Update: Kardan boekt groot verlies

Redactie ABM Financial News - 24 mei 2017, 12:06

Waarschuwt over fors negatief werkkapitaal.

(ABM FN-Dow Jones) Kardan heeft in eerste kwartaal een groot verlies geboekt en herhaalde de waarschuwing dat het voortbestaan van de onderneming onzeker is door de zwakke financiële positie. Dit bleek woensdag uit de toelichting van het Israëlische investeringsbedrijf op de kwartaalresultaten.

Het verlies van 18 miljoen euro werd vooral veroorzaakt door de koersstijging van de Israëlische sjekel, waardoor de financieringskosten sterk stegen, terwijl ook de activiteiten verlieslatend waren.

Het eigen vermogen halveerde hierdoor tot 18 miljoen euro. Na de kasuitstroom in het kwartaal van 25 miljoen euro, heeft het bedrijf inmiddels bovendien een negatief werkkapitaal van 107 miljoen euro. 

In combinatie met het verlies is dit een waarschuwingssignaal, dat er substantiële twijfel bestaat is of het bedrijf zijn activiteiten kan blijven voortzetten in de voorzienbare toekomst, waarschuwde Kardan. Bij de jaarcijfers in maart liet de accountant al een gelijksoortige waarschuwing aantekenen.  Sindsdien is de kaspositie verder gedaald. 

Het bedrijf is bezig om activiteiten te verkopen om de obligatieschuld van 120 miljoen euro te kunnen aflossen die in februari 2018 afloopt. Het kan gaan om waterinfrabedrijf Tahal Group, waarvoor het verkoopproces is gestart, maar ook om het vastgoedbedrijf Kardan Land China of onderdelen daarvan.

"We hebben het volste vertrouwen dat dit gaat lukken, alleen er is nog geen contract", zei een woordvoerder van Kardan tegen ABM Financial News, over de verkoop van Tahal.  

Kardan verwacht 240 miljoen euro te kunnen krijgen met de verkoop van onderdelen, verdeeld over 2017 en 2018. Dit bedrag is in zijn geheel nodig voor de aflossing van schulden in 2018 en begin 2019. Daarna verwacht Kardan nog 5 miljoen euro in kas over te houden.

Een element van onzekerheid is dat een wijziging van de koers van de sjekel ten opzichte van de euro van 5 procent betekent dat er in de komende twee jaar 12 miljoen euro meer of minder aan rente en aflossingen moet worden betaald.

Kardan boekte over het eerste kwartaal 18 miljoen euro verlies, doordat de financieringskosten opliepen tot krap 20 miljoen euro, waarbij de duurdere sjekel een negatieve impact had van 11,5 miljoen euro.

Een jaar eerder werd nog 2 miljoen euro winst geboekt, dankzij de bancaire en krediet-activiteiten, die inmiddels verkocht zijn. 

Er werd in het eerste kwartaal een klein operationeel verlies van 0,3 miljoen euro geboekt, omdat de vastgoedactiviteiten 2 miljoen euro verlies leden door hoge financieringskosten. In het vergelijkbare kwartaal van 2016 was het operationele resultaat 1,6 miljoen euro.

De waterinfrastructuuractiviteiten, waar kopers voor worden gezocht, draaiden een kwartaalwinst van 0,9 miljoen euro.

Het aandeel Kardan gaf woensdag 2,9 procent prijs op 0,13 euro.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Microsoft boekt meer winst

Aandeel stijgt nabeurs.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

16 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

22 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

1 uur geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
KARDAN toevoegen aan uw watchlist 0,12 0,00% 0,00 0,12