingebieden in diep water.

 

Staatsbedrijven blijven investeren

In de olie- en gassector zijn het vooral de grote internationale olie- en gasbedrijven en staatsbedrijven die de veelal meerjarige ontwikkelingsprojecten doorzetten, zoals in Australië en Brazilië. Stimuleringsmaatregelen door overheden ondersteunen met name in Amerika projecten voor infrastructuur op het land en langs de kust. In verband met de teruggelopen vraag naar seismisch onderzoek op zee heeft Fugro de charters beëindigd van de Hawk Explorer en de Seisquest, alsmede van twee supportschepen. De Fugro Synergy, het nieuwe schip dat ondermeer is uitgerust voor specialistisch boorwerk op zee, is inmiddels gemobiliseerd voor een project op de Noordzee. De plannen voor de vlootvernieuwing en -uitbreiding worden doorgezet volgens het eerder gepubliceerde schema.

 

Financiele positie Fugro

Fugro heeft een gezonde financiële positie met een eigen vermogen van ongeveer 1,1 miljard en een rentedragend vreemd vermogen van 475 miljoen euro, hetgeen resulteert in een 43 procent gearing, aldus de bodemonderzoeker. De kasstroom en beschikbare bankfaciliteiten zijn ruimschoots voldoende om de geplande investeringen en mogelijke verdere overnames te financieren. Inmiddels zijn besprekingen met banken inzake de verlenging van de langetermijnfinanciering succesvol afgerond. Deze faciliteiten hebben nu een looptijd tot april 2012 en bedragen in totaal 425 miljoen euro.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.