Update: Ordina ziet druk op omzet en resultaat aanhouden

Redactie ABM Financial News - 2 mei 2017, 11:06

Omzet overheid plust.

(ABM FN-Dow Jones) Ordina heeft in het eerste kwartaal van 2017 een lagere omzet en resultaat geboekt. Dit meldde de automatiseerder dinsdag voorbeurs.

"De resultaten in het eerste kwartaal vormen een matige start van het jaar. De groei in België en Luxemburg zet door, in Nederland hebben we nog steeds te maken met een tekort aan medewerkers om aan de stijgende vraag te voldoen. Behoud en werving van professionals zijn daarom onze topprioriteiten voor 2017", aldus de net aangetreden CEO Jo Maes, die niet tevreden was over het verloop in de eerste drie maanden van dit jaar jaar en duidelijk aangaf "dat het beter moest".

De topman gaf verder aan dat de arbeidsmarktcampagne van het bedrijf wordt voortgezet, waarbij de topman verwacht dat het enige tijd vergt om in een concurrerende markt het aantal medewerkers weer op peil te brengen.

Maes continueert het beleid van zijn voorganger, waarin het bedrijf mikt op de werving van 700 nieuwe mensen. "Maar we zijn niet de enige die flink werft. Bovendien zien we mensen ook weglopen naar opdrachtgevers", aldus Maes.

Ordina wierf in het eerste kwartaal 121 directe fte's, maar zag er ook 174 uitstromen. Bij het indirect personeel was het minder drastisch, hier kwamen er 23 fte's bij, terwijl er 15 de firma verlieten.

Ordina boekte in het afgelopen kwartaal een 1,8 procent lagere omzet van 88,2 miljoen euro. Bij Overheid, de grootste tak van het bedrijf, stond een plus van 2,1 procent, maar de Financiële Dienstverlening zakte 13,9 procent. Industrie liep 6,0 procent in omzet op en Zorg met 1,4 procent. Deze laatste tak is bij Ordina in omzet gemeten relatief klein.

De omzet uit Nederland, goed voor ruim 68 miljoen euro, daalde met 5,1 procent, België en Luxemburg zagen de omzet gezamenlijk met 8,3 procent oplopen.

Het terugkerende bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde op jaarbasis van 4,6 miljoen naar 4,3 miljoen euro. De marge verslechterde daarbij van 5,1 naar 4,8 procent.

De kosten voor afvloeiingen bedroegen in het eerste kwartaal 0,9 miljoen euro, waar dit in het eerste kwartaal van het vorig jaar nog 1,9 miljoen was. Bovendien was het aantal werkdagen in het eerste kwartaal in Nederland 65 en in België/Luxemburg 64, tegen voor beide regio's 63 vorig jaar. De impact van deze werkdagen bedroeg 2,3 miljoen euro aan omzet en 1,7 miljoen euro aan EBITDA.

De nettoschuld van Ordina bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 miljoen euro, tegen 10,9 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Met name het "strakke werkkapitaalmanagement en het positieve nettoresultaat van 2016" resulteerden in een lager schuldniveau.

Outlook

Het bedrijf gaf dinsdag geen outlook prijs, maar liet wel weten de komende tijd zich stevig te concentreren op commerciële slagkracht, die niet gepaard gaan met grote investeringen.

Een belangrijke tegenwind in de ambities van Ordina wordt bepaald door de opzet van eigen ICT-afdelingen door klanten, terwijl er door financiële opdrachtgevers in de voorbije jaren stevig is gereorganiseerd, waarbij er flink wordt bespaard op onderhoud.

Het antwoord van Ordina moet komen uit de poging om bij opdrachtgevers op een langdurige basis aan tafel te zitten en niet zozeer alleen maar tijdelijk mensen te leveren, maar met de klant mee te denken over zijn processen. Hoogwaardige specialismen zijn daarbij belangrijk.

Het aandeel Ordina noteerde dinsdag op een groen Damrak 3,0 procent hoger op 1,64 euro.

Update: om meer informatie, commentaar CEO en koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse bedrijfsvoorraden stijgen

Omzet tevens gestegen.

14 minuten geleden - Lees verder

Vertrouwen Amerikaanse huizenbouwers neemt toe

Index naar 68 in augustus.

15 minuten geleden - Lees verder

Correctie: Valuta: dollar sterker na macrocijfers

Detailhandelsverkopen doen kans op renteverhoging toenemen volgens Oanda.

49 minuten geleden - Lees verder

Boskalis neemt Britse concurrent Fugro over

Overnameprijs bedraagt 40 miljoen pond.

1 uur geleden - Lees verder

Valuta: dollar sterker na macrocijfers

Detailhandelsverkopen doen kans op renteverhoging toenemen volgens Oanda.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ORDINA toevoegen aan uw watchlist 1,58 1,28% 0,02 1,56